Νότης Μαριάς από τα Χανιά: Για άλλη μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το 1,3 δις Ευρώ των κονδυλίων της ΕΕ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Σκληρή κριτική άσκησε την Παρασκευή 1η Μαρτίου από τα Χανιά στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς για πλήρη ανικανότητα αξιοποίησης του τεράστιου κονδυλίου των 1,3 δις ευρώ που έχουν τεθεί στη διάθεση της Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.
Ο Νότης Μαριάς επισήμανε για άλλη μια φορά ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2018 είχε φέρει στη δημοσιότητα δηλώσεις της αρμοδίας Επίτροπου της ΕΕ Κορίνας Κρέτσου σύμφωνα με τις οποίες η Επίτροπος από τις 29 Νοεμβρίου 2017 και μάλιστα εντός της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες είχε καλέσει την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το αστρονομικό ποσό των 1,3 δις ευρώ από κοινοτικά κονδύλια που βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αγωγής και των συνακόλουθων φυσικών καταστροφών.
Όπως τόνισε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής απαραίτητη προϋποθεση είναι η διαμόρφωση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου σε εθνικό ή και σε περιφερειακό επίπεδο και η υποβολή του προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διερωτήθηκε δε αν έκτοτε οι Ελληνικές Αρχές και ιδίως η κυβέρνηση έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε ήδη να αξιοποιήσει τα κονδύλια αυτά για την αντιμετώπιση των τεράστιων καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων άμεσα με τη δρομολόγηση χορήγησης γενναίων αποζημιώσεων στους πληγέντες.
Σε διαφορετική περίπτωση οι ευθύνες της κυβέρνησης για μη αξιοποίηση των εν λόγω κονδυλίων είναι τεράστιες.
Όπως παρατήρησε ο Νότης Μαριάς η νέα διαδικασία χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών είναι σε ισχύ από 27/7/2017 και διαθέτει τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με την γνωστή πεπατημένη της χορήγησης αποζημιώσεων μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.
Σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης η νέα αυτή διαδικασία πέραν της αποκατάστασης ζημιών δημοσίων υποδομών αποζημιώνει επιπλέον πολίτες, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν ενώ ως γνωστόν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης περιορίζεται μόνο στην αποκατάσταση ζημιών δημοσίων υποδομών. Επιπλέον δεν υπάρχει όριο στο ύψος των σχετικών αποζημιώσεων ενώ οι αποζημιώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης φτάνουν μόνο μέχρι το 2,5% του ύψους των ζημιών. Τέλος δεν υφίσταται εν προκειμένω κατώφλι εισόδου δηλαδή η γνωστή ρήτρα του ύψους των ζημιών που στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης πρέπει να φτάνουν στον 1,5 % του ΑΕΠ της σχετικής Περιφέρειας.
Επομένως κατέληξε ο Νότης Μαριάς τα όποια αιτήματα αποζημίωσης της Π.Ε. Χανίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για να ικανοποιηθούν θα πρέπει να αποδείξουν ζημιά τουλάχιστον άνω των 115 εκατ. ευρώ αλλά και σ΄ αυτή την περίπτωση θα αποκατασταθεί μόνο το 2,5% του ύψους των ζημιών, ενώ κάθε αποζημίωση σε απλά νοικοκυριά, σε πολίτες, σε αγρότες, επαγγελματίες και σε επιχειρήσεις αποκλείεται.
Για τον λόγο αυτόν, κατέληξε ο Νότης Μαριάς, πρέπει όπως έχω υποδείξει ήδη με δηλώσεις μου από τον Ιούλιο του 2017 να επικεντρωθούν οι Ελληνικές Αρχές στη νέα διαδικασία για την οποία άλλωστε όπως προκύπτει από τα παραπάνω υπάρχει διαθέσιμο κονδύλιο της ΕΕ ύψους 1,3 δις ευρώ, Αρκεί βεβαίως κυβέρνηση και Περιφέρεια να σηκώσουν τα μανίκια.
Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχετική του απόφαση που ψηφίστηκε στις 13 Ιουνίου 2017 έκανε ήδη το πρώτο βήμα διαμορφώνοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Και στη βάση αυτή θα πρέπει να αναληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες από τους αρμοδίους οι οποίοι σε επίπεδο Ευρωβουλής θα έχουν την αμέριστη στήριξή μας. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία προκειμένου το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από την θεομηνία στην ΠΕ Χανίων να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα γίνει από 11 εως 14 Μαρτίου στο Στρασβούργο.
Κατά την παραμονή του στα Χανιά ο Νότης Μαριάς συναντήθηκε με τοπικούς φορείς αρχής γενομένης στις 9.30 π.μ. με τον Δήμαρχο Χανίων κ. Αναστάσιο Βάμβουκα στο Δημαρχείο της πόλης, στην συνέχεια με τον Δήμαρχο Πλατανιά Ιωάννη Μαλανδράκη στην ιστορική γέφυρα του Κερίτη η οποία δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς από την θεομηνία, όπου και συμμετείχε σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με θέμα την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας.