Γιάννης Σαρίδης: μιλαει για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών
Ο Βουλευτής της Ά Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Σαρίδης, σε ομιλία του στη Βουλή, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, ανέδειξε τα πολλά και σοβαρά προβλήματα αδιαφάνειας, διαβλητών διαδικασιών και χρηματισμών, που δυστυχώς έχουν παγιωθεί στην αντίληψη της κοινωνίας και δη των νέων υποψηφίων οδηγών.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή, το 65% των αδειών οδήγησης δίνονται στους πολίτες ως αποτέλεσμα παράνομων συναλλαγών, κάποιες φορές μάλιστα χωρίς την περάτωση στοιχειωδών διαδικασιών (θεωρητικές εξετάσεις). Οπωσδήποτε, τέτοιες συμπεριφορές δεν αφορούν στο σύνολο των εμπλεκομένων, ωστόσο το φαινόμενο ήταν και είναι ευρέως διαδεδομένο και άκρως επικίνδυνο, αφού οι συγκεκριμένοι νέοι οδηγοί είναι πιθανόν οι αυριανοί εμπλεκόμενοι σε σοβαρά δυστυχήματα, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας.
Τα παραπάνω δεδομένα πιστοποιούν την αναγκαιότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας, από την πλευρά της κυβέρνησης, ωστόσο, η πρότασή της χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και ελλείψεις, κυρίως στο πλαίσιο που αφορά στις ήπιες κυρώσεις σε παραβάσεις βασικών κανόνων οδηγικής συμπεριφοράς και στην ελλιπή προετοιμασία και αξιοποιήση όλης της σχετικής εμπειρίας από το εξωτερικό για τη λεγόμενη “συνοδευόμενη οδήγηση” του άρθρου 14. Θα ληφθούν υπόψη οι αντίθετες απόψεις της Τροχαίας για τους οδηγούς 17 ετών;
Ο κ. Σαρίδης κατήγγειλε την κυβέρνηση για αδιαλλαξία καταγράφοντας μια σειρά προτάσεων της Ένωσης Κεντρώων οι οποίες δεν έγιναν δεκτές. Τόνισε δε τη σημασία της πολυετούς εκστρατείας πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής συμπεριφοράς ήδη από την πρώτη τάξη του δημοτικού.
Τέλος, ο κ. Σαρίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αδικία που υπέστη μερίδα επιτυχόντων της προκήρυξης Κ1 /2017 του ΑΣΕΠ, όπου μετά την ανακοίνωση των προσωρινά διοριστέων και την ανάληψη των καθηκόντων τους, με αυθαίρετη μεταβολή των κριτηρίων, βρέθηκαν 139 άτομα μεταξύ των οποίων και 92 διδάκτορες, εκτός διορισμού.
Έκλεισε δε, την ομιλία του θέτοντας τον παρακάτω προβληματισμό στο σώμα:
«…Έτσι σκεφτόμαστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της νεολαίας μας;… Χρωστάμε μια απάντηση σε αυτά τα παιδιά. Όχι για μας. Για την δημοκρατία μας.»