ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ

«Οι πολλαπλές όψεις του Ουρανού», τιτλοφορείται η εκδήλωση που παρουσιάζουν το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου από τις 17.00 έως και τις 21.00 το Αρσάκειο Γυμνάσιο Λύκειο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις»

Η…γιορτή του Ουρανού και της Επιστήμης ξεκινά με επίδειξη πειραμάτων από τους μαθητές και συνεχίζεται με τη διάλεξη του Κλεομένη Τσιγάνη (1) αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ (Διεύθυνση Τομέα Αστροφυσικής Αστρονομίας και Μηχανικής), με θέμα «Αστεροειδείς ο ρόλος τους στην εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος».

Η Opera Chaotique (2) με τη συμμετοχή της χορωδίας του Αρσακείου Γυμνασίου Λυκείου Θεσσαλονίκης , παρουσιάζουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Απ όλα τ άστρα τ ουρανού , ένα  είναι που σου μοιάζει»

Η βραδιά θα κλείσει με βραδινή αστροπαρατήρηση με τα τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (3)

 

  • Οι Opera Chaotique και η μουσικοχορευτική παράσταση

Από την έμπνευση του Κώστα Καβάφη ως τα μυστικά γράμματα του Oscal Wilde και τις αδυναμίες της Κατερίνας Γώγου. Από την  καυστική σάτιρα του Αριστοφάνη μέχρι τον αυτοσαρκασμό του Κωνσταντίνου Καβάφη. Από τη δύναμη του Edgar Allan Poe και τον Μίλτο Σαχτούρη στην ευαισθησία του Παύλου Σιδηρόπουλου…Ερωτήσεις κι απορίες που συνθέτουν ένα μελωδικό ταξίδι στα αστέρια στο απροσδόκητο, αχαρτογράφητο σύμπαν της ποίησης.

Αυτή είναι η  νέα παράσταση των Opera Chaotique «Απ όλα τ άστρα του ουρανού ένα είναι που σου μοιάζει» και παρουσιάζεται στο Νοησις στις 23 Φεβρουαρίου.

Το δίδυμο των Opera Chaotique δημιουργήθηκε το 2011 από τον Γιώργο Τζιουβάρα Tenorman (φωνή αφήγηση και πιάνο) και του Χρήστο Κουτσογιάννη (Voodoo /drummer drums).

Έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα (Sani Festival, Half Note, εναλλακτική σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου) και ταξιδεύουν σε 18 χώρες του κόσμου…

 

  • Ο Έλληνας αστροφυσικός Κλεομένης Τσιγάνης, έχει ασχοληθεί με την χαοτική κίνηση των αστεροειδών και γι’ αυτό η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, το 2008, έδωσε το όνομά του στον αστεροειδή – 21.775, ονομάζοντας αυτόν «Τσιγάνη – 21.775). Πριν απ’ αυτόν ονόματα αστεροειδών δόθηκαν και στον διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή. Είναι λέκτορας στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και έχει δεκάδες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά
  • Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997 . Εχει εκατοντάδες μέλη και διοργανώνει σεμινάρια, εκπαιδευτικές εκδρομές αστροπαρατήρησης και παρατήρησης και δράσεις σε σχολεία και φορείς κυρίως στο νομό Θεσσαλονίκης, προωθώντας την Αστρονομία, την Κοσμολογία, την Αστοπαρατήρηση , την Αστροφωτογράφηση.