Καλαφάτης από τη Βόρεια Ήπειρο: οι Έλληνες οφείλουμε να απαντούμε με σύνεση, συνεννόηση, σύμπνοια
«Απέναντι στην αχαριστία και την πρόκληση, απέναντι στην παραβίαση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, οι Έλληνες οφείλουμε να απαντούμε με σύνεση, συνεννόηση, σύμπνοια». Αυτά τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, από τη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου όπου συμμετείχε, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στην εκδήλωση της επετείου ίδρυσης της «Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ».
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Δυστυχώς τα τελευταία γεγονότα – η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα και η αρπαγή περιουσιών των Ελλήνων στη Χιμάρα – συνιστούν άλλη μια απόπειρα τρομοκράτησης. Παραβιάζουν κατάφορα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ποδοπατούν ακόμη και νόμους του Αλβανικού κράτους. Συνιστούν, όμως, και πρόκληση για την Ελλάδα».
Τόνισε μάλιστα ότι: «οφείλουμε και εμείς – και είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας – να ακούμε τη φωνή σας. Να είμαστε παρόντες στον αγώνα που δίνετε. Να προβάλλουμε τα δίκαιά σας στην Ε.Ε. και τα διεθνή φόρα. Να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ζωής και της περιουσίας σας. Με αυτόν ακριβώς το στόχο, καταστήσαμε σαφές προς τη γείτονα πως απαράβατος όρος, τόσο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, όσο και για την ευρωπαϊκή προοπτική της, είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων σας. Είπαμε στα Τίρανα να μην ξεχνούν πως ο δρόμος τους για τις Βρυξέλες, περνά από την Αθήνα. Είπαμε και στους εταίρους μας να δουν τι συμβαίνει και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.»… «Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αντιτασσόμαστε σε κάθε βλέψη ή απόπειρα που στόχο έχει την αλλαγή συνόρων. Σεβόμαστε το Αλβανικό κράτος, αλλά απαιτούμε το σεβασμό του. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, αλλά απαιτούμε τη συμμόρφωσή του στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Θέλουμε την ανάπτυξη της Αλβανίας, αλλά απαιτούμε να μην επιστρατεύεται σαν πρόσχημα καταπατήσεων.
Και πρόσθεσε: «Στις εθνικές μας υποθέσεις οφείλουμε να διδασκόμαστε από τις επιτυχίες, αλλά και από τα λάθη μας. Να αφήνουμε στην άκρη το «εμείς» και το «εσείς». Να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας σε κοινούς στόχους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι ο αγώνας σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι και δικός μας αγώνας. Είμαστε μαζί σας, είμαστε δίπλα σας. Βέβαιοι πως, με τη βοήθεια του Θεού και πίστη στα ιδανικά που μας κληροδότησαν οι πατεράδες μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε».