Τα άπλυτα των τραπεζιτών στη φόρα
Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι ένα μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως, καθώς παραμένουν ανοιχτές χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στο θεσμικό τους ρόλο, της χρηματοδότησης της αγοράς, αλλά διάφορα σκάνδαλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πίσω από τα εντυπωσιακά κουστούμια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις κρύβεται μια άνευ προηγουμένου βρωμιά και δυσωδία. Πώς είναι δυνατόν η Τράπεζα Αττικής να χρηματοδοτεί τον επιχειρηματία Καλογρίτσα με συνολικά δάνεια 119 εκατ. έναντι 25 εκατ. εξασφαλίσεων για τις οποίες υπάρχουν πολλά ερωτηματικά εάν η πραγματική τους αποτίμηση είναι 25 εκατ. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο μεγατόνων, το οποίο όμως κρατιέται σταθερά μακριά από την επικαιρότητα.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σπανίως αναφέρονται σε τραπεζικά σκάνδαλα, ενώ ακόμα πιο σπάνια θα δούμε έναν πολιτικό να μιλάει για τέτοιου είδους θέματα. Το γεγονός ότι οι τράπεζες χορηγούσαν θαλασσοδάνεια στα πολιτικά κόμματα και στα ΜΜΕ και ότι τα κόμματα ψήφισαν να δοθεί ασυλία στους τραπεζίτες για αυτά τα θαλασσοδάνεια, μόνο αρρωστημένα μυαλά θα θεωρούσαν ότι συνιστά διαπλοκή… Μπορεί, λοιπόν, οι πολιτικοί να αθωώνουν τους τραπεζίτες, όμως, η Attica bank αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για σκάνδαλο πραγματοποίησε εσωτερικό έλεγχο και κατέληξε σε πόρισμα το οποίο ρίχνει ευθύνες σε 13 στελέχη της τράπεζας με προεξάρχοντα τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Αθανάσιο Τσάδαρη. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει αν και ποιες θα είναι οι ποινές που θα επιβληθούν. Δηλαδή, ένα σκάνδαλο που σαφέστατα έχει ποινικές προεκτάσεις καθίσταται ένα εσωτερικό θέμα της τράπεζας! Οι πληροφορίες λένε ότι η ποινή που θα επιβληθεί στον Τσαλδάρη είναι να του δωθούν… 300.000 – 500.000 ευρώ! Δεν πρόκειται για λάθος! Σωστά διαβάσατε. Η ποινή για το σκάνδαλο θα είναι να λάβει ο βασικός υπεύθυνος ένα ποσό μεταξύ 300.000 και 500.000 ευρώ και να αποχωρήσει από την τράπεζα! Αυτά, όπως όλοι αντιλαμβάνονται γίνονται μόνο στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας…
Μπορεί, λοιπόν, η τράπεζα να επιβραβεύει τον υπεύθυνο του σκανδάλου. Το μέγα ερώτημα είναι τι κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που έχει την εποπτεία της ορθής λειτουργίας των τραπεζών. Αλλά τι μπορεί να περιμένει κάποιος από τον κ. Στουρνάρα, που ήταν αυτός ο οποίος ως υπουργός έδωσε την ασυλία στα στελέχη των τραπεζών…