Ν.Χουντής: “Η ΕΕ να στηρίξει έμπρακτα τους πρόσφυγες που δημιούργησε η τουρκική εισβολή στο Αφρίν” – Ερώτηση προς Κομισιόν
Την έμπρακτη υποστήριξη των προσφύγων του Αφρίν, στην πλειονότητα Κούρδοι, που εκτοπίσθηκαν από την περιοχή μετά την εισβολή της Τουρκίας το Φεβρουάριο του 2018, αλλά παραμένουν σε γειτονικές περιοχές με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν, ζητά με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκος Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αφού σημειώνει ότι,
“Μετά την Τουρκική εισβολή τον Φεβρουάριο 2018 στο Αφρίν και για να αποφευχθεί η γενοκτονία κυρίως του κουρδικού πληθυσμού, μεγάλο μέρος αυτών υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν προς την περιοχή Σαχμπα χωρίς να μπορέσουν οι περισσότεροι να σώσουν ούτε καν τα προσωπικά τους αντικείμενα, λόγω των φρικτών περιστάσεων κάτω από τις οποίες έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους”, περιγράφει τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες σε πρόχειρους καταυλισμούς και στρατόπεδα προσφύγων, στις περιοχές Berxwedan, Serdem, Efrin, Shehba.
Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο Νίκος Χουντής, αφού τονίζει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και κάλυψης των τεράστιων ελλείψεων σε καθαρό νερό, στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καλεί την Κομισιόν να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες του Αφρίν.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή:
Από την έναρξη της Συριακής σύγκρουσης, χιλιάδες εκτοπισθέντες από άλλα μέρη της χώρας αναζήτησαν καταφύγιο στο Αφρίν, για να γλυτώσουν από την τρομοκρατία και τον εμφύλιο πόλεμο.
Μετά την Τουρκική εισβολή τον Φεβρουάριο 2018 και για να αποφευχθεί η γενοκτονία κυρίως του κουρδικού πληθυσμού, μεγάλο μέρος αυτών υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν προς την περιοχή Σαχμπα χωρίς να μπορέσουν οι περισσότεροι να σώσουν ούτε καν τα προσωπικά τους αντικείμενα, λόγω των φρικτών περιστάσεων κάτω από τις οποίες έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στη Σαχμπα βρήκαν χωριά κατεστραμμένα από τον πόλεμο, κανένα από τα οποία δεν μπορούσε να φιλοξενήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η Δημοκρατική Αυτοδιαχείριση του Αφρίν για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες για στέγαση, υγειονομική, περίθαλψη, υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών, έσπευσε να δημιουργήσει πρόχειρους καταυλισμούς και στρατόπεδα προσφύγων (Berxwedan, Serdem, Efrin, Shehba).
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπάρχει επιτακτική ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και κάλυψης των τεράστιων ελλείψεων σε καθαρό νερό, στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Με δεδομένα τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
-
Τι γνωρίζει για την κατάσταση των προσφύγων του Αφρίν;
-
Τι μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή;