ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΡΠΑΣ με την EIRALYNNJONES

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης έχει τη χαρά να φιλοξενεί για δεύτερη φορά την καταξιωμένη αρπίστρια, κα EiraLynnJones για ένα τετραήμερο σεμινάριο άρπας από 3 έως 6 Δεκεμβρίου 2018.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι σπουδαστές θα έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν ατομικά και ομαδικά μαθήματα, ενώ το εορταστικό τετραήμερο θα κλείσει με συναυλία, ατομικό ρεσιτάλ της καλλιτέχνιδας, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00, με συμμετοχή των σπουδαστών του σεμιναρίου. Είσοδος ελεύθερη.

 

Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15. Πληροφορίες – αιτήσεις συμμετοχής για το σεμινάριο στη Γραμματεία Κ.Ω.Θ. τηλ 2316009657

 

Η EIRA LYNN JONES, έχοντας ως βάση το Μάντσεστερ,συνδυάζει στην καριέρα της τις συναυλίες με τη διδασκαλία. Γεννημένη στην Ουαλία, αποφοίτησε από το RoyalNorthernCollegeofMusic, και κατέκτησε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στο ManhattanSchoolofMusic, στη Νέα Υόρκη, στην τάξη της  κ. Kathleen Bride, μαθήτρια του MarcelGrandjany. Για πολλά χρόνια υπήρξε κορυφαία αρπίστα στην NorthernBalletOrchestra, ενώ πλέον συνεργάζεται με πολλές ορχήστρες, όπως η Hallé, Manchester Camerata, BBC Philharmonic, Opera North και NorthernSinfonia.

 

H Eiraείναι γνωστή ως μια καθηγήτρια αφοσιωμένη και με έμπνευση, που έχει δημιουργήσει ένα καταπληκτικό τμήμα άρπας στο RNCM, ενώ παράλληλα κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Της έχει ζητηθεί να προετοιμάσει αρπίστες για ακροάσεις και διαγωνισμούς, καθώς επίσης να γίνει μέντορας σε αρπίστες που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και χρειάζονται στήριξη και βοήθεια όσον αφορά την καριέρα τους, είτε πρόκειται για ορχηστρική δουλειά είτε για διδασκαλία.  Τα εργαστήριά της, που απευθύνονται σε μικτές ομάδες διαφόρων επιπέδων, αποτελούν ένα σημαντικό  μέρος της ζωής της. Η προσέγγισή της είναι να ενθαρρύνει τον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά να εξελίσσει τις ικανότητές του, να αποκτά αυτοπεποίθηση και να εμπνέεται από αυτά τα εργαστήρια.

 

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε φιλοξενούμενη καθηγήτρια στο Φεστιβάλ Άρπας στη Δανία, στο Harp Weekend που διοργάνωσε η Camac στο Κάρντιφ, στο Διεθνές Φεστιβάλ Άρπας του Εδιμβούργου, στο EastmanSchoolofMusic στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα και στην RoyalIrishAcademyofMusic στο Δουβλίνο.

 

Μία μεγάλη γκάμα πρότζεκτ συνθέτουν τη μουσική ζωή της Eira. Έχει παίξει σε επεισόδια της βρετανικής σειράς CoronationStreet, αλλά επίσης έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις των Venom, μιας heavymetal μπάντας. Έχει εκδώσει το προσωπικό της  CD “…fromwithin, αλλά και διάφορα μουσικά βιβλία. Έχει διευθύνει είκοσι αρπίστες σε μια συναυλία με έργα του JohnCage, ενώ έχει κάνει ανάθεση για τη σύνθεση νέων έργων για σύνολα άρπας.

 

 

Yfilios Project

 

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, με χαρά παρουσιάζει στο χώρο του την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, τους YfiliosProject, σε μια συναυλία με τίτλο  –  «FromKeflaviktoNewDelhi’».

 

 

Το Yfilios Project είναι μια ιδέα του Λέανδρου Πασιά, ο οποίος προσπαθεί να ενώσει διαφορετικά μουσικά ακούσματα σ’ ένα πολυεθνικό μουσικό σύνολο που έχουν ως βάση την Jazz. Το μουσικό σύνολο αποτελείται από έμπειρους μουσικούς και καταξιωμένους στο χώρο τους. Συνοδοιπόροι σε αυτή την ιδέα είναι τρεις εξαιρετικοί μουσικοί, απόφοιτοι (φίλοι-συμφοιτητές του) του Jazz Department του ConservatoriumvanAmsterdam, ηMarínaÓsk Τhórólfsdóttir(Ισλανδία) στα φωνητικά, οAdrienLosco(Γαλλία) στο σαξόφωνο, ο AbhishekMangla(Ινδία) στο μπάσοκαθώς και ο ταλαντούχος ντράμμερΓιώργος ΚλουντζόςΧρυσίδης. Ο ήχος του Yfilios Project κινείται σε modernjazz αρμονίες που παντρεύονται με ethnic στοιχεία και το playlist αποτελείται αποκλειστικά από δικές τους συνθέσεις.

 

 

ΟιμουσικοίτουYfilios Project

 

Marina OskThorolfsdottir

Η Ισλανδή τραγουδίστρια MarínaÓsk, τραγουδούσε και έπαιζε μουσική από νεαρή ηλικία. Τα χρόνια μελέτης  στο φλάουτο και  τραγούδι την οδήγησαν στην ανακάλυψη του δικού της μοναδικού φωνητικού ήχου, καθαρού και κρυστάλλινου, ενώ είναι δυναμικός και γεμάτος συναισθήματα ταυτόχρονα. Οι σκανδιναβικές ρίζες της,  προσθέτουν ένα folk αποτέλεσμα, ενώ τα χρόνια της στο ConservatoriumvanAmsterdam έχουν προσθέσει μερικά jazz ηχοχρώματα. Η καριέρα της ξεκίνησε δυναμικά στην Ισλανδία όταν ήταν 18 χρονών και η λίστα των έργων της έχει μεγάλη ποικιλία – από Gospel χορωδίες μέχρι την συνεργασία της με την ξακουστή MetropoleAcademyOrchestraστο Hilversumτης Ολλανδίας. Πέρα από ερμηνεύτρια και συνθέτης, είναι και στιχουργός. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Στοκχόλμη όπου κάνει το μεταπτυχιακό της στην Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Στοκχόλμης (KMH – KungligaMusikhögskolan).

 

 

AbhishekMangla

Ο Ινδός μπασίσταςAbhishekMangla γεννήθηκε και σπούδασε στο Νέο Δελχί. Στην αρχή έπαιξε με πολλές μπάντες στην ανεξάρτητη ροκ σκηνή της Ινδίας, ενώ μετά συνεργάστηκε και με τα μεγαλύτερα ονόματα της ινδικής ποπ μουσικής. Όταν συνάντησε κάποιους από τους… γκουρού του, επικεντρώθηκε περισσότερο στην τζαζ με την οποία βρήκε νέους εκφραστικούς δρόμους.

Μετά τη μετακίνησή του στο Άμστερνταμ προσπάθησε να τελειοποιήσει την τέχνη του, όχι μόνο ως μπασίστας αλλά και ως συνθέτης φωτογράφος και κινηματογραφιστής. Το έργο του μπορεί να το δει κανείς στο project «LittleOlifant» όπου απλώνει τη συνάντηση των διάφορων μορφών τέχνης, τη σύντηξή τους, με αποτέλεσμα ένα νέο δρόμο για τη δημιουργική φαντασία.

 

AdrienLosco

OAdrienLosco γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας, το 1993, όπου έκανε μουσικές σπουδές μου στο τζαζ σαξόφωνο και τζαζ μπάσο, κιθάρα, με δασκάλους τουςJean-MarcBaccarini, ChristianPachiaudi, PhilippePetit, RobertPersi, FrédéricLuzignant. Άρχισε τη μουσική καριέρα του στα 16 του και συνεργάστηκεμε μουσικούς όπως ο PierreMarcus, ThomasGalliano, RobertPersi, SebastienChaumont, JefRoques, RémiVignolo, ThomasDelor, RossitzaMilevska, BéatriceAlunni.

Το 2013 μετακόμισε στο Άμστερνταμ όπου επέκτεινε τις μουσικές του εμπειρίες και σπουδές. Συνεργάστηκε και διδάχτηκε από μεγάλους μουσικούς όπως οιFerdinandPovel, SimonRigter, JasperBlom, ΓιούριHoning, MichaelMoore, TheoDeJong, YanivNachum.

 

 

 

Γιώργος Κλουντζός- Χρυσίδης

Ο Γιώργος Κλουντζός-Χρυσίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1991. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στα τύμπανα το 2001 στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 2008 μετακόμισε στην Νίκαια της Γαλλίας για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Conservatoire de Nice. Παίζοντας σε διάφορες localbands αυτά τα χρόνια σε και με συμμετοχές σε φεστιβάλ όπως: NiceJazzFestiva, Jazz a Vienne, NuitsduSud κλπ, είχε την τύχη να γνωρίσει τον αμερικανό ντράμερ LeonParker με τον οποίο τα τελευταία δυο χρόνια ξεκίνησε μαθήματα γύρω από το drumset και το ρόλο που έχει σε διάφορα μουσικά ιδιώματα.

 

Λέανδρος Πασιάς

Ο Λέανδρος Πασιάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε  ηλικία των 10 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνουμε δάσκαλο τον Τάσο Μαντζάρη στο ωδείο Musicworkshop του όποιου είναι και απόφοιτος. Συνέχισε τις σπουδές του στο ConservatoriumvanAmsterdam στο τμήμα του jazz πιάνο. Τον Σεπτέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό jazzalbum με τίτλο ‘’It’sTimetoGo’’ και το 2018 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος των YakoTrio – ‘’OdetoYannis’’, σχήμα το όποιο ίδρυσε μαζί με τον Γιώργο ΚλουντζόΧρυσίδη και Βαγγέλη Βραχνό. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή JazzFestivals όπως το JazzauChellah στο Μαρόκο, το OdessaJazzFest στην Ουκρανία, το PrilepJazzWeekendστη Π.Γ.Δ.Μ κλπ.

 

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 21.00

Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15

Είσοδος 5 ευρώ

 

 

 

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 2316 009657

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Δευτέρα 3 έως Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου  2018

Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη»

 

Οι ώρες θα ανακοινωθούν

Πληροφορίες στη Γραμματεία Κ.Ω.Θ. 2316009657

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΡΠΑΣ

με τη γνωστή βρετανίδα αρπίστρια  ΕIRALYNNJONES.

Οι σπουδαστές άρπας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ατομικά και ομαδικά μαθήματα με την καθηγήτρια και να εμβαθύνουν τη γνώση τους και την εμπειρία τους πάνω στο αντικείμενο.

 

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Ώρα 21.00

Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη»

Είσοδος 5 ευρώ

YFILIOS PROJECT “From Keflavik to New Delhi”

Το Yfilios Project είναι μια ιδέα του Λέανδρου Πασιά, ο οποίος δοκιμάζει να ενώσει διαφορετικά μουσικά ακούσματα σ’ ένα πολυεθνικό μουσικό σύνολο που έχει ως βάση την Jazz. Το μουσικό σύνολο αποτελείται από έμπειρους και καταξιωμένους στο χώρο τους μουσικούς. Συνοδοιπόροι σε αυτή την ιδέα είναι τρεις εξαιρετικοί μουσικοί, απόφοιτοι (φίλοι – συμφοιτητές του) του Jazz Department του Conservatorium van Amsterdam, ηMarína Ósk Τhórólfsdóttir(Ισλανδία) στα φωνητικά, οAdrien Losco(Γαλλία) στο σαξόφωνο, ο Abhishek Mangla(Ινδία) στο μπάσο καθώς και ο ταλαντούχος ντράμμερ Γιώργος Κλουντζός Χρυσίδης. Ο ήχος του Yfilios Project κινείται σε modern jazz αρμονίες που παντρεύονται με ethnic στοιχεία και το playlist αποτελείται αποκλειστικά από δικές τους συνθέσεις.

 

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου  2018

Ώρα 21.00

Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη»

Είσοδος ελεύθερη

Συναυλία της προσκεκλημένης καθηγήτριας άρπας EIRA LYNN JONES και των σπουδαστών του σεμιναρίου.

 

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Ώρα 21.00

Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη»

 

Είσοδος 8 και 5 ευρώ

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο πιανίστας με τα εκκεντρικά προγράμματα, Γιώργος Κωνσταντίνου  θα ερμηνεύσει με τον μοναδικό τρόπο του ένα ποικιλόμορφο και ιδιαίτερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει  τα “lesyeuxclos ” του ToruTakemitsu, τα ” auxcypresdelaVillad’ Este ” του Liszt και τα ModularLoops του Μηνά Μπορμπουδάκη

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου2018

Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη»

Οι ώρες θα ανακοινωθούν

Πληροφορίες στη Γραμματεία Κ.Ω.Θ. 2316009657

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΙΑΝΟΥ με τον

ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Οι ενδιαφερόμενοι πιανίστες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με τον καταξιωμένο πιανίστα σεμινάριο, με τίτλο «συνεχίζοντας και διακόπτοντας»

 

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Ώρα 21.00

Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ.

«Μελίνα Μερκούρη»

Φράγκων 15

Είσοδος ελεύθερη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΣΗΜΟ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΒΥΡΩΝΑ ΦΙΔΕΤΖΗ

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, αποτίει φόρο τιμής στον διακεκριμένο μαέστρο και μουσικό, Βύρωνα Φιδετζή με μια τιμητική εκδήλωση.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με σύντομους χαιρετισμούς του Προέδρου του Δ.Σ. Κ.Ω.Θ κου Χαράλαμπου Λεφάκη και της Διευθύντριας  κας Λόλας Τότσιου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση επί σκηνής με τη μορφή συνέντευξης ανάμεσα στον κο Φιδετζή και τον Μαέστρο και καθηγητή του Κ.Ω.Θ, κο Βλαδίμηρο Συμεωνίδη.

Μουσικά η εκδήλωση θα πλαισιωθεί απότο 2ο μέρος –  «Λήθη»  σε ποίηση Λ. Μαβίλη, από το κουιντέτο με πιάνο και φωνή του Καλομοίρη. Θα ερμηνεύσουν καθηγητές του Κρατικού Ωδείου:Νάντια Φιόρου (φωνή), Γιώργος Πετρόπουλος (βιολί), Εύη Δελφινοπούλου (βιολί), Δημοσθένης Φωτιάδης (βιόλα), Δημήτρης Πάτρας (βιολοντσέλο) και Νίκος Κυριόσογλου (πιάνο).

Η καλλιτεχνική επιμέλεια, ο συντονισμός και η παρουσίαση της  εκδήλωσης είναι του κου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ώρα 19.00

Ιερός Καθολικός Ναός

Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας

Φράγκων 19

Είσοδος ελεύθερη

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κ.Ω.Θ.

Στην καθιερωμένη ετήσια Χριστουγεννιάτικη συναυλία του το Κρατικό Ωδείο παρουσιάζει ως σολίστ τους επιλεγμένους σπουδαστές του:

Χριστίνα Τσακαλίδου (βιολί), Γιώργο Μαρωνίδη (κλαρινέτο), Γιάννο Τόσκα (κοντραμπάσο) και Βασίλη Τσεριώτη (μονωδία – μελοδραματική) σε έργα L.v. Beethoven, W.A. Mozart, S. Koussevitzky, G.F.Händel, Σ.Μιχαηλίδη, Παπαδημητρίου και χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Μουσική Διεύθυνση Βλαδίμηρος Συμεωνίδης –  Βύρων Φιδετζής. Συμμετέχει η Χορωδία του Κ.Ω.Θ. υπό τη Διεύθυνση της Ελεονώρας Καλαϊτζίδου.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Ώρα 21.00

Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ.

«Μελίνα Μερκούρη»

Φράγκων 15

Είσοδος 8 και 5 ευρώ

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΟ ΓΚΟΥΝΤΑΡΟΥΛΗ – ΚΑΡΑΝΤΖΗ – ΓΕΡΜΕΝΟΓΛΟΥ

Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο), Νεκτάριος Καραντζής (κοντραμπάσο) και Χρήστος Γερμένογλου (κρουστά) παρουσιάζουν με το Τρίο τους ένα εξαιρετικά πρωτότυπο πρόγραμμα.

Ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, δηλαδή η σύνθεση σε ενεστώτα χρόνο, είναι η φυσική γλώσσα του τρίο. Η γλώσσα αυτή είναι πολυσυλλεκτική, όπως οι αναφορές κι οι πορείες των μουσικών του. Τζαζ, κλασική μουσική, παλαιά και σύγχρονη, ροκ, μπλουζ, “πειραματική”, παραδοσιακή – δεν πρόκειται όμως για ένα ηχητικό κολάζ. Κάθε αναφορά είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας δράσης ή μέρος μιας αφήγησης: η σύνθεση ως όλο είναι αυτό που έχει σημασία. Χωρίς τίποτα το προσυνεννοημένο, κάθε κοντσέρτο είναι μια βουτιά στο άγνωστο με μόνο οδηγό το ένστικτο και τη βαθιά επικοινωνία των μουσικών. Τα πάντα – θέματα, ηχοχρώματα, αρμονίες, σχήματα, αναπτύξεις, φόρμες – αποκαλύπτονται κι ανακαλύπτονται από την αρχή, σε μία διαδικασία τόσο εσωτερική όσο και συναρπαστική.

Στην έναρξη της συναυλίας θα λάβει χώρα η απονομή βραβείων από το κληροδότημα της πρώην καθηγήτριας πιάνου Κ.Ω.Θ. Μαίρης Παπαδοπούλου σε τρεις αριστούχους απόφοιτους του Κ.Ω.Θ. , του έτους 2017-2018.