Μακεδονικό, Πανεπιστημιακό Άσυλο και κοινωνική ευαισθησία από τον Σταύρο Καλαφάτη στο Δημοτικό Συμβούλιο
Τρεις προκλήσεις, για κοινή δράση, με τη Διοίκηση του Δήμου, έθεσε, σήμερα, στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο Σταύρος Καλαφάτης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.
Αφού αναφέρθηκε στην αλλαγή στάσης του Δημάρχου, σχετικά με το αν θα είναι δήμαρχος ως τα 100, λέγοντας ότι σέβεται την άποψή του, σχολίασε: «Φαίνεται, μάλλον, πως δεν αντέξατε τη στήριξη του κ. Τσίπρα και την τοξική ομπρέλα που σας πρόσφερε».
Και έθεσε τα εξής θέματα:
- Να ενώσουμε τη φωνή μας, όλοι οι Μακεδόνες, ζητώντας εκλογές πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών («ο ίδιος αποδώσατε την πτώση της δημοφιλίας σας στη θέση σας για το Σκοπιανό, αναγνωρίσατε –και είναι παλικαριά αυτό- ότι κάνατε λάθος. Δεν αρκεί, όμως, να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, είναι ανάγκη, όσο γίνεται, βέβαια, να τα διορθώνουμε κι όλας. Έχετε λοιπόν, μια ευκαιρία», είπε απευθυνόμενος στον Γιάννη Μπουτάρη).
- Να ζητήσουμε από κοινού την άμεση κατάργηση του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο (όπως υπογράμμισε «ο νόμος περί ασύλου δεν επιτρέπει την είσοδο της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους παρά μόνο εάν τελούνται κακουργηματικές πράξεις. Δεν αρκεί να διατυπώνουμε ευχολόγια. Οφείλουμε να προχωρούμε και σε πράξεις. Και βέβαια δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η σημερινή κατάσταση στο Αριστοτέλειο. Είναι υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Δεν προστατεύει ο νόμος αυτός την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Την αποκλείει»).
- Να λάβουμε μέτρα για την καθημερινότητα των πολιτών (υπογράμμισε πως «πρέπει να τολμήσουμε πράγματα που δεν τολμήσαμε. Για την καθημερινότητα και την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Και προπάντων για εκείνους που άφησε πίσω η κρίση. Και είναι πολλοί αυτοί. Είναι οι συνάνθρωποί μας στα γηροκομεία και τα νοσοκομεία. Είναι οι άστεγοι και οι άνεργοι. Είναι οικογενειάρχες με αξιοπρέπεια και μικρά παιδιά που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Έρχονται Χριστούγεννα, μα κάποιοι δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν γι’ αυτούς τους ανθρώπους κάτι παραπάνω»).
Υπενθύμισε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος, σημείωσε την παρόμοια απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και ζήτησε «να είμαστε παρόντες μέχρι την τελευταία στιγμή. Και να κάνει ο καθένας από την πλευρά του και σύμφωνα με το ρόλο του ό,τι μπορεί. Ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο τους επόμενους μήνες – και μέχρι να έλθει η νέα διοίκηση στα πράγματα- να λειτουργεί, να λαμβάνει αποφάσεις, να λύνει προβλήματα των δημοτών».