ΜΑΡΙΑΣ: Δεν περνούν οι απειλές του Ερντογάν

Καθώς οξύνονται οι διεθνείς ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κύπρος προχωρά στο πρόγραμμα αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ο Ερντογάν και η παρέα του προχωρούν σε νέες απειλές κατά της Λευκωσίας και της Αθήνας. Μάλιστα κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου η Άγκυρα έστειλε το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros εντός του Οικοπέδου 4 της Κυπριακής ΑΟΖ (βλ. Cyprus Time 20/11/2018) με τη συνοδεία τεσσάρων πολεμικών πλοίων προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον τυχοδιωκτικό και συνάμα πειρατικό χαρακτήρα της Τουρκίας η οποία σαν νέος πλιατσικολόγος επιχειρεί να αρπάξει τον κυπριακό υποθαλάσσιο πλούτο.

Δεν τόλμησε βέβαια ο Ερντογάν να επιχειρήσει το ίδιο και στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου η ExxonMobil ξεκίνησε ήδη από τις 16 Νοεμβρίου  τις εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης Delphyne-1 (βλ. Cyprus Time 16/11/2018)με την παρουσία μάλιστα πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ και ειδικότερα του αντιτορπιλικού του Έκτου αμερικανικού Στόλου, USSArleighBurke (DDG 51). Επιπλέον οι ΗΠΑ διακήρυξαν και διεμήνυσαν συνάμα προς την Άγκυρα ότι η Κύπρος ως κυρίαρχο κράτος έχει κάθε δικαίωμα να προχωρά στην εκμετάλλευση τουυποθαλάσσιου πλούτου της και επισήμαναν ότι αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή (βλ. Η Καθημερινή 17/10/2018). Όμως μια πιο προσεκτική ματιά στο Αμερικανικό Ανακοινωθέν δημιουργεί αρκετές ανησυχίες καθώς οι ΗΠΑ επισημαίνουν: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας θεωρούν ότι τα κέρδη από την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ θα πρέπει να διαμοιραστούν κατά 50% σε κάθε κοινότητα, δηλαδή οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κατά πολύ μικρότερη πληθυσμιακά και εδαφικά τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να λάβει το 50% των κερδών που θα αποφέρει η κυπριακή ΑΟΖ!!!

Η Γαλλία από την πλευρά της εδώ και καιρό έχει στείλει επίσης αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία σε σχέση με τις εξορύξεις που ανέλαβε η γαλλική Totalεπίσης στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα Λευκωσία και Παρίσι αναβαθμίζουν τις διμερείς τους σχέσεις στον τομέα άμυνας και ασφάλειας όπως προκύπτει και από την πρόσφατη επίσκεψη του κύπριου υπουργού άμυνας στο Παρίσι.

Επιπλέον και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ήδη μήνυμα στην Άγκυρα. Έτσι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ομόφωνη απόφαση την οποία υιοθετήσαμε για την Αμμόχωστο στις 21 Νοεμβρίου δεν άφησε κανένα περιθώριο στην Άγκυρα καθώς το σχετικό κείμενο της απόφασης «καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, το Συμβούλιο της ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποβάλουν νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις πράξεις επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και για τη μη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Σημαντικό μήνυμα προς την Τουρκία αποτελεί και η Απάντηση της Κομισιόν σε σχετική Γραπτή μου Ερώτηση για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και τις παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά τα οποία μάλιστα αλιεύουν παράνομα εντός των Ελληνικών υδάτων με την προστασία της τουρκικής ακτοφυλακής.

Στην Απάντηση του στις 5ς Νοεμβρίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Vella παρατηρεί ότι η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία θέτει σε κίνδυνο τη βιώσιμη εκμετάλλευση των έμβιων υδρόβιων πόρων και υπονομεύει την επιβίωση των παράκτιων κοινοτήτων επισημαίνοντας με νόημα ότι «στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, είναι ευθύνη των κρατών μελών να διεξάγουν τις έρευνες και να εφαρμόζουν τα μέτρα επιβολής της νομοθεσίας κατά των σκαφών και των διαχειριστών τους που συμμετέχουν σε δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν δραστηριότητες παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας στα χωρικά τους ύδατα».

Και καταλήγει ότι «η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη να συμμορφωθεί η Τουρκία με τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες στη διακυβέρνηση της αλιείας».

Παρά τις παραπάνω παρεμβάσεις και διακηρύξεις δεν θα πρέπει κανείς να εφησυχάζει μια και είναι γνωστό ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας θα παραμένει στην ημερήσια διάταξη για πολλά χρόνια ακόμη.

Όμως ο Ερντογάν θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι απειλές του δεν περνούν γιατί ο Ελληνικός λαός είναι ενωμένος και αποφασισμένος.