15o Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας «Επαναπροσδιορίζοντας την ανάπτυξη της υπαίθρου στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή»
Ο Τομέας Αγροτικής Οικονομίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ συμμετέχει στη διοργάνωση του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγροτικής Οικονομίας, με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας την ανάπτυξη της υπαίθρου στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή», το οποίο θα διεξαχθείτην Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.
Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας (ΕΤ.ΑΓΡ.Ο.) και έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί την συμπλήρωση 30 ετών συνεχούς επιστημονικής παρουσίας της. Στη συνδιοργάνωσή του, εκτός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν επίσης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα», το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Καθώς το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και των αγροτικών περιοχών γενικότερα αποτελεί κοινό στόχο για τους εμπλεκομένους με την αγροτική οικονομία και πολιτική, το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας φιλοδοξεί να αποτελέσει το βήμα, από το οποίο θα παρουσιαστούν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η ψηφιακή εποχή για την ανάπτυξη όλων των τομέων του αγροτικού χώρου. Το Συνέδριο διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζεται, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες για τον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την εθνική και κυρίως για την αγροτική οικονομία.
Οι εξελίξεις της τεχνολογίας με κεντρικούς άξονες τη βελτίωση της πρόσβασης σε δεδομένα και πληροφορίες, τη διευκόλυνση της επικοινωνίας, την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και την ανάπτυξη των μεταφορών, οδηγούν σε νέες πρωτόγνωρες μεταβολές στον τρόπο άσκησης της γεωργίας στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τις πολιτικές ανάπτυξης της υπαίθρου.
Ιδιαίτερος στόχος του συνεδρίου είναι να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στον επιστημονικό και ερευνητικό χώρο, στους φορείς, και στους εμπλεκομένους με τον αγροτικό τομέα, συμβάλλοντας έτσι στη μεταφορά ερευνητικών δεδομένων και τεχνογνωσίας οριζόντια και κάθετα.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο περιλαμβάνει 15 συνεδρίες και 5 κεντρικές ομιλίες,θα παρουσιασθούν 83 επιστημονικές εργασίες από όλη την Ελλάδα, που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Οικονομική γεωργικής παραγωγής και ανταγωνιστικότητα
- Αγροτική πολιτική
- Γεωργία και περιβάλλον
- Γεωργικές εφαρμογές, Εκπαίδευση και Πληροφόρηση στον Αγροτικό Τομέα
- Επιχειρηματικότητα και Αγροτικός Τομέας
- Μάρκετινγκ γεωργικών προϊόντων και τροφίμων – Καταναλωτικές τάσεις
- Ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου, Αειφορική γεωργία και περιβάλλον
- Γεωργία ακριβείας, Νέες Τεχνολογίες, Ψηφιοποίηση και Καινοτομία
- Διαχείριση Αγροτικού Χώρου, Χρήσεις Γης, Αγροτουρισμός
- Νέες σχέσεις μεταξύ πόλης και υπαίθρου – Αλληλέγγυα αγροδιατροφικά δίκτυα
- Συστήματα εφοδιασμού στη γεωργία (agrologistics) και αλυσίδες αξίας αγροδιατροφικού τομέα
- Ασφάλεια και ποιότητα γεωργικών προϊόντων και τροφίμων