Του Πάνου Σκουρολιάκου*
Μεγάλη κατάκτηση για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, για την εμπέδωση της δημοκρατίας αλλά και τον σεβασμό εργασιακών και πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσματος για την καταπολέμηση της ψηφιακής πειρατείας και την μη απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων από τις μεγάλες εταιρείες κινητών αλλά και εφαρμογών (Google, Amazon, Facebook, Apple κ.λπ.) προς τους δικαιούχους πνευματικούς δημιουργούς. Η μεταρρύθμιση αυτή στόχο έχει να υποχρεώσει τους κολοσσούς του Διαδικτύου να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα «συγγενικό δικαίωμα» που επιτρέπει στις εφημερίδες ή στα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αποζημιώνονται όταν η παραγωγή τους αναπαράγεται στο Διαδίκτυο.
Η παρούσα κυβέρνηση της χώρας μας έχει ήδη ενσωματώσει την Κοινοτική Οδηγία του 2014 στο ελληνικό δίκαιο. Κάτι που ήταν ζητούμενο από τους πνευματικούς – καλλιτεχνικούς δημιουργούς και όχι μόνο. Με τον νόμο αυτό μπήκε οριστικό τέλος στις παρανομίες και αυθαιρεσίες ετών εκ μέρους εταιρειών μονοπωλιακών χαρακτηριστικών, όπως η ΑΕΠΙ. Όταν λοιπόν το πρόσφατο ψήφισμα μετατραπεί σε Κοινοτική Οδηγία, πρέπει το ελληνικό κοινοβούλιο να αποφασίσει για την εκ νέου εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με τη νεότερη Οδηγία.
Για να επανέλθουμε στα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι από μέρους της τίθεται θέμα ανισοτιμίας των σχέσεων αυτών των πλατφορμών με το δημοκρατικό σύστημα. Εμφανέστατο είναι ότι όλες αυτές οι πλατφόρμες πλεονεκτούν έναντι της δημοκρατικής διαδικασίας και της ομαλής εξέλιξης του δημόσιου βίου. Να θυμηθούμε το σκάνδαλο της Cambridge Analytika όπου το Facebook παρέδωσε το κλειδί για τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Ακόμα, πρέπει να πούμε ότι αυτοί οι οικονομικοί κολοσσοί αναπτύσσουν συμμαχίες μεταξύ τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή δικαιωμάτων σε ΜΜΕ και δημιουργούς. Με την ίδια επιμονή πιέζουν ώστε να απολαμβάνουν φορολογικά πλεονεκτήματα με τη μορφή της επιστροφής φόρων.
Όλα τα πιο πάνω, εκτός του ότι επιμολύνουν την πολιτική διαδικασία, δυσκολεύουν και τον ανταγωνισμό. Εδώ έχουν βρει ισχυρή αντίσταση στο πρόσωπο της Δανής επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκερέτε Βεστάγκερ. Πρόσφατα, η Κομισιόν επέβαλε στην Apple πρόστιμο 14,5 δισ. δολαρίων. Το ίδιο και στις Facebook και Qalccom.
Το ψήφισμα αυτό, το οποίο όπως είπαμε στη συνέχεια θα πάρει τη μορφή Οδηγίας προς όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., συνάντησε κατά την επεξεργασία του τη σφοδρή αντίδραση των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Σημαιοφόρος» σε αυτόν τον αγώνα, ο Ιταλός υπουργός Ντι Μάιο, αρχηγός του κόμματος των Πέντε Αστέρων. Υποστήριξε εξαιρετικά ακραίες θέσεις προκειμένου να μην ισχύει κανένας έλεγχος, να καταστρατηγούνται εργασιακά και πνευματικά δικαιώματα και να υπάρχει περιβάλλον ζούγκλας σε βάρος των εργαζομένων και των πνευματικών δημιουργών προς όφελος των μεγάλων εταιρειών – πλατφορμών και, τελικά, σε βάρος της δημοκρατίας και των πολιτών. Ο Ντι Μάιο επιτέθηκε ακόμη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προσπαθώντας να επηρεάσει το εκλογικό σώμα προς όφελος της Ακροδεξιάς και του άκρατου οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, ευχόμενος μετά τις προσεχείς ευρωεκλογές να υπάρξει «μια εντελώς ανανεωμένη κοινοτική ηγεσία που ούτε καν θα της περνάει από το μυαλό να εισάγει παρόμοια σκουπίδια». Πράγμα που ανάγκασε τον πρόεδρο του Ε.Κ. Αντόνιο Ταγιάνι να καλέσει τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε «να πάρει αμέσως αποστάσεις» από τις δηλώσεις Ντι Μάιο. «Το να απειλείς τον μοναδικό ευρωπαϊκό θεσμό που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες είναι έργο των δημοκρατικά αναλφάβητων» κατέληξε.
Η προάσπιση των δικαιωμάτων των πνευματικών δημιουργών, μουσικών, συγγραφέων, δημοσιογράφων και άλλων πολλών, δεν είναι θέμα κάποιας συντεχνίας. Δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα. Είναι, κυρίως, θέμα ελευθερίας και δημοκρατίας.
* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής
(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr/article/10812/9245444/europaike-enose-vs-psephiake-peirateia ) |