Ο αρχαιότερος σεισμογράφος του κόσμου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Ο Τσάνγκ Χένγκ , ήταν ένας εξαιρετικός επιστήμονας, μαθηματικός και εφευρέτης που έζησε στην ύστερη δυναστεία Χαν. Έγραψε πλήθος βιβλίων στα οποία παρουσίαζε τη Γη σαν μια σφαίρα με εννέα ηπείρους που αιωρούνταν στο διάστημα.

Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε ένα σύστημα εντοπισμού σεισμών το 132μ.Χ.

Στην αρχή οι αξιωματούχοι της αυλής του Αυτοκράτορα δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι το σύστημα του Χενγκ , με τους μπρούτζινους δράκους και βατράχους μπορούσε να δουλέψει…

Κι όμως αυτό το παράξενο σύστημα εντοπισμού των σεισμών, με τους δράκους και τους βατράχους που βρίσκονται γύρω από ένα μεγάλο δοχείο, εντόπισε για πρώτη φορά στον κόσμο τον σεισμό που έγινε στο Λούνγκ Χσι.

Το σήμα για έναν σεισμό έδινε η πτώση μιας μπρούτζινης σφαίρας από το στόμα ενός μπρούτζινου δράκου στο στόμα ενός βατράχου. Μέσα στο μεγάλο δοχείο υπήρχε ένα είδος εκκρεμούς με μηχανισμό που κινούνταν σε οκτώ διαφορετικές κατευθύνσεις. Όταν γινόταν σεισμός και έπεφτε μια σφαίρα ο μηχανισμός ακινητοποιούνταν εμποδίζοντας τις υπόλοιπες σφαίρες να κυλήσουν. Παρακολουθώντας την αζιμουθία κατεύθυνση του δράκου που στο μεταξύ είχε τεθεί σε κίνηση, μπορούσε κάποιος να εντοπίσει το επίκεντρο του σεισμού.

Αυτόν τον πρώτο σεισμογράφο στον κόσμο, μπορείτε να δείτε από κοντά στην Έκθεση «Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία» που γίνεται στο Νόησις.

 

Ο πρώτος αυτός παράξενος σεισμογράφος, ένα κινεζικό άροτρο που δημιουργήθηκε πριν από 5000 χρόνια, μια από τις αρχαιότερες χειράμαξες του κόσμου, δεν είναι απλώς εκθέματα που μας ταξιδεύουν στις απαρχές του παγκόσμιου πολιτισμού: Στην Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία. Διηγούνται ιστορίες ανθρώπων που προσπάθησαν με τη δημιουργικότητα και την επιμονή τους να κάνουν τη ζωή μας , καλύτερη.

Στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο, παρουσιάζονται μοναδικά παραδείγματα σχετικά με το χαρτί, την τυπογραφία, τη μαγνητική πυξίδα, την πυρίτιδα, την πορσελάνη, τη μεταξουργία, τη χύτευση, τους αστρολάβους, τα πλοία, τα όργανα μέτρησης και άλλα, που αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κινέζικου πολιτισμού σε πολλά πεδία και ενισχύουν ταυτόχρονα την άποψη ότι ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί προϊόν σύνθεσης των επιτευγμάτων της Ανατολής και της Δύσης.

Τα σημαντικότερα επιστημονικά πεδία, όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία, η Ιατρική, η Μηχανολογία η Αστρονομία κ.ά παρουσιάζονται στο Νόησις, μέσα από εκθέματα τεσσάρων βασικών θεματικών ενοτήτων:

Ταξίδι στην Αρχαία Κίνα

Ο κινεζικός πολιτισμός έχει να επιδείξει πολλά αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στον τομέα των φυσικών επιστημών και τη μηχανική. Οι αρχαίοι Κινέζοι επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που παρατήρησαν τις ηλιακές κηλίδες, ερεύνησαν τον μαγνητισμό και υπολόγισαν, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες, την ακριβή τιμή του λόγου της περιφέρειας του κύκλου προς τη διάμετρό του. Η πυξίδα, η πυρίτιδα, το χαρτί, τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, η χύτευση του ορείχαλκου και του σιδήρου, ο σεισμογράφος, η βαλλίστρα, το σιδερένιο υνί τού αρότρου, η χειράμαξα, το πρυμναίο πηδάλιο, ήταν όλες, ανεξαιρέτως, εφευρέσεις των Κινέζων.

Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες κινεζικές εφευρέσεις, μέσα από τις εξής θεματικές ενότητες:

Αστρονομία και Μέτρηση του Χρόνου

Οι Κινέζοι από τον 16ο αιώνα π.Χ μελετούσαν τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και ουράνια φαινόμενα. Το κινεζικό ημερολόγιο θεωρείται συνδυασμός σεληνιακού και Γρηγοριανού ημερολογίου.

Ναυσιπλοϊα και Προσανατολισμός

Μια από τις εφευρέσεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Ναυσιπλοϊας, είναι η πυξίδα, η σημαντικότερη ίσως εφεύρεση του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Από τον 12ο αιώνα και μετά η πυξίδα διαδόθηκε ευρέως στην Ασία και την Ευρώπη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εμπορίου και της  διεθνούς οικονομίας

Υφαντουργία και Κέντημα

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που είχε οργανωμένη σηροτροφία και οι Κινέζοι κατασκεύασαν μετάξι πριν από 6000-7000 χρόνια, ενώ από τον 16ο αιώνα ανέπτυξαν πρωτοποριακές τεχνικές ύφανσης, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται στην Έκθεση.

Κατασκευή Χαρτιού και Εκτύπωση

Στην έκθεση «Αρχαίας Κινεζικής Επιστήμης Τεχνολογίας» παρουσιάζονται όλα τα στάδια κατασκευής και εκτύπωσης χαρτιού καθώς και η τέχνη της τυπογραφίας. Η κατασκευή του χαρτιού στα χρόνια της δυναστείας Χαν είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Τεχνικές εκτύπωσης αναπτύχθηκαν ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ και εξαπλώθηκαν σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο συμβάλλοντας στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η Έκθεση,  πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου.

.

Διάρκεια έκθεσης
Από 29/9/2018 μέχρι 30/6/2019

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή, 10.30-15.00
Σάββατο, 13.30-20.30
Κυριακή, 11.30-18.30
Δευτέρα, κλειστά