ΒΕΘ ΠΡΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ: Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφορικά με δημοσιεύματα, που ανακυκλώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, και αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης έως και μηδενισμού, του ορίου συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών με μετρητά, με τις ευλογίες, μάλιστα, των τραπεζών και άλλοθι τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της λαθραίας διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών.

 

«Για μέτρο αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό, ιδίως για τις  μικρές επιχειρήσεις που εκπροσωπεί το ΒΕΘ» κάνει λόγο ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως ο «βιοτεχνικός κόσμος διαφωνεί κάθετα στη μείωση του ορίου εξόφλησης παραστατικών με μετρητά κάτω των 500 ευρώ».

 

Κάνοντας μία πρόσφατη αναδρομή το ΒΕΘ στην επιστολή του τονίζει πως «με την παρ.2 του άρθρου 69 του Ν. 4446/2016 τροποποιήθηκε η παρ. 3 του άρθρου 20 του Ν. 3842/2010 και πλέον από 22/12/2015 μειώθηκε το όριο των συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ, που ήταν πριν, σε 500 ευρώ (για πολίτες και επιχειρήσεις). Άνω του ποσού αυτού οι συναλλαγές (για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών) πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση κάρτας, ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής».

 

«Είναι λογικό οι τράπεζες να ανησυχούν ότι λόγω της χαλάρωσης των capital controls και της αύξησης του ορίου των αναλήψεων θα χάσουν έσοδα από προμήθειες. Δεν είναι όμως λογικό το υπουργείο Οικονομικών να θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα ελέγξει τη φοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή και ο αθέμιτος ανταγωνισμός ελέγχεται με άλλους τρόπους και όχι μόνο και αποσπασματικά, με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Η φοροδιαφυγή θα ελεγχθεί με τη βελτίωση των επιδόσεων του ελεγκτικού μηχανισμού, τη βελτίωση της σχέσης φορολογουμένων και φορολογούσης αρχής, τη θέσπιση κινήτρων για όλους τους φορολογούμενους, με τη συνεργασία κράτους και φορέων επαγγελματιών και παραγωγών και με μια σειρά άλλων τρόπων, που, δυστυχώς, δεν εφαρμόζονται στη χώρα μας» συνεχίζει η επιστολή.

 

«Συνήθως στην Ελλάδα», επισημαίνει το ΒΕΘ, «η φοροδιαφυγή διεξάγεται κατά κόρον με το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο, τη μαύρη εργασία, τη μη έκδοση παραστατικών και όχι με τον τρόπο εξόφλησης ενός παραστατικού που έχει εκδοθεί νόμιμα από την επιχείρηση».

 

Σύμφωνα με το ΒΕΘ «το μόνο που θα επιτευχθεί, αν εφαρμοστεί το μέτρο, της μείωσης του ορίου εξόφλησης με πλαστικό χρήμα κάτω των 500 ευρώ που είναι σήμερα, θα είναι να δυσκολέψει τις νόμιμα λειτουργούσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον καθημερινό τρόπο λειτουργίας τους, αντί να τις διευκολύνει. Ο μόνος τρόπος ελέγχου της φοροδιαφυγής είναι η συνεργασία του ελεγκτικού μηχανισμού με τους παραγωγικούς φορείς, η βελτίωση των αποτελεσμάτων λειτουργίας του αλλά και η βελτίωση των σχέσεων της φορολογούσης αρχής με τους πολίτες και το χτύπημα του παραεμπορίου στα σημεία εισόδου της χώρας και σε άλλους χώρους που έχουν ήδη επισημανθεί».