“Η επιστήμη προστατεύει το αγαθό της γονιμότητας στη γυναίκα με καρκίνο του μαστού”
Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν.Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής» και η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embryolab άνοιξαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το θέμα καρκίνος του μαστού και γονιμότητα και διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα «Γυναίκες με καρκίνο μαστού. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη γονιμότητα! Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή», την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
“Η χαρά μας μεγάλη για την ανταπόκριση και ακόμα μεγαλύτερη για τη συμβολή μας και σε θέματα τόσο ευαίσθητα, όπως η γονιμότητα της γυναίκας που νοσεί από καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία. Ελπίζουμε να μεταδώσαμε με δεδομένα και τεκμηριώσεις το μήνυμα του “αύριο” και του δικαιώματος μιας γυναίκας να γίνει μαμά. Ευχαριστούμε την Embryolab για τη στήριξη και τη συνεργασία σε αυτή την πορεία” δήλωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης κ. Κυριακούλα Δερεκενάρη.
“Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών, σε συνδυασμό με την συστηματική πρόληψη αλλά και την αυξημένη αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σχημάτων έχουν αλλάξει δραστικά τα δεδομένα στην διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Οι περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτή την διάγνωση μπορούν πια να ελπίζουν στην πλήρη ίαση και αποκατάσταση της υγείας τους. Μπορούν να συνεχίσουν να ονειρεύονται. Μια γνωστή παρενέργεια των σύγχρονων θεραπευτικών σχημάτων είναι η μείωση ίσως και η απώλεια της γονιμότητας. Επιβίωση με τίμημα την μητρότητα; Η επιστήμη έρχεται και εδώ να δώσει λύσεις” ανέφερε στην ομιλία της η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, B.Sc., M.Sc., Sr. Κλινική Εμβρυολόγος, Διευθύντρια Εργαστηρίου Embryolab ενώ παρουσίασε τις λύσεις που προσφέρει σήμερα η επιστήμη:
- Κρυοσυντήρηση Ωαρίων. Το 2005 έγινε για πρώτη φορά δυνατή η συντήρηση ωαρίων. Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε τοξικές για τη γονιμότητά τους θεραπείες μπορούν πια, πριν την έναρξη της θεραπείας, να αποθηκεύσουν τα ωάρια τους, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν σε δεύτερο χρόνο, όταν αποκατασταθεί η υγεία τους. Πάνω από το 85% των ωαρίων επιβιώνουν και έχουν την ίδια πιθανότητα να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη με τα φρέσκα ωάρια. Η διαδικασία είναι γνωστή ως συντήρηση γονιμότητας και ολοένα και περισσότερες γυναίκες την επιλέγουν, προκειμένου να προστατεύσουν το αγαθό της γονιμότητάς τους και το όνειρο της μητρότητας.
- Κρυοσυντήρηση Εμβρύων. Για τις γυναίκες που βρίσκονται σε σταθερή σχέση η κρυοσυντήρηση των εμβρύων δίνει τη δυνατότητα να αποθηκευτούν έμβρυα που προκύπτουν από τη γονιμοποίηση των ωαρίων τους με το σπέρμα του συντρόφου τους. Πάνω από το 98% των εμβρύων επιβιώνουν και δίνουν την ίδια πιθανότητα εγκυμοσύνης με τα φρέσκα έμβρυα.
- Κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού. Σε αυτό το επίπεδο επίσης η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα και τα αρχικά δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, με μια απλή επέμβαση αφαιρείται μέρος ή και ολόκληρη η ωοθήκη. Στη συνέχεια ο ωοθηκικός ιστός κρυοσυντηρείται, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί όταν αποκατασταθεί η υγεία της γυναίκας. Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι η αποκατάσταση του κύκλου και της φυσιολογικής ωορρηξίας. Παραμένουν όμως προκλήσεις και προβληματισμοί, κυρίως σε σχέση με την επανατοποθέτηση του ωοθηκικού ιστού πίσω στο σώμα της γυναίκας και το ρίσκο της επανεμφάνισης της νόσου.
- Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση για το γονίδιο BRCA. Στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκε ότι συγκεκριμένες μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA συσχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Γυναίκες- φορείς των συγκεκριμένων μεταλλάξεων έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ο προσδιορισμός των μεταλλάξεων έδωσε τη δυνατότητα της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης. Γυναίκες ή άνδρες που γνωρίζουν ότι είναι φορείς μετάλλαξης έχουν την επιλογή μέσα από την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση να επιλέξουν τα έμβρυα που είναι ελεύθερα μεταλλάξεων και να αποκτήσουν παιδί χωρίς το ρίσκο να νοσήσει.
Ο Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MRCOG, DFFP, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Embryolab αναφέρθηκε στη διαδρομή από τη διάγνωση ως τη μητρότητα, ενώ οι Γυναικολόγοι Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Embryolab Χρήστος Παππάς, MD, PhD, MSc, BSCCP και Μιχάλης Κυριακίδης, MD, M.Sc. ανέλυσαν τη διαδικασία Συντήρησης Γονιμότητας σε Ογκολογικούς ασθενείς και τα μέχρι τώρα δεδομένα από την εφαρμογή της.
Στα «πολυσυζητημένα» BRCA γονίδια και στην αξιολόγηση τους σε επίπεδο πρόληψης, αναφέρθηκε η Γλυκερία Σαμολαδά, BSc, MSc, Μοριακή Κυτταρογενετική, Σύμβουλος Γενετικής.
Το αισιόδοξο μήνυμα ότι «Ένας ευέλικτος και ενημερωμένος ογκολόγος και ένας ειδικός γυναικολόγος θα σώσουν την γονιμότητα στην πλειονότητα των γυναικών», πέρασε μέσα από την ομιλία του «Ογκοθεραπευτικά σχήματα και γονιμότητα» ο Δρ. Χρήστος Εμμανουηλίδης, Ογκολόγος Παθολόγος, Αν. Καθ. Παν. Καλιφόρνιας UCLA.
O Κλέαρχος Δεσίρης, Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός σε παθήσεις Μαστού παρουσίασε πως, με την κατάλληλη παρακολούθηση, εξελίσσεται η εγκυμοσύνη μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού.
Την ψυχολογική διάσταση του θέματος, ειδικά στις νέες γυναίκες, ανέπτυξε η Εύη Καλουτά, Ψυχολόγος “Άλμα Ζωής” Νομού Θεσσαλονίκης.
Καθηλωτική ήταν η ομιλία της κ. Άννας Παπασπανού, Μέλος “Άλμα Ζωής” Νομού Θεσσαλονίκης, για το πως έζησε η ίδια την εγκυμοσύνη μετά από τον καρκίνο του μαστού.
Την εκδήλωση, που συντόνισε η κ. Δέσποινα Πάρτσια, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης, χαιρέτησαν η κ. Κυριακούλα Δερεκενάρη, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” Νομού Θεσσαλονίκης και ο κ. Δημήτρης Νικολαΐδης, BA, M.Ed., Ph.D. Γενικός Διευθυντής του Embryolab.
To Embryolab είναι πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2004.
Την ομάδα του Embryolab απαρτίζουν κορυφαίοι γιατροί, εμβρυολόγοι, και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Με επιμονή στην ποιότητα και εξοπλισμό στην αιχμή της τεχνολογίας, το Embryolab πιστοποιείται από το 2007 και μέχρι σήμερα με ISO9001:2015, EN 15224:2012 και διαπιστεύεται σύμφωνα με το πρότυπο ISO 15189:2012.
Το Embryolab υποστηρίζει τη γονιμότητα με θεραπευτικά σχήματα που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές ανάγκες κάθε ζευγαριού.
Υποστηρίζουμε τη δράση του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού, Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» και κάθε γυναίκα στον αγώνα της για το δικαίωμα στη ζωή και τη γονιμότητα.
Στο Embryolab εργαζόμαστε καθημερινά με σεβασμό στο όνειρο των ανθρώπων να γίνουν γονείς.
«Αλλάζουμε ζωές, δημιουργούμε οικογένειες»