Πρέπει να ξανασκεφτούμε την νέα, εξωστρεφή Ευρώπη

Με το συμπέρασμα αυτό, κοινό τόπο των πάνελ ομιλιών, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 2ο Διεθνές Συνέδριο “Europe in Discourse: Agendas of Reformπου πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 21-23 Σεπτεμβρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Hellenic American College (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

 

 

Στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Διδακτορικό Πρόγραμμα στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία του Hellenic American University (Manchester, NH, ΗΠΑ) σε συνεργασία με το Hellenic American College, συμμετείχαν περισσότεροι από 250 ερευνητές, μεταξύ των οποίων γλωσσολόγοι, ιστορικοί, οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι από διάφορες χώρες. Πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών ανέδειξαν θέματα που συνιστούν την σημερινή ευρωπαϊκή επικαιρότητα: Αξιακό πλαίσιο και μεταρρύθμιση, ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, σχέση της ΕΕ με το Ισλάμ, ευρωπαϊκή ασφάλεια, διατλαντικές σχέσεις.

 

 

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τις νέες ανάγκες της σύγχρονης ΕΕ που, όπως σημείωσε, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Hellenic American University, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, χρειάζεται νέο όραμα για να επιβιώσει. «Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προέκυψε μια αταξική κοινωνία δυστυχίας. Παρά ταύτα οι Ευρωπαίοι της εποχής τόλμησαν να αναζητήσουν την ειρήνη και την ευτυχία που συνδέεται μ’ αυτήν, να κοιτάξουν στο μέλλον με αυτοπεποίθηση, να αναπτύξουν σχέσεις με τον υπερατλαντικό σύμμαχο χωρίς συμπλέγματα. Γι’ αυτούς η Ευρώπη ήταν μέρος του κόσμου. Αντιλαμβάνονταν ότι ο ρόλος τους στον κόσμο αυτό ήταν ζωτικής σημασίας, κι έτσι δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Οι σύγχρονες ανάγκες είναι περίπλοκες. Οι λαοί της Ευρώπης καλούνται να εξασφαλίσουν την επιβίωση της Ενωμένης Ευρώπης».

 

 

Με την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επικεντρώθηκε στην πρόκληση των αυξημένων ροών μετανάστευσης της Ευρώπης και έδωσε έμφαση στη σημασία της μετανάστευσης για την ασφάλεια. Σημείωσε εξ άλλου ότι «αρκετές πτυχές της σημερινής κρίσης ήταν μη αναμενόμενες για την Ευρώπη». Κατά συνέπεια, άφησε να υπονοηθεί ότι το γεγονός αυτό διατάραξε μια υπάρχουσα ρουτίνα και ως εκ τούτου η απροετοίμαστη Ευρώπη ανταποκρίθηκε σπασμωδικά και καθυστερημένα στην κρίση. «Ακόμα χειρότερα, όμως, ενώ η κρίση φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, οι εθνικές γραφειοκρατίες και οι συναφείς πολιτικές εξουσίες αντιδρούν σε αλλαγές. Υπάρχει έτσι ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος είναι και ο βασικός τροφοδότης της κρίσης και ειδικότερα αυτής που πυροδότησε το μεταναστευτικό».

 

 

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα βιωσιμότητας της σύγχρονης Ευρώπης, ο Καθηγητής γεωπολιτικής στην Σορβόννη Γεώργιος Πρεβελάκης, επεσήμανε πως για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά άρα με επιτυχία στις νέες προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου πρέπει να γίνουμε εξωστρεφείς και να στραφούμε προς την θάλασσα. Η γεωγραφική ταυτότητα της Ευρώπης προσομοιάζει με την ταυτότητα ενός αρχιπελάγους. Στις μεγάλες ιστορικές στιγμές της η ναυτική προοπτική ήταν αυτή που έκανε την Ευρώπη αυτό που είναι. Συνεπώς, στην παρούσα ιστορική φάση, είναι εκ νέου ανάγκη να αντλήσουμε έμπνευση από τη διπλή ναυτική μας παράδοση, τη μεσογειακή και την ατλαντική, με σκοπό να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά και άρα με επιτυχία στις νέες προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου» είπε ο κ. Πρεβελάκης.

 

Συνέχεια στη Β’ σελίδα

 

 

Μεταξύ των θεμάτων του Συνεδρίου και των πάνελ με ομιλητές που κλήθηκαν να μιλήσουν για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης ξεχώρισε ακόμη το πάνελ για την θέση και το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετείχαν εκτός άλλων οι: Γιώργος Κατρούγκαλος (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών), Κωστής Χατζηδάκης (Αντιπρόεδρος, Νέα Δημοκρατία) και η Άννα Διαμαντοπούλου (Πρόεδρος, ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη) και η συζήτηση που ακολούθησε με τους Jens Bastian (Ανεξάρτητο Οικονομικό Σύμβουλο), Παναγιώτη Ιωακειμίδη (Πανεπιστήμιο Αθηνών),Kevin Featherstone (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, LSE). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν επίσης τα πάνελ για την ασφάλεια στην ΕΕ και την σχέση ΕΕ και Ισλάμ, με συμμετοχή μεταξύ άλλων των: Ινώς Αφεντούλη (ΝΑΤΟ), Κωνσταντίνου Φίλη (Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων), Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου (Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης), Χάρη Παπασωτηρίου (Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) και Άγγελου Συρίγου (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Τέλος, σημειώνεται η συμμετοχή στο Συνέδριο με ωριαία σύνδεση του τέως  πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και Καθηγητή στο Harvard University, Nicholas R.Burns, ο οποίος μίλησε για την κοινότητα αξιών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, αξίες ουσίας που υπερβαίνουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις.