Τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές μεριδιούχων των Ενεργειακών Κοινοτήτων;
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Ε. Αχτσιόγλου κατέθεσε ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ενέργεια και το περιβάλλον Γιώργος Αρβανιτίδης, σχετικά με το προβληματικό καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των μεριδιούχων στις Ενεργειακές Κοινότητες, που φέρνει σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση τους συμμετέχοντες σε αυτές, και κατ΄ουσίαν λειτουργεί ως αντικίνητρο για την σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Δείτε το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Θέμα: «Ασφαλιστικές Εισφορές Μεριδιούχων Ενεργειακών Κοινοτήτων»
Κυρία και κύριε Υπουργέ,
Με το νόμο 4513/2018 θεσπίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων στη χώρα μας, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς να αποκτήσουν ενεργή εμπλοκή στη διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Στόχος του νομοσχεδίου ήταν να μειωθεί το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να υπάρξει περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και να υπάρξει μεγαλύτερη τοπική αποδοχή των ΑΠΕ.
Δυστυχώς όμως ορισμένα σημαντικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί, με αποτέλεσμα ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων να μην έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές των μεριδιούχων, ιδίως όσων κατέχουν πολύ μικρά ποσοστά στο συνεταιριστικό κεφάλαιο, πολλές φορές και κάτω του 1%.
Από το άρθρο 39, παρ. 7 του ν. 4387/2016, προκύπτει πως τα μέλη των Αστικών Συνεταιρισμών και συνεπώς και των Ενεργειακών Κοινοτήτων, δεν θα εξαιρούνται των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ για το εισόδημα που θα εξασφαλίζουν από την συμμετοχή τους στον Συνεταιρισμό αυτό.
Επειδή, αυτό το προβληματικό καθεστώς των Ενεργειακών Κοινοτήτων φέρνει σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση τους συμμετέχοντες σε αυτές, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο νόμο στις ΑΕ μόνο τα μέλη ΔΣ με ποσοστό άνω του 3% στο μετοχικό κεφάλαιο είναι υπόχρεα ασφαλιστικών εισφορών (για αναπτυξιακούς προφανώς λόγους), και στις ΙΚΕ, μόνο ο διαχειριστής, θα πρέπει να ξαναδείτε αυτή την ανισορροπία που λειτουργεί ως αντικίνητρο για την σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Επειδή, το ζήτημα αυτό έχει επισημανθεί και από άλλους συναδέλφους βουλευτές αλλά και φορείς του χώρου (πχ ΣΠΕΦ), χωρίς ωστόσο να λάβουν μέχρι σήμερα κάποια απάντηση, θα παρακαλούσα να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα μου.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάσθε:
- Πως θα αντιμετωπίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των μεριδιούχων των Ενεργειακών Κοινοτήτων;
- Θα τους αναγκάσετε σε ασφάλιση ΕΦΚΑ και εάν ναι σε ποια κατηγορία;
- Σκοπεύετε να θέσετε έστω ένα ελάχιστο ποσοστό στο συνεταιριστικό κεφάλαιο, πάνω από το οποίο θα υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές οι μεριδιούχοι;