ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ο.Ε.Ε.Θ. ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Παραγωγικών Φορέων της Θεσσαλονίκης με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Ιακώβου και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γεώργιο Τσορμπατζηκωστή.
Στην συζήτηση που διενεργήθηκε και διήρκησε πάνω από 4 ώρες συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Θεσσαλονίκης αλλά και παρουσιάστηκαν με αναλυτικό τρόπο στον πρωθυπουργό ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα όλων των επαγγελματιών και των πολιτών γενικότερα. Ο Πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις επισημάνσεις των συμμετεχόντων, ήταν ενημερωμένος για τα περισσότερα ζητήματα, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν και επερχόμενες λύσεις για μια σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν οριζόντια την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, όπως η φορολογική πολιτική, ο κατώτατος μισθός, η ανάπτυξη κ.α.
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Ιακώβου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις προερχόμενες από τα Σωματεία που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία όπως:
– Σχετικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου, θα πρέπει τα ειδικά x-ray μηχανήματα να τοποθετηθούν άμεσα σε όλα τα τελωνεία, ώστε να ελαττωθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων αλλά και πολλών λαθραίων ειδών που εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς έλεγχο ή με δειγματοληπτικό έλεγχο όπως γίνεται μέχρι και σήμερα.
– Επιπλέον, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο παραεμπόριο και στο λαθρεμπόριο που διενεργείτε στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση και ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους όλων των υπευθύνων καθώς είναι ανεπίτρεπτο σε ένα τόσο κομβικό σημείο, όπως είναι η Πλατεία Αριστοτέλους, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, από τα κεντρικά γραφεία των Κυβερνώντων Κομμάτων, από Αστυνομικό Τμήμα αλλά και πολύ κοντά στα γραφεία όλων των Επιμελητηρίων τα οποία αποτελούν κι αυτά φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να διενεργείτε απροκάλυπτα και σε μεγάλο βαθμό διακίνηση προϊόντων λαθρεμπορίου.
– Επισημάνθηκε πως ο φόρος των καπνικών προϊόντων, των αλκοολούχων ποτών και της βενζίνης θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 5 μονάδες.
– Σχετικά με το ΕΣΠΑ και την νεοφυή επιχειρηματικότητα, θα πρέπει να υπάρξουν καλύτερα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά για το λιανικό εμπόριο, όπως επίσης πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ίδρυση νέων επιχειρήσεων, ή ακόμα και επέκτασης υφιστάμενης επιχείρησης, ενώ οι τομείς στους οποίους θα απευθύνονται θα πρέπει να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αγοράς και όχι μόνο τον Τουριστικό τομέα.
– Επίσης, επισημάνθηκε το πρόβλημα του αργού Internet για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες του εξωτερικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται πολλές εργατοώρες και να μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
– Προτάθηκε επίσης η άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού από το Δημόσιο για όλους τους επαγγελματίες ή τουλάχιστον η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου για όσα ποσά εισέρχονται σε λογαριασμούς μέσω συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε τερματικό ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), ενδεχόμενο που θα εξυπηρετούσε πολλές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να λειτουργούν εύρυθμα εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητά τους. Ωστόσο, η θεσμοθέτηση των παραπάνω δεν φαίνεται πιθανή λόγω τεχνικών και άλλων προβλημάτων που παρουσιάζονται.
– Όσον αφορά στον κατώτατο και υποκατώτατο μισθό, τονίστηκε η αντίθεση της Ομοσπονδίας στο ενδεχόμενο οριζόντιας αύξησης χωρίς όρους καθώς σε αυτό το ενδεχόμενο συμπαρασύρονται και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων κάνοντας δυσβάσταχτο το κόστος ειδικά για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Αντίστοιχα προτάθηκε η θεσμοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού σε όλο τον δημόσιο τομέα, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό, ώστε να εξεταστεί σε βάθος ενός έτους τι αποτελέσματα θα έχει στο ΑΕΠ και στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ώστε να ακολουθήσει η αύξηση των προαναφερθέντων μισθών. Παράλληλα, προτάθηκε το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων μέχρι κάποιο ύψος μισθού, έτσι ώστε την ενδεχόμενη αύξηση να την καρπώνεται αποκλειστικά ο εργαζόμενος χωρίς να προστίθεται δυσβάσταχτο βάρος στους εργοδότες.
– Σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία του πολίτη, παρουσιάστηκαν τα έντονα παράπονα όλων των Σωματείων και των μελών τους για την αύξηση κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών στις επιχειρήσεις, ενώ ζητήθηκε να υπάρξει πιο έντονη αστυνόμευση, η οποία φαίνεται ότι έχει περικοπεί το τελευταίο διάστημα.
– Τονίστηκε η άμεση ανάγκη ανάπτυξης και επενδύσεων στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τόσο στον τομέα της Λαχαναγοράς όσο της Κρεαταγοράς, καθώς χωροταξικά βρίσκονται σε κομβικό σημείο για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο με αυξημένο ρόλο στην οικονομική ζωή της περιοχής.
– Τέλος, σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας τονίστηκε ότι θα πρέπει να ληφθεί μια γενναία πολιτική απόφαση και να θεσμοθετηθεί για όλους τους πολίτες.