παρουσιαση προγραμματος ΠΑΡΑ ΘΙΝ ΑΛΟΣ

Με στόχο την ανάδειξη των εκδηλώσεων και τη συμμετοχή των καλλιτεχνικών σχημάτων που θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση  του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού «Παρά Θιν΄ Αλός», ο Δήμος Καλαμαριάς  παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου  το πρόγραμμα των δράσεων.

 

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, επεσήμανε αρχικά  πως η συνέντευξη τύπου δίνεται σε μια χρονική περίοδο που όλος ο ελληνικός λαός θρηνεί για τα θύματα της τραγωδίας στην Αττική και πρόσθεσε πως ο Δήμος ανέβαλλε όλες τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην πόλη, τιμώντας τους νεκρούς, ενώ κάνει ένα βήμα εμπρός με τις εκδηλώσεις του «Παρά Θιν΄ Αλός» για να ξεφύγουμε, όπως χαρακτηριστικά είπε,  από την όποια θλίψη και απαισιοδοξία βιώνουμε.

Στη συνέχεια ο κ. Μπακογλίδης υποστήριξε πως για 28η συνεχή χρονιά και παρά τις αναγκαστικές περικοπές που έχουν υποστεί οι Ο.Τ.Α. σε όλα τα επίπεδα, ο Δήμος συνεχίζει να διατηρεί στο ακέραιο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κορυφαίου θεσμού, προσφέροντας και φέτος ένα απαιτητικό μουσικό και εικαστικό πρόγραμμα, αντάξιο ενός θεσμού, ο οποίος χαίρει της αναγνώρισης δημιουργών και κοινού.  Αναφέρθηκε επίσης στους χώρους που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις και είναι η Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, ο αύλειος χώρος του κυβερνείου (παλατάκι),  το Δασάκι του  Κόδρα και η πλάζ Αρετσούς . Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 23 Αυγούστου και ολοκληρώνονται με το εικαστικό πρόγραμμα του Πεδίου Δράσης Κόδρα στις 26 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Στη συνέχεια μίλησε ο συνθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Δήμου, Γιώργος Καζαντζής, για την συναυλία που θα δώσει στο κυβερνείο, στις 5 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη δισκογραφική του πορεία μέχρι και σήμερα, με τίτλο «Έρωτας ή τίποτα» και πλαισιώνεται από τον Γιώργο Νταλάρα, τη Φωτεινή Βελεσιώτου, τη Λιζέτα Καλημέρη, τον Ανδρέα Καρακότα, την ΄Ελσα Μουρατίδου και τη  Ναταλία Λαμπαδάκη.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Γιάννης Κούκας, μαέστρος και  διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καλαμαριάς, ο οποίος μίλησε για τη σύμπραξη της Φιλαρμονικής με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίοι θα παρουσιάσουν από κοινού την 1η Σεπτεμβρίου στο κυβερνείο,  αγαπημένα κομμάτια από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο και αναφέρθηκε επίσης στο έργο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, η οποία προσμετρά πάνω από χίλιες συναυλίες και υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη η προϊσταμένη του τμήματος Πολιτισμού Αθηνά Τιτοπούλου, αναφέρθηκε στις συναυλίες που περιλαμβάνει η φετινή διοργάνωση αλλά και στο σύνολο των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν σε ένα επιλεγμένο απαιτητικό μουσικό πρόγραμμα, αντάξιο του θεσμού.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ «Παρά θιν’ αλός» του Δήμου Καλαμαριάς διοργανώνεται από το 1990 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα της πόλης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο σπουδαίους δημιουργούς των τεχνών και του πνεύματος. Η αγάπη με την οποία ο κόσμος αγκαλιάζει το Φεστιβάλ, διατηρεί το όραμά του ζωντανό και το καθιστά πιστό στο ετήσιο ραντεβού με το κοινό του. To Φεστιβάλ πραγματοποιείται ετησίως κλείνοντας την θερινή περίοδο στην Καλαμαριά.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, αναφέρθηκε και στο Πεδίο Δράσης Κόδρα 2018, τονίζοντας ότι,  φέτος   θα παρουσιάσει μια κεντρική εικαστική έκθεση – το Κόδρα Fresh, και δύο μικρότερες εκθέσεις που θα στεγαστούν στο κτίριο των Κοιτώνων και των εξωτερικών του χώρων στο πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα.

 

Το Κόδρα Fresh 2018 (σε επιμέλεια των Ανθή Αργυρίου & Παναγή Κουτσοκώστα) επανέρχεται δυναμικά προσκαλώντας νέους εικαστικούς να προβληματιστούν γύρω από τη θεματική του τόπου, αλλά και του εκτοπισμού, της μετακίνησης, της εγκατάστασης και της κατοίκησης. Η επιμελητική αυτή επιλογή εδράζεται μεταξύ άλλων και σε ένα σαφές ερευνητικό ενδιαφέρον για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς, αλλά και του ίδιου του χώρου του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Άλλωστε, το φεστιβάλ, μέσα από μία έκθεση αρχειακού υλικού, θα παρουσιάσει το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ), επιχειρώντας να διερευνήσει και να αναδείξει την ιστορία της ιδιαίτερης «πατρίδας» του Πεδίου Δράσης Κόδρα, μέσα από την προβολή  οπτικοακουστικού υλικού,  το οποίο έχει σταχυολογηθεί από τις πλούσιες συλλογές του ΙΑΠΕ.

 

Η τρίτη έκθεση (σε επιμέλεια της Ρένας Πιτσάκη) διερευνά τον τόπο ως ενεργητικό πεδίο καθημερινών μεταβολών, επιτρέπει την ανάπτυξη ποικίλων ερωτημάτων, όπως αυτά που αναπτύσσονται στον πυρήνα του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2018.

Παράλληλα στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου θα παρουσιάζεται η εγκατάσταση ενός ψηφιακού δημόσιου έργου επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) που οι χρήστες θα μπορούν να το βλέπουν και να περιηγούνται γύρω από αυτό με την χρήση των κινητών τους τηλεφώνων (Μπάμπης Βενετόπουλος, MDA). Το ψηφιακό αυτό γλυπτό θα τοποθετηθεί συμβολικά σε ένα τμήμα του πρώην στρατοπέδου που πρόσφατα παραχωρήθηκε μαζί με άλλα, στο Δήμο Καλαμαριάς. Τέλος το εθελοντικό πρόγραμμα που αποτελεί πια δομικό κομμάτι της διοργάνωσης θα αποτελέσει το εκπαιδευτικό κομμάτι του φεστιβάλ, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν workshops, εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις.