Καλαφάτης: Ερωτήματα και προτάσεις για την προστασία της Θεσσαλονίκης
Πέντε ερωτήματα και πέντε προτάσεις για θέματα πολιτικής προστασίας προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης έθεσε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, στη σημερινή (Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018) τοποθέτησή του, στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη φονική πυρκαγιά την Αττική.
Ο κ. Καλαφάτης, αφού εξέφρασε την οδύνη του και την οδύνη των δημοτικών συμβούλων των Εντάξει, αλλά και τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων, στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων της τραγωδίας στην Αττική, συνέχισε αναφερόμενος στις ευθύνες του Δήμου, σε παρόμοιες καταστάσεις, θέτοντας πέντε ερωτήματα:
1. Πόσες ασκήσεις εκκένωσης έχουν γίνει σε δημοτικά κτίρια της Θεσσαλονίκης;
2. Γνωρίζουν οι πολίτες πού να συγκεντρωθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού, τους έχει ενημερώσει, ποτέ, κανείς;
3. Έχουν οριστεί διαμερισματικοί σύμβουλοι ως υπεύθυνοι γειτονιάς που, φορώντας ειδικά γιλέκα και σκληρά πλαστικά κράνη θα οδηγούν τους πολίτες;
4. Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του δήμου για την ενημέρωση επί των συγκεκριμένων θεμάτων καθημερινά -και πέρα από τα ενημερωτικά ρεπορτάζ που, όπως είναι φυσικό, ακολουθούν την επικαιρότητα και συνοδεύουν παρόμοιες καταστάσεις και καταστροφές;
5. Υπάρχει συμφωνία με τον ΟΑΣΘ και γνωρίζει, άραγε, ο Οργανισμός πού θα σπεύσει για να παραλάβει τους συγκεντρωθέντες; Ή έχετε αρκεστεί σε επικαιροποιήσεις επί χάρτου των σχεδίων αυτών;
Επίσης, κατέθεσε πέντε προτάσεις προς τη Διοίκηση του Δήμου:
1. Άμεση επικαιροποίηση του Ειδικού Σχεδίου επί του πραγματικού κι όχι επί χάρτου, με αυτοψίες των χώρων που προβλέπονται για να λειτουργήσουν ως τόποι συγκέντρωσης και καταυλισμών.
2. Άμεση οργάνωση ασκήσεων εκκένωσης των δημοτικών κτιρίων επί του πραγματικού.
3. Άμεση ενημέρωση των τοπικών συμβουλίων για καταμερισμό αρμοδιοτήτων και ευθυνών τους.
4. Άμεση ενημέρωση των πολιτών με επισκέψεις πόρτα – πόρτα σε όλες τις γειτονιές, με ευθύνη των μελών των τοπικών συμβουλίων και κοινοποίηση στο κοινό των χώρων συγκέντρωσης και καταυλισμού, καθώς και αποστολή οδηγιών μέσω sms.
5. Αξιοποίηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του δήμου Θεσσαλονίκης για την ενημέρωση των πολιτών, τόσο με ειδικά σποτ, όσο και με ειδικές εκπομπές, όπου θα προβάλλονται οι χάρτες με τα μέρη συγκέντρωσης –εκτός θεμάτων επικαιρότητας.
Ο κ. Καλαφάτης κατήγγειλε τον κ. Μπουτάρη ότι «πετά ατάκες χωρίς έρεισμα και ρίχνει νερό στο μύλο των κυβερνώντων», τονίζοντας: «Κύριε δήμαρχε, προφανώς είστε στην ίδια γραμμή της κυβέρνησης».
Για το θέμα της αυθαίρετης δόμησης, που έθεσε ο Δήμαρχος, ο επικεφαλής των «Εντάξει» ρώτησε, μεταξύ άλλων, τον κ. Μπουτάρη, αν γνωρίζει «πόσα αυθαίρετα έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης», αν γνωρίζει ότι ο νόμος 4178, «τον οποίο είχα την τιμή να εισηγηθώ και ήταν ο πρώτος μετά τον «νόμο Τρίτση» που κρίθηκε συνταγματικός έβαλε μια ξεκάθαρη “κόκκινη γραμμή” στην αυθαίρετη δόμηση, ορίζοντας ότι κανένα αυθαίρετο δεν μεταβιβάζεται, δεν αξιοποιείται, δεν αδειοδοτείται αν δεν δηλωθεί» και ξεκαθαρίζει πως «αυθαίρετα που κατασκευάζονται μετά το 2011 ουδέποτε θα νομιμοποιηθούν». Του επισήμανε, ακόμη, ότι ο συγκεκριμένος νόμος απαγορεύει «ρητά τη δόμηση και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δάση, δασικές περιοχές, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους και αιγιαλούς», καθώς και το ότι «προβλέπει πως τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατευθύνονται μέσω των ΟΤΑ αποκλειστικά και μόνο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό καθώς και για να κατασκευάζονται περιβαλλοντικά έργα υποδομής στις περιοχές αυτές».