Οι τράπεζες εμπόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας
Σιγά σιγά φαίνεται ότι χάνουν την υπομονή τους με τις τράπεζες οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι με τα μνημόνια αποφάσισαν να σώσουν τις τράπεζες και όχι τους ανθρώπους, όπως ψυχρά και κυνικά παραδέχθηκε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup. Μετά λοιπόν τα τρία μνημόνια και τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις από ότι φαίνεται τελικά οι τράπεζες δεν σώθηκαν και επικρατεί έντονος προβληματισμός και εκνευρισμός στον SSM, το Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Αφορμή αποτέλεσε ο νέος έλεγχος που ασκεί ο SSM στις τράπεζες με αντικείμενο την αποδοτικότητά τους. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, οι εγχώριες τράπεζες παρά τα χρήματα τα οποία πήραν για να μη χρεοκοπήσουν δεν έχουν καταφέρει να εξυγιανθούν και να μπουν σε τροχιά κερδοφορίας. Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξευτελιστικές τιμές στα ξένα funds δεν κατάφερε να φέρει σημαντικά κέρδη στις τράπεζες. Παράλληλα, οι πλειστηριασμοί δεν αποδίδουν και αποδεικνύεται ως ένα μέτρο που ενώ καταστρέφει το δανειολήπτη, προσφέρει μηδενικό όφελος στην τράπεζα, η οποία συγκεντρώνει ακίνητα και όχι ρευστό, καθώς αδυνατεί να τα αξιοποιήσει. Μια ευνοϊκή ρύθμιση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με εκκαθάριση οφειλής και αποπληρωμή του δανείου σύμφωνα με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ, θα ήταν προς όφελος τόσο του δανειολήπτη, όσο και της τράπεζας που θα εισέπραττε κάθε μήνα συγκεκριμένη δόση.
Η ανησυχία του SSM γίνεται ακόμη πιο έντονη, καθώς παρόλο που οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests, ούτε οι μετοχές τους ανέκαμψαν, ούτε οι επενδυτές άλλαξαν στάση, ούτε υπήρξε έστω και μια μικρή βελτίωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το κερασάκι στην τούρτα που έφερε και τον εκνευρισμό στον SSM και γενικότερα στην Ευρώπη είναι το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν οι τράπεζες εντός του 2019 θα χρειαστούν νέα κεφάλαια που θα φτάσουν τα 8 δις. Με όλα αυτά οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα ανακάμψουν, ότι δεν θα διανείμουν μερίσματα, δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δεν θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Με άλλα λόγια οι ξένοι λένε ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν έχουν καμία απολύτως προοπτική…
Έχοντας όλα αυτά υπόψιν εύκολα δημιουργείται το ερώτημα τι και ποιον εξυπηρετεί η διατήρηση των συγκεκριμένων τραπεζών. Από ότι φαίνεται οι μόνο που επωφελούνται είναι οι ίδιες οι τράπεζες, των οποίων η λειτουργία ζημιώνει το κράτος και τους πολίτες τους. Εκτός βέβαια και αν οι πολιτικοί διατηρούν τις τράπεζες, επειδή οι τράπεζες είναι ο βασικός χρηματοδότης των κομμάτων με τα θαλασσοδάνεια που τους παρέχουν. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή οι τραπεζίτες έχουν ασυλία (άρθρο78) για τις παράνομες χορηγίες δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ και ενδεχόμενο κλείσιμο των τραπεζών θα σημαίνει απώλεια πολλών εκατομμυρίων για τους τραπεζίτες, τα στόματα των οποίων σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να ανοίξουν…