Ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών από τις 7 Οκτωβρίου του 2010 είχε συμφωνήσει να παραχωρηθεί στα Σκόπια το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών από τις 7 Οκτωβρίου του 2010 είχε συμφωνήσει να παραχωρηθεί στα Σκόπια το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Το 2010 δηλαδή οκτώ χρόνια πριν, η Σκοπιανή Εφημερίδα VEST ήταν πλήρως καταρτισμένη και πληροφορημένη για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια. Όπως αποδεικνύει το δημοσίευμα (επισυνάπτεται), ήταν ήδη γνωστή η πρόταση του ονόματος «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» αν και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θεωρούσε πως ήταν πρώιμο να συζητηθεί κάτι τέτοιο . Αντίθετα σε 7-8 χρόνια (όπως και έγινε) το κλίμα θα ήταν ώριμο!

Είναι εντυπωσιακό το πόσο «μέσα» έπεσαν οι προβλέψεις του τότε ΥΠΕΞ , ο οποίος είναι γνωστό σε όλους ότι έχει πολύ καλή πληροφόρηση από τις ΗΠΑ!
Το απόσπασμα της σκοπιανής εφημερίδας αναφέρει:

«.η Κυβέρνηση δεν απάντησε στην εφημερίιδα μας οτι επίκειται δημοψήφισμα με το ήδη συμφωνημένο όνομα ”Βορεια Δημοκρατια της Μακεδονιας ” αν και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τόνισε οτι ακόμη στην Ελλάδα δεν είναι έτοιμο το κλίμα για την αποδοχή αυτού του ονόματος τονίζοντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σε 7-8 χρόνια…”

 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας  Vest αναφέρεται  ακόμη και σε  ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους της Μακεδονίας , με την ανταλλαγή πληθυσμών και περιοχών και με την παραχώρηση της Μακεδονικής Ταυτότητας . Το σχέδιο  αυτό σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Μίρκα Βελινίσκα δεν προχώρησε λόγω της εχθρικής στάσης της ΕΕ στο συγκεκριμένο σχέδιο , στη διαρκή άρνηση από πολιτικούς των δύο χωρών , αλά και τον βουλγαρικό δάκτυλο.
Γνωρίζουν από το 1990 για την ελληνική μειονότητα των Σκοπίων

 

 

Ο χάρτης που δημοσιεύθηκε το 2010 στην τότε φιλοκυβερνητική εφημερίδα Vest , καταγράφει τους πληθυσμούς των Σκοπίων. Σύμφωνα με την ίδια την καταγραφή της γειτονικής χώρας η πολυπληθέστερη εθνότητα στα Σκόπια είναι οι Έλληνες γι αυτό και την καταγράφουν με το διακριτικό της Ελληνικής Σημαίας  (επισυνάπτουμε το ντοκουμέντο)

 

Την εθνογραφική καταγραφή των μειονοτήτων που ζουν στα Σκόπια, έτσι όπως τις παρουσίασε το 2010 η εφημερίδα Vest  που εκδίδονταν στη  γειτονική χώρα όχι μόνο τη γνώριζαν αλλά και την φοβούνταν οι γείτονες.

Η σκοπιανή εφημερίδα παρουσιάζει τον Εθνογραφικό  χάρτη, ο οποίος καταγράφει τις μειονότητες που ζουν στα Σκόπια. Σύμφωνα με αυτή την καταγραφή , η οποία είναι γνωστή και δημοσιευμένη τουλάχιστον εδώ και 8 χρόνια, οι Έλληνες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της γειτονικής χώρας!

Το γεγονός αναδεικνύει εδώ και χρόνια ο δημοσιογράφος Στέργιος Καλόγηρος, ζητώντας επίσημα από τις Ελληνικές Αρχές να αναγνωριστούν και να προστατευθούν τα δικαιώματα των Βλαχόφωνων Ελλήνων των Σκοπίων, που αριθμούν περίπου 700.000 άτομα.

Το αποδεδειγμένο γεγονός  αναγνωρίζουν, αλλά και φοβούνται όπως φαίνεται οι Σκοπιανοί:

Σε άρθρο της με τίτλο «Η Μακεδονία και η επιβίωσή της» η δημοσιογράφος Μίρκα Βελινίσκα (εφημερίδα Vest) , αναφέρει επί  λέξει «Εξάλλου πολύ αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, παραδέχθηκε ότι στην Μακεδονία(σ.σ έτσι αποκαλούνταν τα Σκόπια εδώ και χρόνια), ζουν 239.360 χιλιάδες Έλληνες συν 150.000 Βλάχοι με καθαρή Ελληνική συνείδηση. Ξέρουμε το εσωτερικό σαράκι μας που εκμεταλλεύεται η Ελλάδα» .

Το θέμα της ελληνικής μειονότητας των Σκοπίων, τέθηκε για μία ακόμη φορά από το δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, λίγες μέρες πριν την υπογραφή της περιβόητης συμφωνίας των Πρεσπών:

Όλη η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στον δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο

(  video) https://www.dropbox.com/s/0lk8mfb8id57fv1/01%20%CE%9A%CE%9F%CE%A4%CE%96%CE%99%CE%91%CE%A3%20%CE%A3%CE%A5%CE%9C%CE%A6%CE%A9%CE%9D%CE%A9%20%CE%9C%CE%91%CE%96%CE%99%20%CE%A3%CE%91%CE%A3.mpg?dl=0

 

Στην απάντησή του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται ότι ζουν 300.000  Βλάχοι στα Σκόπια, αλλά αρνείται πεισματικά να τους χαρακτηρίσει μειονότητα λέγοντας : «Ξέρω ότι είναι 300.000 Βλάχοι, τους οποίους όμως δεν θεωρώ μειονότητα με αυτή την έννοια». Ο κ Κοτζιάς προτιμά να αποκαλεί τους Βλάχους των Σκοπίων «απόδημους της Διασποράς με ελληνική συνείδηση»!!
Παπανδρέου , τα Σκόπια θα χωρίζονταν σε καντόνια μεταξύ αυτών ένα Ελληνικό στο Μοναστήρι και ένα Βουλγαρικό στη Στρώμνιτσα.  Το όλο σχέδιο δεν προχώρησε τότε καθώς έβρισκε προσχώματα στις Βουλγαρικές, Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αντιρρήσεις.

Κι όμως ο πατέρας του Γιώργου Παπανδρέου ,Ανδρέας δήλωνε το… «ότι το όνομα Μακεδονία το θέλουν τα Σκόπια για να δημιουργήσουν ένα κράτος με τα Σκόπια, τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Βόρεια Ελλάδα.

Τουλάχιστον 20 χρόνια πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε: «Δεν είναι θέμα ονόματος, είναι θέμα εθνικού κινδύνου της χώρας μας». Τι ακριβώς γνώριζε;

 

https://www.youtube.com/watch?v=Lu7BVyIurkU

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό από την εφημερίδα VEST

1)      Ο εθνογραφικός χάρτης

2)      Το δημοσίευμα της εφημερίδας που αναφέρεται στη  «Βόρεια Μακεδονία»