Νέο πακέτο ρευστότητας ζητούν οι τράπεζες
Στο μεγαλύτερο ασθενή της περιόδου της μεταπολίτευσης εξελίσσονται πλέον οι τράπεζες της χώρας μας. Δυστυχώς, η θεραπεία που τις κρατάει στη ζωή είναι εις βάρος του Έλληνα πολίτη, ο οποίος αναγκάζεται να υποφέρει και να φυτοζωεί προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες, οι οποίες τελικά δεν σώζονται! Μέχρι στιγμής για τη σωτηρία των τραπεζών έγιναν τρεις σκανδαλώδεις ανακεφαλαιοποιήσεις και ουδείς γνωρίζει τι έγιναν τα συγκεκριμένα χρήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν βρίσκονται στα ταμεία των τραπεζών, καθώς οι τράπεζες απαιτούν 8 δισεκατομμύρια νέα κεφάλαια! Η συζήτηση που γίνεται είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χαριστεί αυτό το ποσό στις τράπεζες, ενώ πρώτα θα έπρεπε να κλιθούν να εξηγήσουν τι έγιναν τα χρήματα των προηγουμένων ανακεφαλαιοποιήσεων.
Επιπλέον, οι τράπεζες καταγράφουν συνεχώς αύξηση των εσόδων τους από τους πλειστηριασμούς, που πλέον γίνονται ακόμη και για χρέη 500 ευρώ και αφορούν πρώτη κατοικία, αλλά και από τις πωλήσεις κάθε είδους δανείων κόκκινων και πράσινων. Ενώ βλέπουμε όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες όταν πρόκειται για τη ρευστότητα των τραπεζών και να βρίσκουν αμέσως λύσεις, δυστυχώς δεν κάνουν το ίδιο όταν πρόκειται για τους δανειολήπτες και τη δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην αποπληρωμή του δανείου τους. Το θέμα των “κόκκινων” δανείων και η αποκατάσταση της σχέσης δανειολήπτη – τράπεζας θα μπορούσε εύκολα να πραγματοποιηθεί αν γινόταν ένα φαινομενικά απλό πράγμα: η τήρηση των νόμων και των κανόνων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος διαπιστώνοντας ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν εφαρμόζουν τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη ρύθμιση δανείων, έκανε αναφορά προς την ΕΚΤ σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Η ΕΚΤ μετά τη λήψη της αναφοράς του Συλλόγου (9 Απριλίου), εξέτασε εκ νέου το ζήτημα με αποτέλεσμα σήμερα να ασκεί περισσότερες πιέσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης σχετικά με έναν πιο ομαλό τρόπο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Η ΕΚΤ και ο SSM πλέον πιέζουν ανοιχτά τις τράπεζες για την υιοθέτηση κανόνων που θα τις αναγκάζουν να κάνουν προβλέψεις έναντι των κόκκινων δανείων εντός ενός δεδομένου χρονικού πλαισίου. Έπειτα από αρκετούς μήνες καθυστέρησης, οι εποπτικές αρχές από τις χώρες της ευρωζώνης επιδιώκουν μια συμβιβαστική λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις πιο αδύναμες χώρες, παρά τις έντονες αντιδράσεις τραπεζικών και πολιτικών.
Φυσικά μένει να φανεί πόσο πιο αυστηρή θα είναι η τραπεζική εποπτεία στην Ελλάδα, καθώς το έργο αυτό έχει αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι από πενιχρά μέχρι απογοητευτικά. Οι τράπεζες έχουν μάθει να απαιτούν και να εισπράττουν μεγάλα ποσά από το κράτος και την ίδια στιγμή να δείχνουν το σκληρότερο εαυτό τους στους δανειολήπτες. Αν η παρέμβαση του Συλλόγου Δανειοληπτών Β. Ελλάδος, πιάσει τελικά τόπο και η ΕΚΤ όντως κάνει πιο σκληρή την εποπτεία, τότε θα αλλάξουν πολλά και αυτή την φορά προς όφελος των δανειοληπτών.