Το ΤΧΣ και το μέλλον της χώρας
Με το χθεσινό μας άρθρο αναδείξαμε τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το μέλλον που σχεδιάζεται για τις μετοχές τις οποίες κατέχει. Όπως φαίνεται δεν άρεσε σε κάποιους το γεγονός ότι ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για τα σχέδια που απεργάζονται ντόπιες και ξένες δυνάμεις. Μην ξεχνάμε ότι η έμπνευση να πουλήσει το ΤΧΣ τις μετοχές των τεσσάρων συστηματικών τραπεζών, είναι… made in Greece και καμία τρόικα, ούτε κάποιος Μοσχοβισί, Ντράγκι και Λαγκάρντ μας το επέβαλλαν. Αυτό που επισημάναμε στο άρθρο μας είναι το γεγονός ότι πουλώντας το ΤΧΣ τις μετοχές των τραπεζών, που αγόρασε με τα 27 δις του ελληνικού λαού, αποποιείται, όχι μόνο την είσπραξη του συγκεκριμένου ποσού, αλλά και τα κέρδη τα οποία συνοδεύουν τις μετοχές, ειδικά τώρα που οι τράπεζες πέρασαν τα στρες τεστς και ετοιμάζονται να διαγράψουν τις ζημίες και να παρουσιάσουν κερδοφορία.
Γνωστά παπαγαλάκια του συστήματος πανικόβλητα έσπευσαν να παρουσιάσουν έναν δήθεν ουσιώδη ρόλο του ΤΧΣ σχετικά με τις τράπεζες, χωρίς να καταφέρουν να πείσουν ούτε τους εαυτούς τους… Όλοι γνωρίζουν ότι το ΤΧΣ ανέλαβε μία και μοναδική αποστολή. Να καταστήσει δημόσιο το ιδιωτικό χρέος των τραπεζών. Και φυσικά το κατάφερε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κάπου εδώ φαίνεται ότι έχει τελειώσει οριστικά και ο ρόλος τους, όσο και αν κάποιοι φαντασιώνονται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ελέγχοντας τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Αλήθεια, πως είναι δυνατόν το ΤΧΣ να συνεχίσει να υφίσταται με έναν εποπτικό ρόλο, αφού την εποπτεία των Τραπεζών ασκεί αποκλειστικά και μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος και ουδείς άλλος. Κανένας νόμος δεν υπάρχει, και είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει, που να δίνει και σε κάποιον τρίτο την εποπτεία.
Αποκλείοντας, λοιπόν, την εποπτεία το ΤΧΣ μένει χωρίς ουσιαστικό ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσει. Βέβαια, στην Ελλάδα η εμπειρία μας διδάσκει ότι οι οργανισμοί χωρίς αντικείμενο είναι οι πλέον πολυπληθέστεροι και απασχολούν τους περισσότερους εργαζομένους! Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η κυβέρνηση, πιστή στις “ελληνικές παραδόσεις” του αμαρτωλού παρελθόντος να διατηρήσει το ΤΧΣ, χωρίς ρόλο, μόνο και μόνο για να διορίζει τα δικά της παιδεία με ένα μισθό που θα ζήλευε μέχρι και ο υψηλόμισθος Καρανίκας…
Δυστυχώς, και η αντιπολίτευση τηρεί μία ύποπτη σιωπή για αυτό το θέμα, ίσως διότι δεν θα της έπεφτε άσχημα να διορίσει και αυτή τους δικούς τους. Όπως και να έχει το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, καθώς η χώρα θα μπορούσε να εισπράξει αρκετά χρήματα, τα οποία έχει ανάγκη, από τη διατήρηση των τραπεζικών μετοχών. Αντίθετα και τις μετοχές θα πουλήσει και θα έχει περισσότερα έξοδα με την άσκοπη διατήρηση του ΤΧΣ.