Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ συμμετείχε στην Υψηλή Συνάντηση της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την Ειρήνη και την Ασφάλεια.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

«Σήμερα συζητάμε το θέμα της ειρήνης και πώς μπορούμε να την εδραιώσουμε σε όλον τον κόσμο. Η ειρήνη είναι συνυφασμένη με την Δημοκρατία και τον Διάλογο. Ο Διάλογος είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στην άσκηση της πολιτικής της διπλωματίας. Η Ελλάδα ζητά από όλους να αξιοποιούν και να σέβονται αυτές τις δύο λέξεις, Έχει το δικαίωμα, γιατί Democracy και Dialogue είναι και οι δύο Ελληνικές».

«Από το πρωί, έχω ακούσει όλους να αναφέρονται στην ειρήνη και στην αναγκαιότητα επιβολής της, όπου υπάρχουν εστίες πυρός, πόλεμοι, εντάσεις. Άκουσα εκατοντάδες φορές την ανάγκη της επιβολής ειρήνης. Είδα πολλά δάκρυα να τρέχουν. Θα επεσήμαινα σε όλους τους εμπλεκόμενους, στις πιο κρίσιμες και ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη, όπως η δική μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, να αγκαλιάσουν τη σπουδαιότητα της εδραίωσης της ειρήνης, υπηρετώντας τις αρχές του ΟΗΕ και αποφεύγοντας να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους όπως απορρέουν από τα διεθνή Δίκαια, τους διεθνείς Νόμους, Συνθήκες και Συμφωνίες. Ας μετατρέψουν τη λέξη ειρήνη, που τόσες πολλές φορές είπαν και τα δάκρυά τους που έβλεπαν να κυλούν, σε έργα και πράξεις».

«Πρέπει να ενισχύσουμε το εύρος των Ηνωμένων Εθνών, αρχικά για την αποτροπή της έναρξης μιας κρίσης, και κυρίως αναζητώντας τις ρίζες του κακού. Πάντως, δεν αρκεί μια απλή παρέμβαση και μια απλή αναφορά. Πρέπει ο ΟΗΕ να παραμένει πάνω στο πρόβλημα μέχρι οι ρίζες του κακού να καούν και να απλωθούν οι ρίζες της ειρήνης».

«Πρέπει να γίνει καθεστώς, ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να εμπιστεύονται τα Ηνωμένα Έθνη και να τα ενισχύουν, επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά».

«Η παγκόσμια ειρήνη πρέπει να αφορά όλους, και εκτός των άλλων, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη βελτίωση του ΟΗΕ στις ανθρωπιστικές του δράσεις, χωρίς να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα της ελευθερίας, και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι φτώχεια και οικονομική κατάρρευση είναι βασικές γενεσιουργές αιτίες για εστίες εντάσεων».

«Η Ελλάδα πιστεύει, ότι στο χτίσιμο και στην εδραίωση της ειρήνης, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν οι νεολαίες και οι γυναίκες, που είναι ένας ευαίσθητος πληθυσμός και ίσως από τους πρώτους που υφίστανται τα αποτελέσματα των δεινών σε εστίες πυρός και έντασης».

Στο περιθώριο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε ενδιαφέρουσες συναντήσεις και συζητήσεις με του Υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας, Αλβανίας, Κατάρ, Γεωργίας, με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας, τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τους Υφυπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας και Βουλγαρίας.