Η περιουσία του ελληνικού λαού και οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις λεηλατούνται από τα ιδιωτικά συμφέροντα
Γραπτή ερώτηση προς τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σχετικά με τη λειτουργία του Υπερ-Ταμείου και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του τονίζει ότι όλη σχεδόν η περιουσία του ελληνικού δημοσίου σε τομείς όπως η Ενέργεια, η Ύδρευση, οι Υποδομές, οι Μεταφορές και ο Τουρισμός, βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και επομένως «κινδυνεύει να ‘εξυγιανθεί’ και να ‘αξιοποιηθεί’ με τις ‘βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές’».
Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ αφού υπογραμμίζει με νόημα ότι «στην γλώσσα των θεσμών και της τρόικα, η λέξη ‘αξιοποίηση’ ισοδυναμεί με ιδιωτικοποιήσεις», ζητά από την Κομισιόν να ενημερωθεί σχετικά με το ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΕΣΥΠ που δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, αλλά θα παραμείνουν κάτω από τον έλεγχο του Δημοσίου, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, καθώς επίσης, με ποια κριτήρια θα αποφασίζεται το μέλλον κάθε επιχείρησης ή οργανισμού.
Καταλήγοντας στην ερώτηση, ο Νίκος Χουντής ρωτά τον Επίτροπο Μοσκοβισί εάν θα απαιτούνται περισσότερες εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή (ΛΑΕ):
Ένας από τους βασικούς πυλώνες του 3ου ελληνικού προγράμματος είναι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Για το σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), που συμπυκνώνει τις εταιρείες ΤΧΣ, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και διάφορες ΔΕΚΟ και στόχο έχει την αύξηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και τη δημιουργία εσόδων για το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με το ενεργητικό της εταιρείας, όλη σχεδόν η περιουσία του ελληνικού δημοσίου σε τομείς όπως η Ενέργεια, η Ύδρευση, οι Υποδομές, οι Μεταφορές και ο Τουρισμός, κινδυνεύει να «εξυγιανθεί» και να «αξιοποιηθεί» με τις «βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές», ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 3ου προγράμματος.
Με δεδομένο ότι στην γλώσσα των θεσμών και της τρόικα, η λέξη «αξιοποίηση» ισοδυναμεί με ιδιωτικοποιήσεις, ερωτάται η Επιτροπή:
– Ποια περιουσιακά στοιχεία της ΕΕΣΥΠ δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, αλλά θα παραμείνουν κάτω από τον έλεγχο του Δημοσίου;
– Με ποια κριτήρια θα αποφασίζεται εάν ένα περιουσιακό στοιχείο θα ιδιωτικοποιείται;
– Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων, θα απαιτούνται περισσότερες εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας;