Προβολή ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου στο πλαίσιο της καμπάνιας «ε, ΟΧΙ και το νερό!» (29/3/2018) και Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για την ΕΥΑΘ
Νέες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και την αποτροπή της ιδιωτικοποίησής της ΕΥΑΘ αναλαμβάνει ο Δήμος Παύλου Μελά, συμμετέχοντας στη μεγάλη καμπάνια που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και το δίκτυο «ε, ΟΧΙ και το νερό!»
Τέσσερα χρόνια μετά το εμβληματικό Δημοψήφισμα του 2014, κατά της πώλησης του νερού, η απειλή της ιδιωτικοποίησής του επανέρχεται στο προσκήνιο με την πρόσφατη ένταξη της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
Με αυτή την αφορμή φορείς και συλλογικότητες της πόλης, σε συνεργασία με την ΠΕΔΚΜ, οργανώνουν μεγάλη καμπάνια για την υποστήριξη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας αυτής ο Δήμος Παύλου Μελά θα διοργανώσει εκδήλωση την Πέμπτη 29/03/2018 και ώρα 19:00, στο Κέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη, στην οποία θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Μέχρι την τελευταία σταγόνα».
Την στιγμή που η Ευρώπη δοκιμάζεται από μια κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά από μια κρίση αξιών, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν μια απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα: Είναι το νερό εμπόρευμα της αγοράς ένα ανθρώπινο δικαίωμα; Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, όπως έκανε ο ΟΗΕ το 2010. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί για τέσσερα χρόνια τη ροή του χρήματος και των εταιρικών συμφερόντων, σε δεκατρείς πόλεις έξι ευρωπαϊκών χωρών.
υρισμένο σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, παραγωγής 2017, εξετάζει και χαρτογραφεί τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με το νερό, το πιο βασικό στοιχείο για την επιβίωση όλων μας.
Πρόκειται για μία διεθνή συμπαραγωγή της Small Planet Productions (Ελλάδα), με το ARTE GEIE (Γαλλία, Γερμανία), την ΕΡΤ Α.Ε. (Ελλάδα) και την KG Productions (Γαλλία).
Τη στιγμή που η Ευρώπη δοκιμάζεται από μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά από μια κρίση αξιών, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν μια απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα: είναι το νερό για την Ε.Ε. ένα εμπόρευμα της αγοράς ή ένα ανθρώπινο δικαίωμα; Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, όπως έκανε ο ΟΗΕ το 2010.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες πόλεις, περιφέρειες και κράτη σε όλο τον κόσμο επαναδημοτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσής τους, απορρίπτοντας ως αποτυχημένο το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης του νερού που δοκίμασαν για δεκαετίες. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία, την έδρα των μεγαλύτερων και ισχυρότερων πολυεθνικών εταιρειών νερού του πλανήτη. Εννιά περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία.
Παρ’ όλο που το Βερολίνο και το Παρίσι επανέκτησαν τον δημόσιο έλεγχο του νερού τους, κάτι που παρουσιάστηκε εντός συνόρων ως κάτι καλό, η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ευρώπης πιέζει -μέσω των δανειστών- την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, να ιδιωτικοποιήσουν τα δικά τους δημόσια συστήματα ύδρευσης. Είναι ένας κοινός όρος που περιλαμβάνεται σε κάθε μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ των χρεωμένων χωρών και των δανειστών τους.
Το «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» ακολουθεί για τέσσερα χρόνια τη ροή του χρήματος και των εταιρικών συμφερόντων, σε δεκατρείς πόλεις έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι ένα ντοκιμαντέρ για το νερό, που μέσα του καθρεφτίζονται οι σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και η ποιότητα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιώργος Αυγερόπουλος.
Παραγωγή: Small Planet Productions.
Συμπαραγωγοί: ARTE GEIE, ΕΡΤ Α.Ε., KG Productions.
Διάρκεια: 60΄