Να μη γίνει θύμα της εκπαιδευτικής απορρύθμισης το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Να ξεκαθαρίσει θέσεις και προθέσεις όσον αφορά το μέλλον του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία νέου ΑΕΙ δια συγχωνεύσεων, ζητά από το Υπουργείο Παιδείας ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
«Οι πειραματισμοί και οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρόσχημα τη μεταρρύθμιση, οδηγούν την Παιδεία και την εκπαιδευτική διαδικασία σε πλήρη απορρύθμιση», δήλωσε σχετικά ο κ. Καλαφάτης. «Το υπουργείο Παιδείας, οφείλει να ακούσει τις ενστάσεις και τις ανησυχίες της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας, πριν πέσει θύμα αυτής της απορρύθμισης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό αγγλόφωνο και αυτοχρηματοδοτούμενο δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που έχει ήδη μεγάλη διεθνή αναγνώριση για τα πρωτοποριακά μεταπτυχιακά του προγράμματα.»
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.:3567/15-2-2018
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Ίδρυση νέου πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη»
Οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας και τη διαμόρφωση ενός Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας προβλέπουν συγχώνευση υφιστάμενων ιδρυμάτων και δημιουργία νέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποία αποτελεί μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά τα οποία και συγχωνεύονται, το Υπουργείο προτίθεται να εφαρμόσει αυτόν τον σχεδιασμό και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται, κατά τις πληροφορίες του τύπου, η ίδρυση ενός νέου πανεπιστημίου, με έδρα την Θεσσαλονίκη, το οποίο θα προκύψει από την συγχώνευση των ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπό το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.
Δεδομένου ότι, η πρώτη απόπειρα του Υπουργείου που λειτουργεί ουσιαστικά ως σχέδιο – «πιλότος» της ίδρυσης πανεπιστημίου με συγχώνευση τμημάτων, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρή κριτική από εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και από εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων, σε ζητήματα που σχετίζονται με τα προγράμματα και τους τίτλους σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τη συμβατότητα των επιχειρούμενων αλλαγών με τη διεθνή εισττημονική πραγματιότητα.
Δεδομένου ότι, η περίπτωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη είναι πολλή ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς, είναι το μοναδικό δημόσιο, αγγλόφωνο, ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, υψηλών προδιαγραφών, με ήδη μεγάλη διεθνή αναγνώριση και είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, εφόσον προσφέρει πρωτοποριακά μεταπτυχιακά προγράμμματα έναντι καταβολής διδάκτρων.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σε σχέση με τη δημιουργία νέου, ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ποιος ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής του;
Ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα προβλέπεται να συγχωνευθούν εν τέλει;
Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, δεδομένου ότι, αποτελεί καινοφανή ανώτατη μονάδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία ήδη διαδραματίζει ξεχωριστό ρόλο σπουδαίας σημασίας με διεθνή ακτινοβολία;