Μαζί στα σκάνδαλα υπέρ των τραπεζών Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

 

Μετά τη διαρροή των ονομάτων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για σκάνδαλο που απειλεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είχε γνώση της δικογραφίας και έγιναν παρεμβάσεις στους εισαγγελείς από τους κυρίους Τζανακόπουλο, Παπαγγελόπουλο και Κοντονή.

Θα περίμενε κάποιος από τη Νέα Δημοκρατία πρώτα να κάνει την αυτοκριτική της, να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και μετά να κατηγορεί την κυβέρνηση για τα σκάνδαλα που όντως γίνονται. Η Νέα Δημοκρατία εφάρμοσε μνημόνια με νόμους που κρίθηκαν παράνομοι και αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και όμως αγνόησε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και συνέχιζε να τους εφαρμόζει εις βάρος του ελληνικού λαού. Αυτό και αν δεν είναι σκάνδαλο! Όπως σκάνδαλο μεγάλου βεληνεκούς είναι το τερατούργημα που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, το άρθρο 78 του ν. 4146/2013 με το οποίο δίνεται ασυλία στα στελέχη των τραπεζών εκ των προτέρων, χωρίς να επιτρέπεται να αποφασίσει η δικαιοσύνη αν έχει ποινικές ευθύνες ένας τραπεζίτης ή όχι!

Συγκεκριμένα το άρθρο αυτό είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα και προέβλεπε ότι δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο παραπάνω νόμος που ψήφισε ο Στουρνάρας με τη Νέα Δημοκρατία είναι ένα καραμπινάτο σκάνδαλο που παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας όλων έναντι στο νόμο. Οι πολιτικοί, που ούτως ή άλλως, έχουν ασυλία, έδωσαν την πολυπόθητη ασυλία και στους φίλους τους τους τραπεζίτες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να ανησυχούν για τις συνέπειες του νόμου. Μοιάζει, λοιπόν, κωμικό να βγαίνει σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας και να διαμαρτύρεται ότι στοχοποιείται και υφίσταται bullying τη στιγμή που έχει πρωταγωνιστήσει στο μέγα σκάνδαλο αθώωσης των τραπεζιτών. Ο επαίσχυντος νόμος Στουρνάρα είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν στο αρχείο τα θαλασσοδάνεια που έδωσε η ΑΤΕ στα πολιτικά κόμματα. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγγελόπουλος, η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο, εξαιτίας της διάταξης του άρθρου 78 του ν.4146/2013, η οποία στην ουσία παρέχει ασυλία στους προέδρους, στα μέλη διοικητικών συμβουλίων και στα τραπεζικά στελέχη για μια κατηγορία δανείων.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο κ. Παπαδημούλης, ακόμα και ο κ. Λαφαζάνης (όταν ήταν στην κυβέρνηση) δεν τόλμησαν να καταργήσουν αυτό το νόμο και να θίξουν τις τράπεζες, που ως γνωστόν είναι υπεράνω του νόμου. Τρία χρόνια στην πρωθυπουργία ο κ. Τσίπρας και ούτε καν σκέφτεται, όχι να καταργήσει, αλλά έστω να τροποποιήσει τον κατάπτυστο αυτό νόμο. Αυτό δείχνει τη συνενοχή ολόκληρου του πολιτικού κόσμου στη διαπλοκή κομμάτων – τραπεζών – ΜΜΕ. Μην ξεχνάμε ότι η επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και Μέσων Μαζική Ενημέρωσης δεν έδειξε κανέναν υπεύθυνο… Ούτε τότε η Νέα Δημοκρατία είδε κάποιο σκάνδαλο ή κάποια συγκάλυψη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι βουτηγμένη στα σκάνδαλα. Από τα 100 δις που φόρτωσε στους φορολογούμενους με τη δήθεν ηρωική διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, στα capital controls, στους Καρανίκες, τον Καλογρίτσα, το εκατομμύριο του Σταθάκη, την εταιρεία του Φλαμπουράρη και τις αμέτρητες υποθέσεις του Καμμένου και του Πολάκη. Όλα αυτά είναι σκάνδαλα που ζημιώνουν το λαό και αλληλοκατηγορούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Υπάρχει όμως και κάτι για το οποίο παρατηρείται πλήρης σύμπνοια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: οι τράπεζες! Εκεί συμφωνούν 100% και μαζί νομοθετούν αντισυνταγματικούς νόμους προς το συμφέρον των κολλητών τους, των τραπεζών.

Και για να μην ξεχνάμε, ας δούμε πως ψηφίζονται οι νόμοι στη χώρα μας: