ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΛΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΜΚΟ

kouik-aftodioikisi

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανάρτησε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του Δημήτρη Μανωλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

ΕΡ: Ποια ήταν τα αποτελέσματα της πρόσφατης τριήμερης ελληνικής επιχειρηματικής επίσκεψης στη Νότια Αφρική, τη Μοζαμβίκη και την Μποτσουάνα, στην οποία ήσασταν επικεφαλής;

ΑΠ: Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Εξωτερικών είναι υπέρμαχος της εξωστρέφειας της οικονομίας της χώρας με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα.

Αυτή η επιχειρηματική αποστολή σχεδιάστηκε μετά το πρώτο μου ταξίδι, που έκανα πέρυσι τον Μάρτιο, στη Νότια Αφρική, στην Μποτσουάνα και στη Μοζαμβίκη. Και από τις τρεις κυβερνήσεις είχε εκδηλωθεί το ενδιαφέρον να υπάρξουν στενότερες οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις με την Ελλάδα σε επίπεδο B2B. Δηλαδή μεταξύ επιχειρήσεων. Αυτό το μετέφερα στην Ελλάδα, και στον ΣΕΒ και τον ΕΒΕΑ.

Ο ΣΕΒ ανταποκρίθηκε τελικά, με επιχειρηματική αποστολή με 12 μέλη. Μεγάλες βιομηχανίες αποφάσισαν να μπουν σε αυτό το ταξίδι.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, διότι στη Νότια Αφρική οι ελληνικές εταιρείες είχαν 100 συναντήσεις, 70 στη Μοζαμβίκη και 50 στην Μποτσουάνα. Που σημαίνει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει πλέον πιο στενές επαφές μεταξύ των επιχειρήσεων, οι οποίες πιστεύω ότι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα αποφέρουν και συμβόλαια συνεργασίας.

ΕΡ: Σε ποιους τομείς επικεντρώνεται το ενδιαφέρον;

ΑΠ: Στη Μοζαμβίκη πρόσφατα ανακαλύφτηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αφρική. Στη Μποτσουάνα το ΑΕΠ της στηρίζεται κατά 37% πάνω στα αδαμαντωρυχεία της, τα μεγαλύτερα στον κόσμο, και μία χώρα η οποία φημίζεται για το μίνιμουμ της διαφθοράς. Η Νότια Αφρική είναι γνωστή οικονομική δύναμη στη περιοχή.

Οι επιχειρήσεις που πήγανε εκεί είχαν να κάνουν με τον κατασκευαστικό τομέα, τον φαρμακευτικό, την τυποποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, τη χαλυβουργία, τις οπτικές ίνες, τις εφαρμογές αλουμινίου, καλώδια και σωληνώσεις, την ηλιακή ενέργεια κλπ.

Ειδικότερα η Μοζαμβίκη ζήτησε ναυτιλιακή υποστήριξη λόγω του LNG και του κοιτασματος φυσικού αερίου, αλλά και τη μεταφορά στη χώρα αυτή της τεχνογνωσίας μας στον τομέα του Τουρισμού. Το έχω ήδη μεταφέρει στην κ. Κουντουρά.

Όπως έχω μεταφέρει και στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη, την επιθυμία αφρικανικών χωρών να στέλνουν σε ελληνικά προπονητικά κέντρα τους διεθνείς αθλητές τους.

ΕΡ: Πώς βλέπουν στο εξωτερικό τις ελληνικές εταιρείες;

ΑΠ: Γενικά οι ελληνικές εταιρείες χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στο εξωτερικό, διότι όπου και να έχουν πάει για να δραστηριοποιηθούν και εκτελούν με συνέπεια τα συμβόλαιά τους και είναι πολύ καλές από πλευράς οικονομικών προσφορών. Που σημαίνει ότι ελληνικά χέρια μπορούν να πάνε να δουλέψουν στις εκεί επιχειρήσεις, που επίσης σημαίνει ότι στηρίζονται και οι «μητέρες» εταιρείες εδώ στην Ελλάδα και βεβαίως στην οικονομική διπλωματία γινόμαστε πολύ συμπαθείς, γιατί μέσω των ελληνικών εταιρειών δίδονται θέσεις εργασίας και στα τοπικά χέρια. Άρα δημιουργούμε ένα ακόμα πλεονέκτημα στην οικονομική διπλωματία μας.

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΕΡ: Εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής της ελληνικής διπλωματίας, η ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της Αφρικής;

ΑΠ: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι από τους ένθερμους οπαδούς, σε επίπεδο ΕΕ, του στόχου να αυξήσουμε την οικονομική μας συμμετοχή και την επιρροή μας στην Αφρική. Αυτό, πέρα από τα πολιτικά και Διπλωματικά οφέλη με χώρες της Αφρικανικής Ένωσης, (με ό,τι αυτό σημαίνει για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, οι οποίες έχουν να κάνουν ακόμα και με εθνικά μας θέματα και ζητήματα), ταυτόχρονα σημαίνει ότι αυξάνουμε τις οικονομικές – επιχειρηματικές συναλλαγές μας.

Επίσης, στηρίζοντας οικονομικά την Αφρική, λιγοστεύουμε και τα ρεύματα της μετανάστευσης προς τον χώρο της Ευρώπης, που τόσο πολύ μας καίει. Αλλά σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψει όλος ο κόσμος. Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία…

Πρέπει να σας πω ότι τέλος του μηνός θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα στην πολύ σημαντική σύνοδο Αφρικανικής Ένωσης και ΕΕ. Αρχίζει πράγματι να ωριμάζει αυτό που από την πρώτη ημέρα κουβέντιαζα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Το να ενισχύσει η Ευρώπη όσο μπορεί περισσότερο την αφρικανική ήπειρο. Και εκείνος συμφωνεί και ενισχύει την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο – κλειδί.

Και να σας πω και κάτι σημαντικό;

Στην Αφρική, εμάς, την Ελλάδα, μας βλέπουν με μάτι εξαιρετικής συμπάθειας, γιατί δεν ήμασταν αποικιοκράτες τους. Μετράει πολύ αυτή η ιστορική, αλλά και ψυχολογική παράμετρος.

Εμείς ως Ελλάδα έχουμε δείξει ότι προχωράμε με πολύ γρήγορα βήματα και κάποιοι στη πολιτική και τα ΜΜΕ νομίζουν ότι το να κάνουμε ανοίγματα σε υποσαχάριες χώρες, δεν είναι σημαντικό. Το διαβάζω στα ειρωνικά τους σχόλια. Δικαιωμα τους. Τόσο ξέρουν τόσο λένε. Σας διαβεβαιώνω ότι από κάθε πλευρά είναι σημαντικό, και πολιτικά και διπλωματικά και οικονομικά. Ας ρωτήσουν και τους επιχειρηματίες.

ΕΡ: Ποιος είναι ο ρόλος των ομογενών τόσο στην είσοδο των επιχειρήσεων αυτών σε αυτές τις αφρικάνικες αγορές όσο και στη συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων με τις αφρικανικές;

ΑΠ: Οι ομογενείς στη Μοζαμβίκη και στην Μποτσουάνα είναι μια χούφτα. Είναι 50-70 και 100 αντίστοιχα.

Στη Νότιο Αφρική είναι γύρω στις 50.000, με μια εντυπωσιακή γενική συνέλευση που έκαναν την περασμένη Κυριακή. Κάθε χρόνο κάνουν γενική συνέλευση. Μαζεύτηκαν πάνω από 70 σύνεδροι. Τέτοιους αριθμούς δεν τους έχουμε, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, εκεί που γίνεται μια προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι τριτοβάθμιες οργανώσεις.

Είναι τόσο δυναμικοί επιχειρηματίες, που η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα αισθητή και πολύ σεβαστή στις τοπικές κοινωνίες και κυβερνήσεις. Θεωρούν και τους Έλληνες και τους Κυπρίους, τον Ελληνισμό, πολύ έντιμους στις συναλλαγές τους και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ως γέφυρα μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων και των ελληνικών, για να μπορούμε να πετύχουμε αυτά τα επίπεδα συνεργασίας που θέλουμε.

Σκεφτείτε ότι και στη Μοζαμβίκη ο επίτιμος πρόξενος είναι από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες, ο κ. Γεράσιμος Μαρκέτος, αλλά επίσης πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι και ο γενικός πρόξενος που έχουμε στην Μποτσουάνα, ο κ. Γεράσιμος Σιούτας. Στη Νότια Αφρική, η οποία επιβλέπει ως πρεσβεία τις δύο χώρες που προανέφερα, έχουμε πλήρη διπλωματική υπηρεσία, και με εμπορικο-οικονομικό Ακόλουθο.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ ΚΑΙ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΕΡ: Ποιες είναι οι κύριες ανάγκες και ανησυχίες των ομογενών σε αυτές τις τρεις χώρες;

ΑΠ: Είναι μια ομογένεια η οποία δεν ζητά τίποτα από την Ελλάδα. Με έχει εντυπωσιάσει το γεγονός ότι και στις τρεις αυτές χώρες, θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και δεν ζητούν τίποτα.

Και μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών και Κυπριακών Κοινοτήτων στη Νότιο Αφρική, στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Γιάννης Φιλίππου – διότι εκεί είναι κάτω από την ίδια ομοσπονδία η Ελλάδα και Κύπρος, δηλαδή η Διασπορά του Ελληνισμού – μού είπε ότι επειδή γνωρίζει και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τα προβλήματα που έχουμε, ότι για κάποιο αριθμό, δηλαδή το 1/3 των εκπαιδευτικών που αποσπώνται εκεί για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, είναι διατεθειμένος να τους παρέχει σπίτι. Κάτι πολύ σημαντικό, γιατί οι μισθοί των αποσπασμένων εκπαιδευτικών δεν είναι μεγάλοι – είναι υψηλό το κόστος ζωής εκεί -, συν ένα αυτοκίνητο στον καθένα, γιατί είναι και μεγάλες οι αποστάσεις που έχουν να διανύουν καθημερινά.

Είναι ο πρώτος πρόεδρος Ομοσπονδίας στο εξωτερικό ο οποίος κάνει αυτή τη γενναιόδωρη κίνηση, διότι πράγματι οι εκπαιδευτικοί μας ζορίζονται με το κόστος διαβίωσης στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες όπως είναι η Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μελβούρνη.

Και στη Μελβούρνη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης σκέφτεται σοβαρά το να μπορεί να παρέχει σε εκπαιδευτικούς τη στέγη, που είναι τόσο σημαντικό.

Άρα, βλέπετε ότι είναι η ομογένεια της προσφοράς και όχι του να ζητούν.

Επίσης, η ομογένεια στη Νότια Αφρική είναι απόλυτα ενωτική, δεν μπλέκει κόμματα και κομματικές λογικές και κάθε φορά που πηγαίνω συνεργάζομαι με εξαιρετικό τρόπο μαζί τους.

ΕΡ: Ποιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με τις τρεις αυτές αφρικανικές χώρες;

ΑΠ: Καταρχήν, με τη Νότια Αφρική έχουμε διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις σε πολύ καλό επίπεδο χρόνια τώρα. Δεν είναι κάτι καινούργιο, και πολύ περισσότερο σε τομείς που μας ενδιαφέρουν, όπως είναι η οικονομία, παρόλο που το ισοζύγιο δεν είναι υπέρ μας και είναι χαμηλές οι εμπορικές μας συναλλαγές.

Με Μοζαμβίκη και Μποτσουάνα ζητάμε να προχωρήσουμε τάχιστα τις πολιτικές διαβουλεύσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στην υπογραφή συμφωνιών σε εξειδικευμένους τομείς, που το ζητούν και οι χώρες αυτές.

Μετά το δεύτερο ταξίδι μου μέσα σε εφτά μήνες, και με τα όσα τόνισα σε Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικούς Υπουργούς, για να προχωρήσουμε γρήγορα τις πολιτικές διαβουλεύσεις, νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα και στον τομέα αυτό θετικές εξελίξεις.

Ο ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΜΚΟ

ΕΡ: Πρόσφατα από την Αφρικανική Ένωση επιστράφηκαν στην Ελλάδα σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ που της είχαν δοθεί από το 2008 για προγράμματα που, όπως διαπιστώθηκε από το ΥΠΕΞ, ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Εσείς συμβάλετε σε αυτό σε προηγούμενη επίσκεψή σας στην Αφρική.

ΑΠ: Ο Νίκος Κοτζιάς είναι άτεγκτος σε θέματα νομιμότητας και διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Ζητάει τον επαναπατρισμό όλων των κονδυλίων που έφυγαν στο εξωτερικό μη νόμιμα. Μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί πάνω από 14 εκατομμύρια. Έχει στείλει, επίσης, στον Εισαγγελέα, πάνω από 40 σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις ΜΚΟ.

Το πάρτυ στο ΥΠΕΞ έχει τελειώσει επί των ημερών Κοτζιά.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που είχα συμμετοχή στην επιστροφή των χρημάτων από την Αφρικανική Ένωση. Χρήματα που έφυγαν χωρίς την έγκριση της Βουλής. Παράνομα.

Όταν πήγα τον περασμένο Μάρτιο στην Αιθιοπία, για την Ομογένεια, είχα ανακοινώσει ότι είδα τον Επίτροπο Οικονομίας της Ένωσης. Κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί ειδικά αυτόν. Τώρα ξέρετε…

Από τότε είχα αποσπάσει την υπόσχεση της επιστροφής των χρημάτων.

Στην προηγούμενη κυβέρνηση ήμουν στην Υπουργική Επιτροπή Πάταξης της Διαφθοράς. Τώρα είναι ιδιαίτερα τιμητικό να είμαι στο πλευρό του Νίκου Κοτζιά για τέτοια ζητήματα στον τομέα της υπουργικής του ευθύνης.

ΕΡ: Θα επισκεφτείτε και άλλες χώρες της Αφρικής;

ΑΠ: Θα διαμορφώσω την τελική συζήτηση, τις προτάσεις που θα κάνω στον υπουργό – διότι ο υπουργός είναι εκείνος που θα αποφασίσει το πού θα πρέπει να αναπτυχθούμε-, μόλις γυρίσω από την κοινή σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ, όπου εκεί θα έχω σίγουρα και διμερείς συνομιλίες με υπουργούς Εξωτερικών αφρικανικών χωρών, για να μπορώ να έχω μια καλύτερη απεικόνιση. Και κυρίως να στοχεύσουμε σε χώρες όπου υπάρχει ένας αξιοπρόσεκτος Ελληνισμός.

Υπάρχουν Έλληνες στη Νιγηρία, στο Κονγκό, στην Κένυα, στη Ζιμπάμπουε. Πληθυσμιακά δεν είναι πολλοί, όμως είναι πάρα πολύ δυναμικοί. Αυτό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, όχι γιατί θέλουμε να τους εκμεταλλευτούμε, αλλά γιατί οι ίδιοι προσφέρονται να είναι η γέφυρα μεταξύ της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής διπλωματίας, της ελληνικής πολιτικής με τις χώρες που ζουν.

ΕΡ: Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να βοηθήσουν και οι τριμερείς για τα θέματα της Ομογένειας με την Κύπρο, το Ισραήλ, Αρμενία και την Αίγυπτο;

ΑΠ: Θα έλεγα σε λιγότερο βαθμό. Από τις χώρες αυτές, μόνο η Κύπρος έχει έντονη Διασπορά στην αφρικανική ήπειρο. Με το Ισραήλ, την Αρμενία και την Αίγυπτο κοιτάμε προς χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ευρώπη, η Αυστραλία.

Βέβαια με τους Ισραηλινούς και τις εβραϊκές οργανώσεις έχω επαφές στη Νότια Αφρική, όπου έχουν μια ισχυρή ύπαρξη. Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Εβραϊκής Επιτροπής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Με την Αίγυπτο έρχεται η τριμερής σύνοδος κορυφής, που θα γίνει 21 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Εκεί θα γίνει και η τριμερής για τη Διασπορά, με τον Επίτροπο Φώτη Φωτίου και την Υπουργό Ναμπίλα Μακράμ.

ΕΡ: Ετοιμάζετε κάποια άλλη πρωτοβουλία στο άμεσο προσεχές διάστημα;

ΑΠ: Προς το παρόν αυτό που μου ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική γλώσσα στα μέρη όπου έχουμε ομογενείς 4ης και 5ης γενιάς. Αναφέρομαι στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία. Αυτό σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας που έχει και την αρμοδιότητα και τη τελική ευθύνη. Είναι ένα θέμα το οποίο το κοιτάμε.

Δίνουμε και πολύ μεγάλη σημασία και στον Ελληνισμό που υπάρχει στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Αναφέρομαι στη Ρωσία, τη Γεωργία, την Αρμενία, στο Καζακστάν και στην περιοχή της Μαριούπολης της Ουκρανίας, που πρέπει να ξανά επισκεφθώ. Πάντως από πλευράς Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, γίνεται μια πολύ σοβαρή και αξιοπρόσεκτη επικουρική δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα.