Στάχτη στα μάτια των δανειοληπτών η αναμόρφωση της δωρεάν νομικής βοήθειας

jpg-2

Ως νέα προσπάθεια να ξεγελαστούν οι δανειολήπτες και να δεχτούν ό,τι τους προτείνουν οι τράπεζες, χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος την παροχή δωρεάν νομικών και οικονομικών υπηρεσιών για ρύθμιση χρεών, βάσει του νέου νόμου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών . Αυτό προβλέπεται, μεταξύ των άλλων, στο νομοσχέδιο του υπουργείου με τίτλο «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες Διατάξεις», που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι δωρεάν νομικές και οικονομικές υπηρεσίες σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες θα παρέχονται μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν πρέπει υπερβαίνει τα δύο τρίτα των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πάροχοι των συμβουλευτικών υπηρεσιών θα είναι, ως προς τις νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, δικηγόροι, μέλη δικηγορικών συλλόγων της χώρας, και ως προς τις οικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, λογιστές Α’ και Β’ τάξης.Η δαπάνη για την κάλυψη της αποζημίωσης των παρόχων θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στον οποίον και εγγράφεται, προς τούτο, ειδική πίστωση κατ’ έτος .

Επίσης στο σχέδιο νόμου υπάρχουν τροποποιήσεις στη λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Μεταξύ των άλλων προβλέπεται αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων της κεντρικής υπηρεσίας , από 79 σε 113. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, αυτό γίνεται έτσι ώστε «να μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, ιδίως μετά την ψήφιση του Ν. 4469/2017 περί “εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων “.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε τα εξής:
“Η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους δεν έχει λόγο ύπαρξης διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι, πολλοί από τους πολιτικούς μας κρύβουν ότι, με το δεύτερο μνημόνιο, το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης ιδιωτικού χρέους (δηλαδή τα “κόκκινα” δάνεια” )εκχωρήθηκε στους δανειστές. Στάχτη στα μάτια των πολιτών με χαμηλό εισόδημα, λοιπόν. Αν ήθελε η πολιτική ηγεσία τις χώρας να βοηθήσει τους δανειολήπτες θα προωθούσε την αναμόρφωση του θεσμού της δωρεάν νομικής βοήθειας για αδύναμους οικονομικά πολίτες του ν. 3226/2004.

Κοροϊδεύουν τους Έλληνες πολίτες για άλλη μια φορά. Κοροϊδεύουν τον κόσμο λέγοντας ότι θα δίνουν δωρεάν νομική βοήθεια ενώ πρόκειται μόνο για συμβουλευτική βοήθεια, η οποία πάλι θα κατευθύνει τους δανειολήπτες εκεί που θέλουν οι δανειστές. Αυτός είναι ο στόχος. Να μας κατευθύνουν ώστε να δεχτούμε τις ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες.Και μάλιστα, γι αυτή τη δήθεν βοήθεια, θα τους πληρώνει ο ελληνικός λαός.Στην πράξη, όμως, τα Γραφεία Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) θα λειτουργούν προς όφελος των τραπεζών, αφού θα προτείνουν στους δανειολήπτες αυτά που τους προτείνουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι στα υποκαταστήματα”