Ο Νότης Μαριάς φέρνει στην Ευρωβουλή και το θέμα των λεηλατηθέντων από τους Βουλγάρους ιερών κειμηλίων της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών

marias

Το εξίσου χρονίζον εδώ και εκατό χρόνια εθνικό και εκκλησιαστικό θέμα των λεηλατηθέντων από τους Βουλγάρους ιερών κειμηλίων της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου του νομού Σερρών, όπως είχε δεσμευθεί, έφερε στην Ευρωβουλή με σημερινή Γραπτή του Ερώτηση ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Η παρέμβαση του Νότη Μαριά αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία μετά και τις πρόσφατες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τις σφαγές τον Οκτώβριο του 1941 από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής των 91 κατοίκων του μαρτυρικού χωριού Κορμίστα, τις οποίες τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Επισημαίνεται ότι στις 25 Ιουνίου 2017 ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ με δηλώσεις του είχε αρνηθεί την επιστροφή των παραπάνω κλαπέντων εκκλησιαστικών θησαυρών.

Στην Γραπτή του Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι την Άνοιξη του 1917 ο Βουλγαρικός κατοχικός στρατός επέδραμε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών την οποία λεηλάτησε αρπάζοντας εκκλησιαστικά κειμήλια, χειρόγραφα και βιβλία ιστορικής και υλικής αξίας που αποτελούν πολιτιστική περιουσία και κληρονομιά της Ελλάδος.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Εδώ και εκατό χρόνια οι Βουλγαρικές Αρχές αρνούνται να επιστρέψουν τους παραπάνω λεηλατηθέντες πολιτιστικούς και εκκλησιαστικούς θησαυρούς παρά τις συνεχείς οχλήσεις εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών και εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μάλιστα στις 25/6/2017 με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ αρνήθηκε την επιστροφή των παραπάνω κλαπέντων εκκλησιαστικών θησαυρών. Οι ανωτέρω συληθέντες εκκλησιαστικοί θησαυροί που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν 100 επί μεμβράνης χειρόφραφα, πάνω από 200 χαρτώα, 1500 έντυπα βιβλία όπως ο Κώδικας Α΄ της Μονής, το κτιτορικόν τυπικό και δέκα Νομοκανόνες, βρίσκονται σήμερα στη Σόφια, στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujev και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Ενόψει της Οδηγίας 93/7/EOK που αφορά στην επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών και της Σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ UNIDROIT του 1970 που προβλέπει τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών, ερωτάται η Επιτροπή τι μέτρα θα λάβει σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου να αναγκαστούν οι Βουλγαρικές Αρχές να επιστρέψουν στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου τους παραπάνω λεηλατηθέντες εκκλησιαστικούς θησαυρούς;».