Κωνσταντινόπουλος: Η εκλογή αρχηγού πρέπει να γίνει στις 5 Νοεμβρίου. Χορηγοί του κ.Τσίπρα όσοι παρακωλύουν τη διαδικασία
Συνέντευξη στο ρ/σ «news 247»:
«Η εκλογή αρχηγού πρέπει να γίνει στις 5 Νοεμβρίου. Χορηγοί του κ.Τσίπρα όσοι παρακωλύουν τη διαδικασία»
«Η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εξ αποστάσεως χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην προχωρήσει η διαδικασία στις 5 Νοεμβρίου»
Βασικά σημεία συνέντευξης στην εκπομπή «Αντίμετρα» του ραδιοφωνικού σταθμού «news 247» (Στ.Τζανάκης – Γ.Μελιγγώνης):
Για την διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας του νέου φορέα της Παράταξης:
Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015, κατέθεσα μία έντιμη πολιτική πρόταση για έναν νέο ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς, με νέα ηγεσία και νέες υποψηφιότητες. Τότε, αυτή η πρόταση θεωρήθηκε θράσος, και πλήρωσα το τίμημα. Σήμερα, υλοποιείται.
Η διαδικασία ξεκινώντας αγκαλιάστηκε από την κοινωνία ως μεγάλο εθνικό γεγονός. Τώρα δυστυχώς φθίνει. Τα πράγματα δεν έγιναν με τη σωστή σειρά, και υπάρχουν ευθύνες γι’αυτό. Ενώ τον πρώτο καιρό η συζήτηση με τους πολίτες ήταν πολιτική, τώρα συζητάμε μόνο τη διαδικασία και αυτό είναι πολύ αρνητικό.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Διαδικασιών έχει εντολή να διεξαγάγει την εκλογή ηγεσίας στις 5 Νοεμβρίου. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ή αν η προετοιμασία δεν έγινε από νωρίς, η Επιτροπή οφείλει να το ανακοινώσει. Προσωπικά, ως υποψήφιος, έκανα ό,τι μου ζητήθηκε εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών.
Τυχόν αλλαγή της ημερομηνίας θα απαξιώσει την διαδικασία και δεν θα επιτευχθεί ο κοινός στόχος, να μεγαλώσει η Παράταξη.
Η εξ αποστάσεως ψηφοφορία έχει γίνει το νέο «ευαγγέλιο» για πολλούς, που επαναφέρουν μία ατέρμονη συζήτηση, λες και αυτό είναι το μεγάλο θέμα που απασχολεί τους νέους ανθρώπους και όχι οι προτάσεις μας για το πώς θα βρουν δουλειά σήμερα. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή μειώνει τις κάλπες από 1000 σε 600, με λιγότερες κάλπες στην περιφέρεια και περισσότερες στα αστικά κέντρα, γεγονός απαράδεκτο. Φοβάμαι πως ίσως η διαδικασία της ψηφοφορίας χρησιμοποιείται ως άλλοθι από κάποιους για να μην προχωρήσει η διαδικασία. Όμως όσοι την παρακωλύουν, γίνονται στην πραγματικότητα «χορηγοί» του κ.Τσίπρα.
Προσωπικά, δεν διατηρώ κομματικό «στρατό», ούτε και επιδιώκω να αναβιώσω τους μηχανισμούς πρώην Προέδρων. Πιστεύω πως η ανανέωση δεν πρέπει να είναι «βιτρίνα» για την αναβίωση παλιών «στρατηγών» ή «οπλαρχηγών». Αν κάποιοι θέλουν ένα μικρό κόμμα για να χωρέσουν τις φιλοδοξίες τους, προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι. Γι’αυτό και στήριξα την Παράταξη στα δύσκολα και δεν φοβήθηκα να χάσω τη θέση μου, ούτε λαΐκισα ούτε «έσκισα» Μνημόνια ούτε υποσχέθηκα «Ζάππεια».
Την επόμενη ημέρα των εκλογών, πρέπει οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, να λειτουργούν ενιαία, με κοινές συνεδριάσεις, κοινή γραμμή, αποφάσεις με πλειοψηφία. Για εμένα είναι αυτονόητη πολιτικά η κοινή λειτουργία, καθώς και η παρουσία ενός αρχηγού που θα μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον κ.Μητσοτάκη στη Βουλή, «σπάζοντας» το τεχνητό δίπολο Τσίπρα-Μητσοτάκη. Αφού η Επιτροπή δεν έθεσε το ζήτημα, πρέπει οι πολίτες να αποφασίσουν.
Μάλιστα πριν από την κατάθεση της υποψηφιότητάς μου, όταν μου τέθηκε πρόταση στήριξης άλλου υποψηφίου, διατύπωσα με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα την άποψή μου σχετικά με το πώς διασφαλίζεται η ενότητα και η προοπτική του χώρου εντός και εκτός Βουλής. Όπως πάντα, δεν προτίθεμαι να κάνω συμφωνίες και συναλλαγές. Εξηγώ δημόσια τη θέση μου, καταθέτω την άποψή μου και τη θέτω στην κρίση των πολιτών. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: το 2015, ενόψει της εκλογής Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, αντιτάχθηκα, με πολιτικούς όρους, στη συμφωνία που προτάθηκε από την πλειοψηφούσα ομάδα του κ.Ανδρουλάκη και υιοθετήθηκε από την κα Γεννηματά για την εκλογή του κ.Ξεκαλάκη. Τελικά, δικαιώθηκα από τα γεγονότα.
Για την προοπτική κυβερνητικών συνεργασιών μετά από τις εκλογές:
Εμείς αμφισβητούμε το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ». Η Παράταξή μας καταθέτει την άλλη προοδευτική κυβερνητική πρόταση, απέναντι στη συντηρητική πρόταση της ΝΔ. Αν κάποιος σχεδιάζει να γίνουμε ένα μικρό κόμμα που θα κάνει συμμαχίες μία προς τα δεξιά και μία προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καλύτερα να μην προχωρήσει. Μόνο αν κινηθούμε με αξιώσεις θα καταφέρουμε να γίνουμε δεύτερος και πρώτος πόλος διακυβέρνησης, όπως οι σοσιαλδημοκράτες σε όλη την Ευρώπη.
Ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικός χώρος. Είναι σύμμαχοι και συνεταίροι του κ.Καμμένου και των ΑΝΕΛ.
Όσον αφορά στις επενδύσεις, η ΝΔ στηρίζει την παραγωγή πλούτου από το ιδιωτικό τομέα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Εμείς όμως, δεν αρκούμαστε σε αυτό: διεκδικούμε σεβασμό στην εργασία, αλλά και δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα από χώρα παραγωγική σε χώρα εισαγωγών, με απλή επιδοματική πολιτική. Έδωσαν το «πράσινο φως» για να σταματήσουν όλες οι επενδύσεις, και τώρα δεν μπορούν να ξαναξεκινήσουν τίποτε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το κλείσιμο παραγωγικής μονάδας παγωτού και η συνέχιση λειτουργίας της εταιρίας ως εισαγωγικής.