Τρέμουν πλέον οι τραπεζίτες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το πιο «καυτό» τρίμηνο για τις τράπεζες, ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, αναμένεται να είναι το δυσκολότερο τρίμηνο της φετινής χρήσης, για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που θα πρέπει να καταφέρουν τους στόχους που δεν έπιασαν το εννεάμηνο που πέρασε.

Σαφής η «επιταγή» του SSM, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού που τις ελέγχει εκ μέρους της ΕΚΤ και της ΕΕ, είναι να κλείσουν τα όποια ανοιχτά μέτωπα, στο χώρο των κόκκινων δανείων. Να επιχειρήσουν ένα άλμα, να πιάσουν στόχους μείωσης των καθυστερούμενων και ληξιπρόθεσμων δανείων, διότι πλέον, δεν υπάρχουν ευέλικτα χρονικά περιθώρια. Οι στόχοι είναι δεδομένοι και δεσμευτικοί, όσο τα stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες μαζί με τις ευρωπαϊκές την άνοιξη του 2018, πλησιάζουν.

Το «κακό » είναι ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις ή οι στόχοι που είχαν θέσει οι τράπεζες από τις αρχές του έτους. Αυτό, λένε τα διάφορα παπαγαλάκια των τραπεζιτών, συνέβη για μια σειρά από λόγους, που ξεκινούν από το πάγωμα της αγοράς συνεπεία της καθυστέρησης της β’ αξιολόγησης στις αρχές του έτους, τα συνεπακόλουθα αυτής στη ρευστότητα και την οικονομική ισχύ των οφειλετών, έως την καθυστέρηση, άλλοτε τεχνική, άλλοτε θεσμική, των αλλαγών που αφορούν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ξεχνάνε όλοι αυτοί ότι οι τραπεζίτες δεν κουνούσαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι γιατί ζητούσαν από την κυβέρνηση να κάνει νόμο την ασυλία των τραπεζικών στελεχών που θα διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια. Ούτε το πάγωμα της αγοράς συνεπεία της καθυστέρησης της β’ αξιολόγησης τους έφταιγε λοιπόν, ούτε τα συνεπακόλουθά της στη ρευστότητα και την οικονομική ισχύ των οφειλετών, ούτε η καθυστέρηση, τεχνική ή θεσμική, στις αλλαγές που αφορούν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Την καθυστέρηση την προκάλεσαν οι ίδιοι, γιατί περίμεναν το νόμο που θα τους λύνει τα χέρια για να συνεχίσουν τις ατασθαλίες τους σε βάρος των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια. Αυτός είναι ο λόγος και κανένας άλλος.

Τις καθυστερήσεις τις έχουν προκαλέσει οι ίδιοι από τη πρώτη στιγμή που άρχισαν να εμφανίζονται στη ζωή των δανειοληπτών οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Τι έκαναν εδώ και 8 χρόνια οι τραπεζίτες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων; Απολύτως τίποτα. Τι έκαναν οι τραπεζίτες από τη στιγμή που συμφώνησαν σε αυτά που τους ζήτησε ο SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40%; Τίποτα απολύτως. Ας αφήσουν λοιπόν τις δικαιολογίες κι ας κοιτάξουν πώς θα σώσουν το τομάρι τους από αυτά που έχουν να ανακαλύψουν οι ξένοι ελεγκτές. Γιατί απ’ ότι φαίνεται από τις αντιδράσεις τους, θα δούμε πολλούς κουστουμαρισμένους υψηλόμισθους τραπεζίτες στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Και ίσως και πίσω από της φυλακής τα σίδερα όπου πολλοί από αυτούς ανήκουν.