Αν ήταν τα κόμματα απλοί δανειολήπτες
Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Documento» ένα τεράστιο άρθρο για τα δανεικά κι αγύριστα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ (http://www.documentonews.gr/article/daneika-kai-agyrista-stoys-aiwnes-twn-aiwnwn). Στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο γίνεται μια περιγραφή των μεθοδεύσεων που ακολούθησε η ΝΔ για να δανείζεται ακόμα κι από τρεις τράπεζες, με την ίδια εγγύηση. Τα ποσοστά του κόμματος για μια ολόκληρη δεκαετία. Έβαλε δηλαδή εγγύηση που δεν υπήρχε, σε τρεις τράπεζες ταυτόχρονα, αλλά καμία από αυτές τις τράπεζες δεν απέρριψε το δάνειο. Σα να λέμε ότι πάει ένας απλός δανειολήπτης σε τρεις τράπεζες για να πάρει δάνειο, βάζει εγγύηση ένα ακίνητο το οποίο δεν έχει ολόκληρο, και οι τράπεζες – και οι τρεις – δέχονται την ίδια εγγύηση και του χορηγούν δάνειο. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν γίνεται και δεν έγινε ποτέ για κάποιον απλό δανειολήπτη. Αλλά άμα είναι για τη ΝΔ, οι τραπεζίτες έκαναν τα στραβά μάτια. Και μάλιστα ενώ γνώριζαν ότι αυτό είναι εις βάρος των τραπεζών τους.
Αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί μόνο την ΝΔ και όχι όλα τα πολιτικά κόμματα; Δεν έκαναν και κάνουν ακόμα χρήση της κρατικής επιχορήγησης όλα τα πολιτικά κόμματα; Κι ακόμα ένα κρίσιμο ερώτημα είναι, γιατί παραμένει στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη;
Αν ανατρέξουμε στις 23/1/2017, θα δούμε δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με όλα τα πορίσματα των κομμάτων για τα δάνεια στα ΜΜΕ. Σύμφωνα μάλιστα με αυτές τις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου: «Στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της, προτείνεται η ανάσυρση της δικογραφίας Καλούδη από το αρχείο και η συνέχιση της ποινικής διαδικασίας από το σημείο που βρισκόταν τον Απρίλιο του 2013, όταν επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δημοσιεύθηκε ο Ν. 4146/2013, που αποτέλεσε Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων των κομμάτων».
Όπως έλεγαν τότε κυβερνητικές πηγές:
1)Οι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.
2) Τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή πολιτική και ηγεμονία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
3) Τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών από τους ίδιους τους κυβερνώντες, για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
4) Για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και τραπεζικών στελεχών καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων.
Οι παραπάνω επισημάνσεις στηρίζονται σε ένα μεγάλο βαθμό στο πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη το 2013 και στο διαβιβαστικό που είχε στείλει προς τον οικονομικό εισαγγελέα για ποινικές διώξεις κατά πολιτικών προσώπων και τραπεζιτών.
Ας το επαναφέρουν λοιπόν το πόρισμα Καλούδη, κι ας ζητήσουν να συνεχιστεί η έρευνα που οι Σαμαροβενιζέλοι έθεσαν στο αρχείο.
Ποιοι και πώς έθαψαν το πόρισμα Καλούδη
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο και για ένα ολόκληρο μήνα έμεινε θαμμένο το ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΛΟΥΔΗ μέσα στα συρτάρια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, παρέχοντας έτσι όλο τον απαραίτητο χρόνο στην τραπεζική και κομματική διαπλοκή να οργανώσει και να εκτελέσει το έγκλημα της τροπολογίας 390/37/2013, που έστειλε τη δικογραφία στο αρχείο.
Από το πρωινό της 15 Μαρτίου 2013, όταν ο Γ. Καλούδης υπέβαλε την πορισματική αναφορά του περιμένοντας την έγκριση για την άσκηση κακουργηματικών διώξεων μέχρι και την 18η Απριλίου, όταν η αμνηστία σε εκείνους που πρωταγωνίστησαν στο πάρτι των κομματικών θαλασσοδανείων έγινε Νόμος του Κράτους, μεσολάβησε ένας ολόκληρος μήνας. Για άγνωστους λόγους το πόρισμα Καλούδη παρέμεινε στο συρτάρι της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, στο γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
Μέχρι που η πολιτική εξουσία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αποφάσισε σε ένα βράδυ και με ένα νόμο να απαλλάξει από κάθε ευθύνη όλους τους εμπλεκόμενους. Πρόκειται για τον περίφημο νόμο 4146/13.
Τι έλεγε το πόρισμα Καλούδη
Η «έκθεση ειδικής έρευνας» της Τράπεζας της Ελλάδος που υπήρχε μέσα στο πόρισμα διαπίστωνε ότι οι δανειακές συμβάσεις συνήφθησαν μεταξύ τεσσάρων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) και έξι τραπεζών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών (72,9%) έχει χορηγηθεί από την Αγροτική Τράπεζα.
Τα ευρήματα του εισαγγελέα Καλούδη ήταν άκρως συγκλονιστικά
Συγκεκριμένα, στις 29/2/2012 η ΝΔ εμφάνιζε δάνεια στην ΑΤΕ 106,43 εκατομμύρια ευρώ, στην ΕΤΕ 5,17 εκατομμύρια ευρώ, στην Πειραιώς 15,63 εκατομμύρια ευρώ, 2 εκατομμύρια ευρώ στην Attica Bank και 3,19 εκατομμύρια ευρώ στην Eurobank.
Το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε 92,29 εκατομμύρια ευρώ στην ΑΤΕ, 8,77 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΤΕ, 6,15 εκατομμύρια ευρώ στην Πειραιώς, 5,2 εκατομμύρια ευρώ στην Attica Bank, 5,16 εκατομμύρια ευρώ στην Eurobank και 3,16 εκατομμύρια ευρώ στη Marfin Egnatia.
Το ΚΚΕ, 7,72 εκατομμύρια ευρώ στην Εθνική, 1,3 εκατομμύρια ευρώ στην Attica Bank και 1,95 εκατομμύρια ευρώ στη Marfin, ενώ ο ΣΥΝ (μετέπειτα
ΣΥΡΙΖΑ) 8,04 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΤΕ, 152 χιλιάδες ευρώ στην Πειραιώς και 79 χιλιάδες ευρώ στην Attica Bank.
Το πόρισμα βεβαίως θάφτηκε, όπως θάφτηκε και το διαβιβαστικό που είχε στείλει ο κ. Καλούδης προς τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη από τον οποίο ζητούσε να ασκηθούν ποινικές διώξεις στους ταμίες των κομμάτων, αλλά και σε δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών).