Ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων οικονομικής στήριξης και παροχής κινήτρων στους πληγέντες από τις συνέπειες της βύθισης του δεξαμενοπλοίου ‘Αγία Ζώνη ΙΙ
Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έδειξε ότι έχει την πρόθεση να αποζημιώσει τους πληγέντες από την ρύπανση που προκάλεσε το Αγία Ζώνη ΙΙ. Αντίθετα τους προτρέπει να αναζητήσουν αποζημίωση από τα δικαστήρια.
Ο βουλευτής Β Αθηνών Γ. Καρράς ανέλαβε σημαντική πρωτοβουλία και κατέθεσε στην Βουλή σχετική ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς και ζητά να λάβουν άμεσα μέτρα για να επανέλθει η οικονομική και κοινωνική ζωή στην παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού και την οικονομική στήριξη και παροχή κινήτρων για τους επαγγελματίες, τις τουριστικές δραστηριότητες και τους αλιείς.
EΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
Θέμα : « Ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων οικονομικής στήριξης και παροχής κινήτρων στους πληγέντες από τις συνέπειες της βύθισης του δεξαμενοπλοίου ‘Αγία Ζώνη ΙΙ’»
Προς τους Υπουργούς:
Οικονομικών, κο Ευκλείδη Τσακαλώτο
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κο Παναγιώτη Κουρουμπλή
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Ευάγγελο Αποστόλου
Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά
Δέκα ημέρες από την βύθιση στο Σαρωνικό, σε περίοδο τουριστικής αιχμής, του εφοδιαστικού δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» οι δυσμενείς επιπτώσεις από την ρύπανση της θάλασσας και των ακτών της Σαλαμίνας από τον Πειραιά μέχρι την Γλυφάδα και πιο πέρα, εξακολουθούν να ξετυλίγονται.
Η ρύπανση και η έντονη δυσοσμία λειτουργούν αποτρεπτικά, όχι μόνο στους λουόμενους (ήδη το Υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την κολύμβηση σε ευρεία ζώνη), αλλά και στις παράλιες επιχειρήσεις που βλέπουν κατακόρυφη την πτώση της κίνησης, με εργαζόμενους που αύριο δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά. Τα ξενοδοχεία αγωνιούν γιατί οι τουριστικοί πράκτορες ακυρώνουν τις κρατήσεις, ενώ οι αλιείς δεν βγαίνουν για ψάρεμα.
Οι αρχικά αισιόδοξες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, καθημερινά, γίνονται πιο συγκρατημένες για τον αναγκαίο χρόνο απορρύπανσης και αποκατάστασης ( μήνες ή χρόνια;). Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση του φαινομένου από την Κυβέρνηση που σιωπά για τις ζημιές στην κοινωνική και οικονομική ζωή, δημιουργεί σφοδρές αμφιβολίες αν υπάρχει ικανότητα για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
Παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των παράκτιων Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής, η κανονικότητα της ζωής και της οικονομίας στις πληγείσες περιοχές έχει αναστατωθεί και σε αυτό συμβάλλουν και αψυχολόγητες ενέργειες και δηλώσεις αρμοδίων, όπως του Υφυπουργού κου Σαντορινιού που συμβουλεύει τους πληγέντες από την ρύπανση ότι «θα πρέπει να καταθέσουν αγωγές κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας και της ασφαλιστικής της» (πηγή Documento 17/9/2017), και με νεότερες μάλιστα δηλώσεις του, εξακολουθεί να τους συμβουλεύει ότι « Στα έγγραφα που θα καταθέσουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους» (πηγή ΝΕXT DEAL,18.09.2017).
Οι δηλώσεις αυτές φανερώνουν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την επαναφορά της ζωής σε κανονικότητα. Το ήδη βυθισμένο πλοίο , λόγω της μεγάλης ηλικίας, είχε μηδαμινή αξία και ταξίδευε με αμφιβόλου νομιμότητας παράταση πιστοποιητικών ναυσιπλοΐας, ενώ η ασφαλιστική εταιρία (αν ήταν ασφαλισμένο- σε μικρό προφανές ποσό),δε θα δεχτεί να πληρώσει αποζημιώσεις χωρίς αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
Από την δήλωση του κου Σαντορινιού και την προτροπή στους δικαιούχους να προσφύγουν στα δικαστήρια, αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι η προσβολή του περιβάλλοντος και οι εξ αυτής συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες, ότι αντίστοιχα το μέγεθος των ζημιών θα μεγαλώνει καθημερινά και έτσι αφήνει τους πληγέντες στην τύχη τους ενώ η αποζημίωση τους θα εξαρτηθεί από πολυέξοδους και αβέβαιους δικαστικούς αγώνες με ανύπαρκτη φερεγγυότητα της μονοβάπορης ναυτικής εταιρίας του Αγία Ζώνη ΙΙ.
Από την μέχρι σήμερα διαχείριση του συμβάντος από την Κυβέρνηση, και την εξαιτίας αυτής αναστάτωση, αναδεικνύεται ο κίνδυνος να δώσουμε επιχειρήματα σε χώρες τουριστικά ανταγωνιστικές .
Είναι απόλυτη ανάγκη να επανέλθει η κανονικότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή των περιοχών που επλήγησαν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την άμεση οικονομική ενίσχυση (με την μορφή επιχορηγήσεων ή κινήτρων) των πληγέντων, την άμεση κάλυψη των μέχρι σήμερα ζημιών τους, ώστε να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις υπό κανονικές συνθήκες, και ο τρόπος αυτός θα είναι ωφέλιμος, τόσο για τους πληγέντες που θα διατηρήσουν την απασχόλησή τους, τις θέσεις εργασίας τους, όσο για το κράτος που θα διατηρήσει το επίπεδο εσόδων. Αντανάκλαση δε σε αυτό θα είναι και η ωφέλεια των κατοίκων που θα μπορούν να απολαύσουν το περιβάλλον της περιοχής τους.
Σημειώνεται ότι θα ήταν σφάλμα η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, γιατί λόγω της δημοσιότητας θα αποκτούσε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής και στον τουρισμό ευρύτερα. Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν αποτελεί, άλλωστε, αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργοποίηση ειδικότερων ρυθμίσεων για την καταβολή αποζημιώσεων και την παροχή κινήτρων σε πληγέντες.
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί και ο κάθε ένας εξ αυτών στα πλαίσια της αρμοδιότητος του :
α) Προτίθενται να λάβουν άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων, και ειδικότερα: των επιχειρήσεων για την προστασία της υποστάσεώς τους και την εξασφάλιση της απασχόλησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και των αλιέων, για την αποζημίωσή τους λόγω απώλειας του εισοδήματος τους;
β) Ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να λάβουν για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ώστε να αρθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό ρεύμα;