Πολιτικοί αρχηγοί: Σιγή ιχθύος για τη δωρεάν νομική βοήθεια
Αν ήταν γκάλοπ, θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Δυστυχώς όμως για όλους μας, δεν ήταν γκάλοπ. Ήταν πραγματικότητα. Και ήταν μια ερώτηση που το www.radio1d.gr, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έθεσε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που παρέλασαν στην 82η ΔΕΘ και έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Το www.radio1d.gr και ο Σύλλογος έδωσαν το παρόν. Στις συνεντεύξεις Τύπου όλων των πολιτικών αρχηγών. Για έναν και μόνο λόγο. Για να υπερασπιστεί τους δανειολήπτες, τους οποίους κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης δεν υπερασπίστηκε ενώπιον των πολιτικών αρχηγών. Κανένα άλλο μέσο δεν ενδιαφέρθηκε για τους Έλληνες δανειολήπτες με κόκκινα στεγαστικά, επιχειρηματικά ή άλλα δάνεια, τα οποία αγωνίζονται να αποπληρώσουν υπό την απειλή και την τρομοκρατία των τραπεζιτών, που προσπαθούν να αρπάξουν σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες.
Ο εκπρόσωπος του ραδιοφωνικού σταθμού μας, Ανδρέας Σταματόπουλος, έθεσε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς την ερώτηση αν γνωρίζουν ότι με το δεύτερο μνημόνιο η χώρα μας εκχώρησε στους δανειστές το δικαίωμα διαπραγμάτευσης του εσωτερικού χρέους της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι για χρήματα που χρωστάνε οι Έλληνες σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, δεν μπορεί η χώρα να κάνει καμιά διαπραγμάτευση χωρίς την άδεια ή την υπαγόρευση της όποιας ρύθμισης από τους δανειστές. Και κλήθηκαν να απαντήσουν για το
ποια είναι η λύση που προτείνουν για την ελάφρυνση του χρέους των δανειοληπτών. Η απάντηση που έδωσαν, ουσιαστικά ήταν «δεν ξέρω δεν απαντώ». Ή γιατί δεν ήξεραν τι τους γίνεται ή γιατί προτίμησαν σκοπίμως να αποφύγουν να απαντήσουν. Κι αυτό γιατί, δεν έχουν συγκεκριμένη πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα. Ή όντως δεν το γνωρίζουν. Γεγονός που μας κάνεις να αναρωτιόμαστε ακόμα και αν γνωρίζουν τα μνημόνια. Αν τα διαβάζουν πριν τα ψηφίσουν ή τα καταψηφίσουν, ή έχουν ή όχι συγκεκριμένη πρόταση για τον ελληνικό λαό. Γιατί, ποιο το νόημα να λένε ό,τι να’ναι και διάφορες ανακοινώσεις για τα δάνεια, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, αν δεν προτείνουν μια συγκεκριμένη λύση. Αυτά δεν είναι τίποτ’ άλλο από λόγια του αέρα μόνο και μόνο για να χαϊδεύουν αυτιά.
Βέβαια, η απάντηση που θα έπρεπε να δώσουν – και είναι η μόνη λύση για το θέμα αυτό – δεν είναι τα ΚΕΠ Δανειοληπτών, ούτε η σεισάχθεια, ούτε άλλες λύσεις που προτείνουν. Είναι η δωρεάν νομική βοήθεια για όλους τους δανειολήπτες, χωρίς το εμπόδιο που λέγεται τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή, να πάψει να θεωρείται μια κατοικία ως τεκμήριο για να μπορέσει κάποιος να έχει δωρεάν νομική βοήθεια. Τι σημαίνει δηλαδή αν έχεις δικό σου σπίτι, όσα τετραγωνικά μέτρα κι αν είναι αυτό, αν δεν μπορείς να φας, αν δεν μπορείς να ζήσεις, αν είσαι άνεργος και δεν μπορείς να θρέψεις την οικογένειά σου;
Αντί λοιπόν να μιλάνε για ανούσιες κι ανέφικτες λύσεις που δεν μπορούν να γίνουν, θα έπρεπε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, κι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, εντός κι εκτός βουλής, να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Να γίνει νόμος του κράτους η δωρεάν νομική βοήθεια για τους δανειολήπτες χωρίς το εμπόδιο του τεκμαρτού εισοδήματος.
Και δεν ήταν μόνο το ότι δεν απάντησαν όταν ρωτήθηκαν. Κάποιοι δεν μπήκαν στον κόπο να δώσουν ερώτηση στον εκπρόσωπο του ραδιοφωνικού σταθμού μας αν και ήξεραν από πριν ποια ερώτηση επρόκειτο να τεθεί. Ή μάλλον, ακριβώς επειδή ήξεραν από πριν ποια ερώτηση επρόκειτο να τεθεί και ήθελαν να αποφύγουν να απαντήσουν. Πρόκειται για το Νότη Μαριά, ευρωβουλευτή και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος».
Αλλά ακόμα κι αυτός ο ποίος προορίζεται για επόμενος πρωθυπουργός, που ζητάει συνέχεια εκλογές και κατακεραυνώνει την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μας είπε κάτι καινούργιο.
Στην ΔΕΘ ο κ.Μητσοτάκης μας μίλησε για δουλειές για τους πολλούς, μείωση των φόρων, στήριξη των αδυνάτων και «Απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες, που απαιτούν οι πολιτικοί να λένε την αλήθεια». Ειδικά για την ενίσχυση της ρευστότητας ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας αναφέροντας ότι για το σκοπό αυτό θα κινηθεί σε τρείς άξονες:
Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, τη γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Σε όλα τα προαναφερθέντα όμως υπάρχει ένα ΘΑ. ΘΑ ζητήσει από τους θεσμούς και ΘΑ προτείνει στους θεσμούς. Όσο για την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», εκεί είχαμε ένα ακόμη μεγάλο ΘΑ. Δηλαδή ομολογούσε ότι η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, αλλά απλά και μόνο διαχειριστές της διακυβέρνησης της χώρας από τους θεσμούς.
Το πόσο ανεπαρκείς είναι το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και στην προσπάθεια να στρογγυλέψει τις γωνίες έχασε τη μπάλα. Αυτός ο γαλάζιος θίασος της συμφοράς ετοιμάζεται να διαδεχθεί αυτούς που αποκαλεί κατσιαπλιάδες συριζαίους;
Καλύτερα να βουτήξουμε στο Σαρωνικό…