ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Οι υποσχέσεις έχουν κουράσει τους πολίτες. Εθνική ανάγκη μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή»
Τη Χαλκιδική επισκέφτηκαν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ., κ. Μάνος Κόνσολας και ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών, κ. Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο των περιοδειών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα. Οι Βουλευτές πραγματοποίησαν συσκέψεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών και τουριστικών φορέων και συναντήσεις με κομματικά στελέχη και πολίτες.
«Η Νέα Δημοκρατία δεν στοχεύει απλά σε μια κυβερνητική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο εκφραστής μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής που αποτελεί, πλέον, εθνική ανάγκη. Η δική μας πολιτική στηρίζεται στη μείωση των φόρων, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στις μεγάλες και βαθιές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και στη δημόσια διοίκηση», επισήμανε στην τοποθέτησή του σε κομματικά στελέχη και πολίτες στη Χαλκιδική, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο Μάνος Κόνσολας τόνισε:
«Ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, το 2014, είχε υποσχεθεί αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, σκίσιμο των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο, 13η σύνταξη και πολλά άλλα.
Τρία χρόνια μετά, και 33 μήνες από την ημέρα που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, επενδύοντας στα ψέματα και στο λαϊκισμό, ο απολογισμός δεν είναι απλά θλιβερός, αλλά ολέθριος. Έφερε δύο νέα μνημόνια, μέτρα ύψους 15 δις, μείωσε το αφορολόγητο όχι μία αλλά δύο φορές και πηγαίνει και για τρίτη, διέλυσε το τραπεζικό σύστημα και την εμπιστοσύνη επιβάλλοντας capital controls. Δέσμευσε τη χώρα σε θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2021, θέλοντας να υπονομεύσει και το έργο της επόμενης κυβέρνησης».
Ο κ. Κόνσολας, στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με τουριστικούς φορείς, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι:
«Οι υποσχέσεις έχουν κουράσει και απογοητεύσει τους πολίτες. Μόνο αν κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα, μπορούμε, όχι μόνο να ελπίζουμε, αλλά και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο».
Αναφερόμενος στον τουρισμό, υποστήριξε ότι: «η κυβέρνηση μετράει αριθμό επισκεπτών, αλλά δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας αλλά και στοιχείων που δείχνουν μια άλλη εικόνα.
Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2017 η μέση δαπάνη του τουρίστα που έρχεται στην Ελλάδα, σημείωσε νέα πτώση κατά 1,5% παρά την αύξηση του αριθμού επισκεπτών αλλά και των εσόδων.
Αυτό δείχνει πολλά. Αποδεικνύει, κυρίως, ότι μπορεί να έρχονται περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα αλλά αυτοί είναι χαμηλού εισοδήματος, μένουν λιγότερες μέρες και δαπανούν λιγότερα χρήματα».
Ο Μάνος Κόνσολας ανέφερε ότι τρία είναι τα κύρια προβλήματα του Ελληνικού τουρισμού:
– Η Υπερφορολόγηση. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί φορολογικές επιβαρύνσεις στο τουριστικό προϊόν, που το έχουν καταστήσει πιο ακριβό και έχουν μειώσει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, σε σχέση με τον τουρισμό ανταγωνιστικών χωρών.
– Η ανυπαρξία χωροταξικού και θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων. Στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό και η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων εξαρτάται από τη συνάφειά τους με τα Περιφερειακά Χωροταξικά, η οποία δεν είναι δεδομένη, καθώς τα πλαίσια ανάγονται στο μακρινό 2003.
– Η εξάρτηση του τουρισμού μας από την εποχικότητα και η αδυναμία μας να μετεξελίξουμε και να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, ανοίγοντας νέες αγορές, αλλά και να προσελκύσουμε επισκέπτες με υψηλό εισόδημα που θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε δεσμεύσεις για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29 στο 20%.