Εισήγηση στο πλαίσιο της συνάντησης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

anastasiadis

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς): Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Καταρχήν θα ήθελα να ευχηθώ στον κ. Katsambani, τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο και το Δ.Σ. καλή επιτυχία στις εργασίες τους. Βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι για ό,τι χρειαστεί εμείς θα είμαστε δίπλα και κοντά.

Σήμερα, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, σας υποδεχόμαστε με χαρά στη Βουλή των Ελλήνων, εσάς, διακεκριμένες προσωπικότητες της ομογένειας από όλο τον κόσμο. Γνωρίζω ότι πολιτεύεστε σε διάφορα μέρη του κόσμου, προσηλωμένοι στα καθήκοντά σας, χωρίς ποτέ να ξεχνάτε την πατρίδα και το ενδιαφέρον σας για την χώρα καταγωγής σας. Από τον πρώτο Έλληνα που έφτασε στην Αμερική, στην Φλόριντα το 1582, ίσα με τους σημερινούς νέο-μετανάστες, το ενδιαφέρον των αποδήμων για την πρώτη τους πατρίδα ήταν πάντα και παραμένει ισχυρό.

Η ελληνική κουλτούρα, φιλελεύθερη, δημοκρατική και ευέλικτη, επιτρέπει την ταυτόχρονη αγάπη και αφοσίωση προς τη νέα πατρίδα, χωρίς κανένα αίσθημα ενοχής ότι η αγάπη αυτή ισοδυναμεί με λησμοσύνη και εγκατάλειψη των παραδοσιακών δεσμών με την λατρεμένη πατρίδα, την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά το αξίωμα πως εάν δεν αγαπάς την πρώτη σου πατρίδα, δεν μπορεί να αγαπήσεις ποτέ και την δεύτερη, ενισχύει ποικιλοτρόπως αυτή την αμφίπλευρη φιλοπατρία. Έτσι, δημιουργήθηκε και διαθέτουμε έναν ακμάζοντα ελληνισμό εκτός συνόρων που μαζί με τον ελλαδικό αποτελούν τον οικουμενικό ελληνισμό, ενιαίο, αδιαίρετο και διαχρονικό. Μέχρι σήμερα η ομογένεια σε όλες τις κρίσιμες περιστάσεις που αντιμετώπισε η γενέτειρα, όχι απλά έδινε χείρα βοηθείας, αλλά βρισκόταν πάντα στην πρωτοπορία των αγώνων. Τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λόγους, οι σχέσεις αυτές και το ενδιαφέρον χαλαρώνουν. Σήμερα κάτω από τις κρίσιμες συνθήκες που περνάει η πατρίδα μας, τίθεται το ερώτημα μήπως πρέπει πάλι να γίνει ένας εθνικός συναγερμός, ένας πανεθνικός συναγερμός των Ελλήνων του εξωτερικού και του εσωτερικού. Ήλθε η ώρα να ενεργοποιήσουμε περισσότερο τον οικουμενικό ελληνισμό, για αυτό επιβάλλεται συστηματική προσπάθεια, αμφίπλευρη επικοινωνία, ενημέρωσης και κυρίως συνεννόησης. Η παρουσία σας σήμερα στην Αθήνα με αφορμή την 11η γενική συνέλευση σας, μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά προς την ενίσχυση των σχέσεων του οικουμενικού ελληνισμού με την μητέρα πατρίδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου για το ποιο είναι και τι είναι, εκείνο το κύριο στοιχείο που μας ενώνει, εσάς τους ομογενείς και εμάς. Κατά τη δική μου εκτίμηση, το κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι άλλο από την ελληνική γλώσσα. Η ελληνική γλώσσα είναι από τις αρχαιότερες του πλανήτη, με συνεχή ζώσα παρουσία χιλιάδων ετών, μια γλώσσα καθαρά εννοιολογική και ακριβόλογη, είναι η γλώσσα πάνω στην οποία αναπτύχθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, η φιλοσοφία, οι θεωρητικές επιστήμες, η ιατρική, τα μαθηματικά, η γεωγραφία, είναι η ελληνική γλώσσα που σε σημαντικό βαθμό προσδιόρισε τον τρόπο σκέψης, τη νοοτροπία και τον πολιτισμό των πληθυσμών της Ευρώπης. Εμείς και εσείς έχουμε την τύχη να είμαστε οι κληρονόμοι οι συνεχιστές και οι χρήστες αυτής της γλώσσας. Το ζητούμενο είναι να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την χρήση αυτής της γλώσσας από όλους τους Έλληνες της οικουμένης και όχι μόνο. Να μην αφήσουμε να λύσετε εσείς μόνοι σας το θέμα της ελληνικής εκπαίδευσης και της γλώσσας, όπως ελέχθη πρόσφατα από συγκεκριμένο Υπουργό. Για εμάς τους Ελλαδίτες αυτό δεν είναι μόνο καθήκον, είναι και συνταγματική επιταγή. Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα σας υπάρχουν μέλη που δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα και φυσικά αυτό δεν είναι ευχάριστο ούτε για εσάς, ούτε για εμάς, αλλά δεν θεωρούμε ότι ευθύνεστε εσείς οι ίδιοι. Θεωρώ ότι το θέμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης είναι αυτό που θα κρατήσει ζωντανό τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της ομογένειας και της πατρίδας. Χωρίς τη γνώση της γλώσσας και σε συνέχεια την επέκταση του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας, αργά ή γρήγορα αλλοτριώνετε η εθνική συνείδηση. Θεωρώ ότι αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα.

Συζητάμε σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την ενίσχυση των σχέσεων του ελληνισμού της διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο. Αυτό εκτός των άλλων, μπορεί να συμβεί με την επίλυση διαφόρων άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομογένεια σε σχέση με διάφορους τομείς. Πέρα από τη γλώσσα υπάρχουν θέματα που πρέπει να λεχθούν, χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε τη έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σε διάφορα θέματα που σας απασχολούν, την ψήφο των ομογενών που αναφέρθηκε από τον κ. Deli, θα θυμάται φαντάζομαι ότι το κόμμα μου έφερε δύο φορές νομοσχέδιο στη Βουλή, αλλά δυστυχώς δεν έχει υπερψηφιστεί, γιατί όπως πολύ σωστά είπατε, απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία. Βέβαια, τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν ώστε οι ομογενείς μας να επιλύουν εύκολα τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Κύριε Υπουργέ, το θέμα της workingholidayvisa με το οποίο υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Αυστραλίας και κάποιων άλλων χωρών, αλλά δεν έχει λυθεί ακόμα, νομίζω ότι έχει ψηφιστεί η σχετική τροπολογία, αλλά χρειάζεται κάποιες υπογραφές. Όλα αυτά νομίζω ότι είναι προβλήματα που μπορούμε να ξεπεράσουμε και να λύσουμε. Η δεσμοί των σχέσεων μας δεν αμφισβητούνται εάν αναλογιστούμε τις πρωτοβουλίες που πήρατε και πήρε η ομογένεια κατά καιρούς, αξιέπαινες πρωτοβουλίες προσφοράς προς την πατρίδα και τους ανθρώπους. Η προσφορά των ομογενών προς την πατρίδα δείχνει το μεγαλείο του ελληνισμού που χωρίς εκπτώσεις και δεύτερες σκέψεις στέκεται πάντα δίπλα στην πατρίδα τους. Βέβαια, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στις δικές σας πρωτοβουλίες ως ΠαΔΕΕ για θέματα αιχμής, οικονομικά, εθνικά και για όλες τις πρωτοβουλίες που πήρατε και στηρίξατε την πατρίδα. Σας οφείλουμε όλοι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.

Επειδή η έξοδος της χώρας μας από την κρίση είναι υπόθεση όλων μας, επειδή η μάχη αυτή ξεπερνά ιδεολογίες και κόμματα, μας ξεπερνά όλους, και επειδή έχετε αποδείξει ιστορικά ότι η αγάπη σας για την Ελλάδα είναι μεγάλη και επειδή χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή την ενεργός στήριξη των Ελλήνων, όπου γης, σας καλώ να συμβάλετε με όλες σας τις δυνάμεις, με όσες δυνάμεις διαθέτετε για να ζωντανέψουμε ξανά, να ενισχύσουμε την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Σας καλώ να δείτε την χώρα μας, να επενδύσετε στη χώρα μας, να συμβάλλετε όσο μπορείτε στην προσπάθεια ανόρθωσης της πατρίδας μας, της κοινής μας πατρίδας. Ευχαριστώ.

VIDEO: