Τρεις γάιδαροι μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα

three-donkeys

Μια καλά σκηνοθετημένη παράσταση παρακολουθούμε κάθε φορά που γίνεται μία συζήτηση στη Βουλή και παραβρίσκονται ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι εκφράσεις που εκτοξεύονται από κάθε πλευρά γίνονται όλο και πιο σκληρές και όλο και πιο προσβλητικές. Με αποτέλεσμα ο κόσμος να διχάζεται. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι ψηφοφόροι δεν τρώνε κουτόχορτο πια και το πολιτικό σύστημα, όσες παραστάσεις κι αν στήνει στο θέατρο της Βουλής, δεν μπορούν πλέον να πείσουν κανέναν.
Είδαμε λοιπόν για άλλη μια φορά την τυφλή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ όταν ζητούμενο είναι η συναίνεση. Ξεχνάνε και οι τρεις ότι, τα ¾ των Ελλήνων ψηφοφόρων είναι δανειολήπτες, άνεργοι δανειολήπτες που θα χάσουν με τους πλειστηριασμούς την κύρια και μοναδική κατοικία τους. Εργαζόμενοι των 400 ευρώ, εργαζόμενοι που εργάζονται μεν, αλλά πληρώνονται όλο έναντι ή παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 6μήνες.
Γι αυτό και βλέπουμε ότι το πολιτικό σύστημα είναι σε μια παραζάλη, σε μια σύγχυση. Αυτό φάνηκε τουλάχιστον από την αντιπαράθεση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για αμηχανία, για έλλειψη στρατηγικής μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και για εμμονή στην καταστροφολογία. Και μάλιστα ζήτησε από τη ΝΔ να απολογηθεί για την εν λόγω εμμονή της στην καταστροφολογία, κατηγορώντας την ότι με αυτή τη στάση της δεν αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση αλλά την ίδια την πατρίδα. Και για ενισχύσει την επιχειρηματολογία του για το πόσο επιτυχημένη ήταν η συμφωνία της 15ης Ιουνίου επικαλέστηκε όλους αυτούς που κάποτε κατηγορούσε, τις αγορές και την αντίδραση τους στη συμφωνία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η έκκληση της ΝΔ προς τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν τώρα στην Ελλάδα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη συμβολή για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου διότι στέλνει το μήνυμα πως και η επόμενη κυβέρνηση (αυτή της ΝΔ) θα είναι φιλική για επενδύσεις και ότι εγγυάται τη συνέχεια και την πολιτική σταθερότητα. Και όλα αυτά ενώ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για ευθεία παρέμβαση της στη Δικαιοσύνη με αφορμή τις συζητήσεις του Π. Καμμένου με τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη για την υπόθεση του Noor 1, τονίζοντας ότι αυτά δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες. Και ενώ είχε κατηγορήσει τον αναπληρωτή υπ. Υγείας, Π. Πολάκη για θεσμική χυδαιότητα με αφορμή τις επιθέσεις του στη Δικαιοσύνη μέσω των social media. Και επικαλούμενος τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να είναι στην εξουσία μια κυβέρνηση που λαμβάνει το 15% στην πρόθεση ψήφου.
Πολιτική στάση και επιχειρηματολογία που κάθε άλλο παρά συμβάλλει σε ένα θετικό κλίμα για την χώρα, το οποίο μόνο φιλικό για τους επενδυτές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Στην ίδια γραμμή και η Φώφη Γεννηματά. Η οποία για ακόμα μια φορά υποστήριξε πως η κυβέρνηση πέρασε τη θηλιά στο λαιμό της ελληνικής κοινωνίας, πως την βούτηξε στη λιτότητα μέχρι τα εγγόνια μας και πως η μόνη λύση για να βγει η χώρα από την κρίση είναι να προκηρυχθούν εκλογές και να προκύψει μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Την ώρα που εκείνη μόλις πριν από λίγες ημέρες είπε πως το κόμμα της επιδιώκει την αυτόνομη πορεία και πως δεν σκοπεύει να συνεργαστεί ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ, η οποία αποτελεί και τον πολιτικό και ιδεολογικό της αντίπαλο.
ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι οι πολιτικές δυνάμεις – βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων -, οι οποίες θα κληθούν με κάποιο τρόπο να συμπράξουν στις επόμενες εκλογές προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αν λάβει κανείς σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα τους, αυτό το σενάριο δεν έχει καμία πιθανότητα υλοποίησης. Και αυτομάτως, το αίτημα που διατυπώνουν Μητσοτάκης και Γεννηματά περί πρόωρων εκλογών για να βρεθεί λύση για την χώρα, μάλλον αυτό-ακυρώνεται. Εκτός και αν Μητσοτάκης και Γεννηματά δεν εννοούν αυτά που λένε. Και κύριο μέλημα τους είναι η φθορά της κυβέρνησης Τσίπρα. Όχι απαραίτητα για να συμπράξουν μετεκλογικά. Μια και σαφής επιδίωξη του Μητσοτάκη είναι να κλειδώσει την αυτοδυναμία και στόχος της Γεννηματά να πάρει όσο δυνατόν περισσότερους πόντους και ψήφους από τον πολιτικό της αντίπαλο, το ΣΥΡΙΖΑ και να τον εκτοπίσει από τη δεύτερη θέση. Ο οποίος και αυτός με τη σειρά του χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του με την πολιτική που ασκεί.
Όλοι εναντίον όλων με μόνη προτεραιότητα την κατάκτηση ή έστω την «προσέγγιση» της εξουσίας.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα διανύει μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο, η επιτυχημένη έκβαση της οποίας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τα επόμενα χρόνια αλλά το μέλλον των επόμενων γενεών.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα παίρνει και πάλι χρυσό στην ανεργία. Πόσοι από τους ανέργους έχουν κόκκινα δάνεια και δεν έχουν την οικονομικοί δυνατότητα να προστατέψουν την κύρια και μοναδική κατοικία τους; Θα ενδιαφερθεί άραγε ο Yπουργός Δικαιοσύνης για την δωρεάν νομική προστασία στους πολίτες με χαμηλό εισόδημα ή θα τους αφήσει στην τύχη τους; Εκτός και αν είναι υποχρεωμένος απέναντι στους προέδρους των συμβολαιογραφικών συλλόγων, 9 στον αριθμό, που χρηματοδότησαν την πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τα λέμε αυτά γιατί 1.068.000 ήταν οι Έλληνες που δεν είχαν εργασία, σύμφωνα με τη Eurostat, τον Μάρτιο. Και έρχονται και χειρότερα. Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία παραμένει η Ελλάδα και, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, θα κρατήσει αυτή την… επίζηλη θέση και το 2018. Τα στοιχεία της Eurostat τα οποία γνωστοποιήθηκαν χθες δείχνουν ότι στη χώρα μας καταγράφονται τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αριθμός των ανέργων τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 1.068.000 άτομα, με το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες να διαμορφώνεται στο 19,1% και στις γυναίκες στο 26,7%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 9,3% και στην ΕΕ ανέρχεται στο 7,8%.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, η ανεργία -αν και αποκλιμακώνεται με βασανιστικούς ρυθμούς- φαίνεται πως θα διατηρηθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, τουλάχιστον για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τόσο το 2018 όσο και το 2019. Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση της ΤτΕ προβλέπεται ότι η ανεργία το επόμενο έτος θα αγγίξει το 20,9%, ενώ το 2019 θα ανέλθει στο 19,1%.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ελλάδα η ανεργία τον Μάρτιο του 2017 διαμορφώθηκε στο 22,5%, από 22,9% τον Φεβρουάριο. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) μειώθηκε στο 46,6% τον Μάρτιο, από 47,1% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, και στη νεανική ανεργία η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά, αφήνοντας πίσω όλους τους εταίρους της. Την ακολουθούν η Ισπανία (38,6%) και η Ιταλία (37%).
Να σημειωθεί πως στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» η ανεργία παρέμεινε σταθερή τον Μάιο έναντι του Απριλίου, στο 9,3% και 7,8% αντίστοιχα. Εναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2016, η ανεργία στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» ήταν 10,2% και 8,7% αντίστοιχα. Συνολικά τον Μάιο καταγράφονται 19.110.000 άνεργοι στην ΕΕ και 15.030.000 άνεργοι στην ευρωζώνη. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Τσεχία (3%), στη Γερμανία (3,9%) και στη Μάλτα (4,1%).
Κι από την άλλη, το πολιτικό σύστημα στήνει κακές θεατρικές παραστάσεις στη Βουλή, με μόνο στόχο να πλησιάσουν, να κατακτήσουν ή να διατηρήσουν την εξουσία και μαζί, το πολιτικό τους μέλλον. Και οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να μένουν μόνοι και απροστάτευτοι απέναντι σε τράπεζες και εγχώρια και ξένα αρπακτικά. Αλλά γι αυτούς δεν νοιάζεται κανείς.