Δικαστικό αλαλούμ σχετικά με την προστασία της ακίνητης περιουσίας

syllogos-danioliptes

Το ένα δικαστήριο δικαίωσε τον δανειολήπτη και το άλλο την τράπεζα! Μια υπόθεση που αποτελεί δικαστικό παράδοξο παρουσιάζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος:
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε διαταγή πληρωμής που εκδόθηκε σε βάρος ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος δεν δύναται να αποπληρώσει οφειλή από δάνειο ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού με την Eurobank, ύψους 204.184 ευρώ.
Ο δανειολήπτης προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ασκώντας ανακοπή της διαταγής πληρωμής και δικαιώθηκε. Ενώ εκκρεμούσε, ωστόσο, η έκδοση της απόφασης η τράπεζα προχώρησε σε κατάσχεση δύο ακινήτων ιδιοκτησίας του δανειολήπτη και όρισε ημερομηνία πλειστηριασμού. Στο μεταξύ, εκδόθηκε η απόφαση της ανακοπής η οποία ακύρωσε τη διαταγή πληρωμής με βάση την οποία έγινε η κατάσχεση των ακινήτων.Κατόπιν ασκήθηκε ανακοπή κατά της κατάσχεσης των ακινήτων η οποία όμως απορρίφθηκε από το δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι κατέστη γνωστό στο δεύτερο δικαστή ότι η διαταγή πληρωμής, με βάση την οποία έγινε η κατάσχεση, ακυρώθηκε.
Αυτό δημιουργεί δικαστικό παράδοξο καθώς η κατάσχεση που έχει γίνει και βασίζεται σε ακυρωμένη διαταγή πληρωμής, βάσει δικαστικής απόφασης, δεν ανατρέπεται και δεν ακυρώνει τον ορισθέντα πλειστηριασμό, προκαλώντας αβεβαιότητα στον κάθε δανειολήπτη που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για να προστατεύσει την περιουσία του.
Πρόβλημα δημιουργείται και με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καθώς διαφαίνεται πως έχουν τροποποιηθεί οι διατάξεις εκείνες που παρείχαν άμυνα στα χέρια των ιδιωτών. Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα λήψης ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών σε περίπτωση κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υφαρπάζεται η περιουσία των πολιτών και με συνοπτικές διαδικασίες να πλειστηριάζονται τα ακίνητα τους. Είναι καταφανέστατη η σκοπιμότητα της τροποποίησης του Κώδικα στις συγκεκριμένες διατάξεις προκειμένου να επωφεληθούν οι τράπεζες.
Με αφορμή τα παραπάνω ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε τα εξής: “Για άλλη μία φορά η Δικαιοσύνη δείχνει το διπλό πρόσωπο της. Απ’ τη μια δικαιώνει τον πολίτη- δανειολήπτη και απ’ την άλλη του αφαιρεί τα περιουσιακά στοιχεία. Μάλιστα, μετά τα τελευταία γεγονότα θα χάνει την περιουσία του με το πάτημα ενός κουμπιού καθώς οι συμβολαιογράφοι έχουν συμβάλει για να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μια ώρα αρχύτερα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης η οποία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή , εσπευσμένα και εκπρόθεσμα, νομοσχέδια. Αναρωτιέται πλέον κανείς αν θα πρέπει να γελάσει ή να κλάψει”.