Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Ο Υπουργός δεν μπορεί να αλλάξει τα στοιχεία
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος παρουσίασε σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Οικονομίας, την πρότασή του για αλλαγές, βελτιώσεις και νέες πρωτοβουλίες προώθησης του προγράμματος χορήγησης άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και μέλη των οικογενειών τους που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα ή σε επενδύσεις αξίας άνω των 250.000 ευρώ (γνωστού και ως προγράμματος «Golden Visa Greece»).
Ο Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παρουσίασε τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία του “Enterprise Greece”, σύμφωνα με τα οποία, από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2013 και μέχρι 30 Απριλίου του 2017 είχαν χορηγηθεί σε επενδυτές ακινήτων μόλις 1.684 άδειες. Πρώτη χώρα προέλευσης των αγοραστών είναι η Κίνα με 701 άδειες, δεύτερη η Ρωσία με 357, τρίτη η Αίγυπτος με 84, η Τουρκία με 81, ο Λίβανος με 78, η Ουκρανία με 79, το Ιράκ με 53, η Συρία με 45, η Ιορδανία με 37, η Σαουδική Αραβία με 16 άδειες. Η οικονομική απόδοση του προγράμματος δεν ξεπερνά – με βάση τα ίδια στοιχεία – τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα στην Κύπρο έχουν εισρεύσει στην οικονομία κεφάλαια 4 δισ. ευρώ, χάρη στο πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής («χρυσή βίζα») σε πολίτες εκτός Ε.Ε.. Στην Πορτογαλία έχουν εκδοθεί 6000 άδειες με έσοδα 1,3 δις ευρώ τα δύο πρώτα χρόνια (2013-2015, οπότε το κόστος ήταν 500.000 ευρώ, μετά μειώθηκε στα 370.000 για να γίνει ανταγωνιστικότερο το πρόγραμμα), στη Λετονία περισσότερες από 13.000.
Επισημαίνοντας αδυναμίες και προβλήματα του ίδιου του προγράμματος, τα οποία πρέπει να βελτιωθούν, και δηλώνοντας την πρόθεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να συμβάλει στο σχετικό διάλογο, ο κ.Κωνσταντινόπουλος πρότεινε την περαιτέρω προώθηση του προγράμματος στο εξωτερικό με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα – χωρίς δαπάνες για το κράτος – αλλά και ουσιαστικές βελτιώσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. «Το ζητούμενο είναι η προσέλκυση επενδυτών που θα στηρίξουν την ανάπτυξη στη χώρα. Όμως η Κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά. Αυτό περιμένουμε από εσάς μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης», δήλωσε ο κ.Κωνσταντινόπουλος.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ.Στ.Πιτσιόρλας, ανέφερε πως αναμένεται η επιτάχυνση και βελτίωση του προγράμματος, και πως η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαβούλευση για το θέμα. Δεσμεύθηκε πως το ζήτημα θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή στις 7 Ιουλίου, και πως ο οργανισμός “Enterprise Greece” έχει ήδη ξεκινήσει σχετική καμπάνια. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υφυπουργός, βάσει των υπολογισμών και εκτιμήσεων του Υπουργείου, είναι πολύ πιο αισιόδοξα από τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το “Enterprise Greece”, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ.Κωνσταντινόπουλου «ο Υπουργός δεν μπορεί να αλλάξει τα στοιχεία, μπορεί όμως να αλλάξει στρατηγική».