ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ Ρ/Σ ALPHA 989

koutsoumpas-deth

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΟ Ρ/Σ ALPHA 989
ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Λ. ΙΩΑΝΝΟΥ & ΕΥ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ

Καλημέρα κ. Κουτσούμπα, τι κάνετε;
Ε, να πούμε καλά; Μόνο από συνήθεια πλέον το λέμε αυτό. Καλή δύναμη να έχουμε, καλή υγεία να έχουμε και κυρίως καλή δύναμη στα παιδιά που ξεκινάνε σήμερα τις πανελλήνιες εξετάσεις τους, αυτό τον μαραθώνιο.
Ναι βέβαια για τα όνειρά τους. Τα όνειρα, όμως, κ. Κουτσούμπα που φαίνεται να ψαλιδίζονται σε μία Ελλάδα που ακόμα δεν μπορεί να βρει βηματισμό, όχι ανάπτυξη, ούτε καν βηματισμό…
Μα φυσικά, γιατί σπουδάζουν τα παιδιά, οι οικογένειές τους ξοδεύουν τόσα χρήματα, τα παιδιά βάζουν τόση κούραση όλα αυτά τα χρόνια για να προετοιμαστούν και μετά παίρνουν ένα πτυχίο και βρίσκονται στην ανεργία, στην ημιαπασχόληση, ψάχνουν από δω από κει, φεύγουν στο εξωτερικό.
Να ξεκινήσουμε με ένα θέμα που φαίνεται να παίρνει διαστάσεις διεθνώς, με αφορμή τα 3 τρομοκρατικά χτυπήματα στο Λονδίνο, βλέπουμε κ. Κουτσούμπα ουσιαστικά μία απομόνωση του Κατάρ από έξι αραβικές χώρες, οι οποίες διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις και κλείνουν τα σύνορά τους, απομονώνοντας το Κατάρ, το οποίο το κατηγορούν ότι παίζει το ρόλο ενός κράτους που έχει διασυνδέσεις ή βοηθάει τους τρομοκράτες. Ανησυχείτε από αυτή την εξέλιξη;
Φυσικά είναι ανησυχητική αυτή η εξέλιξη για την περιοχή εκεί, όπως και για την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής. Όμως είναι περισσότερο πρόσχημα όλα αυτά περί κάλυψης ή ενίσχυσης της τρομοκρατίας, γιατί τα λένε όλοι αυτοί, οι οποίοι επίσης ενίσχυσαν τον ISIS, τον εξόπλισαν, τον στήριξαν και μετά δεν ήξεραν πώς να τα μαζέψουν. Εννοώ και τις περιφερειακές δυνάμεις εκεί, τη Σαουδική Αραβία κλπ, στην περιοχή, αλλά και διεθνείς ισχυρές δυνάμεις.
Να μην ξεχνιόμαστε όμως ότι ειδικά σε αυτή την περιοχή εντείνονται οι ανταγωνισμοί πολύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και παγκοσμίως και της περιοχής. Υπάρχουν για παράδειγμα περιφερειακές δυνάμεις εκεί, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, το Ιράν από την άλλη μεριά, που έχουν ισχυρούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις και διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ τους. Και φυσικά το ποιος θα ελέγχει αυτούς τους δρόμους, αυτές τις αγορές, αυτές τις χώρες, για τα κέρδη του είναι κρίσιμο ζήτημα. Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι είναι πάνω στο δρόμο του μεταξιού, όπου ανταγωνίζονται, εκτός από την Κίνα, οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, η Ρωσία κλπ. Υπάρχει σφοδρή αντιπαράθεση και κρατείστε και το εξής -ειδικά για αυτή την περίπτωση, το Κατάρ και την εξέλιξη αυτή που έχουμε και το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και μπορεί να είναι και καθοριστική η αιτία της αντιπαράθεσης στην περιοχή αυτή. Το Κατάρ πριν ένα μήνα περίπου, σας θυμίζω, προς το τέλος Απριλίου, ανακοίνωσε μετά από 10 χρόνια, την άρση του παγώματος που είχε κάνει, στην από κοινού εκμετάλλευση με το Ιράν του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, το South Pars. Αυτό και μόνο δείχνει το γιατί. Όταν τη στιγμή που το Κατάρ προχωράει σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία με το Ιράν για από κοινού εκμετάλλευση ενός τόσο μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο – μάλλον είναι το μεγαλύτερο – λοιπόν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, τι κρύβεται πίσω από αυτό, για να ενοχλείται τόσο η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, άλλες περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή και γιατί ενοχλούνται και οι διεθνείς σύμμαχοί τους επίσης γι’ αυτό.
Αναφέρεστε και στις ΗΠΑ;
Ναι φυσικά. Το ταξίδι του κ. Τραμπ δεν ήταν τυχαίο εκεί, για ό,τι ακολούθησε.
Να ρωτήσουμε κ. Κουτσούμπα: Τώρα στην Μ. Βρετανία βλέπετε το θέμα της ασφάλειας, μετά από 3 τρομοκρατικά χτυπήματα, να επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα και την νίκη, γιατί εδώ μιλάμε ότι η Τ. Μέη ξεκίνησε να κάνει περίπατο και τώρα την βλέπουμε να κονταροχτυπιέται με τους Εργατικούς…
Τέτοιες ενέργειες οπωσδήποτε έχουν στόχευση και αναδιαρθρώσεις – αναδιατάξεις στο πολιτικό σύστημα και στις πολιτικές εξελίξεις σε κάθε χώρα, όταν συμβαίνουν. Όμως κυρίως πιστεύουμε ότι αξιοποιούνται για την καλλιέργεια κλίματος καταστολής, αστυνομοκρατίας και την προώθηση νέων οικονομικών σχεδιασμών και άλλων και πολεμικών τυχοδιωκτισμών μέσα σε αυτά. Θα σας θυμίσω όλες τις προηγούμενες επιθέσεις τύπου ISIS σε άλλες χώρες και τι ακολούθησε μετά, με βομβαρδισμούς, με επιθέσεις, με νέους σχεδιασμούς επεμβάσεων σε περιοχές της Μ. Ανατολής κλπ, μαζί με την ένταση της καταστολής και της φοβίας μέσα στον πληθυσμό, της δικαιολογημένης ανασφάλειας που δημιουργείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Και βέβαια όλα αυτά τα δραματικά περιστατικά, αυτές οι πολύνεκρες δολοφονικές επιθέσεις, όπως ήταν στο Μάντσεστερ, στο Λονδίνο στη Μ. Βρετανία και σε άλλες χώρες, δείχνουν διασυνδέσεις με τέτοιους μηχανισμούς, παρακρατικούς κλπ και μάλιστα σε περίοδο, ξανατονίζουμε, όπου αντιθέσεις και ανταγωνισμοί οξύνονται, μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, μεταξύ ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων.
Να πάμε και λίγο στα εσωτερικά κ. Γραμματέα. Είμαστε καταρχήν 10 μέρες πριν από το eurogroup, πάλι με την πλάτη στον τοίχο, πιστεύετε ότι μπορεί τελικά να υπάρξει κάποια λύση, που να μας επιτρέψει να βγούμε στις αγορές, όπως είναι το ζητούμενο;…
Βασικά να ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη, γιατί δεν είναι μόνο η έξοδος στις αγορές;
Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να ανοίξει το δρόμο για μία ανάπτυξη που θα είναι πραγματικά σε όφελος του λαού, αυτών που λέμε των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, αυτών που υποφέρουν, που είναι τα μόνιμα υποζύγια όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Προφανώς θα κλείσει η αξιολόγηση -με αυτή τη δόση κλπ- και από κει και πέρα θα υπάρξουν πιστεύω μόνο κάποιες γενικές διακηρύξεις, κάποια ευχολόγια για το χρέος. Το ουσιαστικό όμως ζήτημα είναι το ποιος κερδίζει ή θα κερδίσει από μία συμφωνία, ακόμα και από κάποια ρύθμιση του χρέους ή από μία ανάπτυξη, έστω αναιμική, έστω μεγαλύτερη, που μπορεί να έρθει σε μία πορεία, την οποία δεν αποκλείουμε φυσικά. Και βεβαίως το σίγουρο είναι εδώ πέρα – και σας το λέω και κρατείστε το για μια ακόμη φορά, θα επιβεβαιωθούμε – ότι δυστυχώς ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει και για την αποπληρωμή του χρέους και για τα μέτρα που θα έρθουν. Δεν σου δίνει κανείς δόση, δεν σου κάνει κανείς αξιολόγηση, δεν σου μειώνει ή επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής του χρέους κανένας από αυτούς τους εταίρους, εάν δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα, εάν δεν υπάρξουν νέα μέτρα, νέα μνημόνια στην ουσία, συμπληρωματικά ή καινούργια σε μια πορεία, που θα γονατίζουν το λαό, τον ήδη γονατισμένο λαό, για να κερδίσουν μόνο κάποιοι λίγοι.
Λέτε δηλαδή κ. Κουτσούμπα ότι εκτός από αυτό το βαρύ πακέτο μέτρων, που ψήφισαν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έρχονται κι άλλα μέτρα, τα οποία θα συνδεθούν με την αναδιάρθρωση του χρέους, για να πάρουμε κάποιες τέτοιες ρυθμίσεις;
Οπωσδήποτε, γιατί καταρχήν μόνο για την αξιολόγηση υπάρχουν και άλλα μέτρα, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωμένα νομοθετηθεί, με βάση τις απαιτήσεις των εταίρων, όχι με βάση το τι θέλουμε εμείς ή το τι πιστεύει το ΚΚΕ ή το τι συμφέρει τον ελληνικό λαό, αλλά το τι λένε οι εταίροι, οι δανειστές τους. Άρα εδώ είναι το κρίσιμο ζήτημα, θα υπάρχουν και νέα μέτρα, πάνω σε αυτή την αξιολόγηση, θα υπάρξουν και νέα μέτρα συμπληρωματικά σε αυτό το 4ο μνημόνιο που έγινε τώρα, για την πορεία της οικονομίας και θα υπάρξουν πιστεύουμε και νέα μέτρα ξανά το 2018-2019 και μετά.
Να ρωτήσουμε κ. Κουτσούμπα δημοσκοπικά βλέπουμε το κόμμα σας να σημειώνει άνοδο και το λέω αυτό διότι είχαμε το θλιβερό προνόμιο Χρυσή Αυγή να έχει στις τελευταίες εκλογές μεγαλύτερα ποσοστά, να εμφανιζόταν τρίτο κόμμα. Βλέπουμε ότι εκεί το ΚΚΕ έχει μια δημοσκοπική άνοδο ικανή που μπορεί ακόμα και σε ερχόμενες εκλογές να σας φέρει και σταθερή τρίτο κόμμα. Το ερώτημά μας είναι: Υπάρχουν περιθώρια επειδή έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και τελικά όλες αυτές έχουν αποβεί άκαρπες να συνενώσετε δυνάμεις και με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις ούτως ώστε να γίνει μια ισχυρή φωνή, ένα ισχυρό κόμμα το οποίο θα είναι απέναντι στα δύο κόμματα εξουσίας;
Η δυναμική αυτή που έχει δημιουργηθεί μέσα στην κοινωνία, μέσα στο κίνημα πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί παραπέρα. Είναι η στιγμή που ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και από όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, που φόρεσαν τη μάσκα του αριστερού – κάποιες και μέσα στην κυβέρνηση κυρίαρχα σήμερα, αλλά και κάποιες εμφανιζόμενες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μικρά κόμματα, εξωκοινοβουλευτικά – που στήριξαν όμως αυτή την πολιτική της «πρώτης φοράς αριστεράς», το πρώτο μεγάλο διάστημα και ως αξιωματική αντιπολίτευση πριν το ’15 και τη χρονιά του 2015. Χρονιά η οποία ήταν κρίσιμη για την πορεία όλων αυτών των εξελίξεων και βεβαίως απέναντι σε έναν ψεύτικο, θα το έλεγα, έτσι αντιμνημονιακό αγώνα που διεξάγουν, χωρίς να βλέπουν τι ρόλο παίζει συνολικά η ΕΕ, ως καπιταλιστική, διακρατική ένωση χωρών, τι ρόλο παίζει το ΝΑΤΟ για παράδειγμα, τι ρόλο παίζει η ελληνική κυρίαρχη άρχουσα τάξη και που προσανατολίζει τα συμφέροντά της, τα οποία είναι η μέρα με τη νύχτα με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό λέμε το εξής: το κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ και πιστεύω ότι πρέπει να δυναμώσει, όχι μόνο μπροστά σε επόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά συνολικά σε οποιαδήποτε εκλογική μάχη δίνεται, προσπάθεια για αλλαγή συσχετισμών στην πατρίδα μας. Θα πρέπει να ενισχύσουν αυτή η φωνή, η οποία αντιστέκεται δραστικά απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, να εγκαταλείψουν δυνάμεις, οι οποίες σπέρνουν όλο και περισσότερο ψεύτικες ελπίδες και η δράση αυτή να σταθεί πάνω στα ουσιαστικά συμπεράσματα που εμείς πιστεύουμε έχει βγάλει ο ελληνικός λαός, κυρίως αυτός που αισθάνεται αριστερός, που πίστεψε σε κάποιες αξίες, σε κάποια οράματα, σε κάποια ιδανικά και τα είδε μέσα σ’ αυτά τα δυο και πλέον χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να πετάγονται ουσιαστικά και να γίνονται κοροϊδία. Να βλέπουμε σήμερα αυτή την κυβέρνηση να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά, να είναι το πολιτικό προσωπικό μιας κλίκας, που κυριαρχεί στην οικονομική ζωή της χώρας, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο, που είναι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι οποίοι βέβαια τη στηρίζουν με νύχια και με δόντια. Άρα, την ενότητα, τη συμμαχία, η οποία είναι απαραίτητη στην ελληνική κοινωνία και για να υπάρξει προοπτική και μέλλον γι’ αυτό τον τόπο, πρέπει να τη φτιάξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο ίδιος ο λαός, μέσα από το οργανωμένο πολιτικοποιημένο κίνημά τους, στα σωματεία, στους συλλόγους, στη βάση. Να μην περιμένουν από κορυφές ή δια της αναθέσεως σε κάποια πολιτικά πρόσωπα ή σε κάποια πολιτικά κόμματα μικρότερα ή μεγαλύτερα. Πρέπει ο ίδιος ο λαός να δράσει. Αυτό είναι το κάλεσμά μας και εμείς ως ΚΚΕ θέτουμε όλες μας τις δυνάμεις, τα μέλη μας, τα στελέχη μας, τους οπαδούς μας, μέσα εκεί στο κίνημα και να γίνεται ιδεολογική διαπάλη και να συζητιούνται οι διαφορετικές απόψεις και να οργανώσουμε αυτή τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα έχει στόχο μέχρι και την κατάκτηση της διακυβέρνησης της χώρας, μέχρι και την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, όπου πραγματικά οι εργαζόμενοι, ο λαός θα είναι στην εξουσία και όχι θα παίζουν απλώς ένα ρόλο διακοσμητικό.
κ. Κουτσούμπα, αποφεύγετε στο κάλεσμά σας να συμπεριλάβετε τις άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις της αριστεράς και σας το λέω επειδή το ρώτησα κιόλας, αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας.
Ναι κι εγώ σας απάντησα για τον κάλπικο αντιμνημονιακό λόγο, που ως ένα μεγάλο βαθμό θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν γίνει κυβέρνηση και τον οποίο τον συνεχίζουν δυνάμεις, που έχουν φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το πρώτο διάστημα τον στήριζαν. Διότι κοιτάξτε να δείτε, εμείς δε βλέπουμε πρόσωπα. Οι καλές προθέσεις φαίνονται από το τι πρόγραμμα έχεις, τι προτείνεις. Δε μιλώ για όλους, ούτε για όλο τον κόσμο, ούτε για όλα τα στελέχη εμείς κοιτάμε το κίνημα. Και λέω το εξής: πεδίον δόξης λαμπρόν, για όλους αυτούς, όπως λέει το ΚΚΕ, μέσα στο κίνημα, μέσα στα σωματεία, τους συλλόγους να ανοιχθεί η συζήτηση για κοινή συμμαχία, για κοινή πορεία των δυνάμεων και όσες δυνάμεις, τις λίγες αυτές που έχουν, εμείς δεν τις υποτιμάμε, να τις βάλουν στην υπηρεσία του εργατικού – λαϊκού κινήματος, που θα έχει προσανατολισμό όμως, ενάντια στο διεφθαρμένο, στο σάπιο σύστημα, αυτό το οποίο δημιουργεί όλα τα προβλήματα, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία, τους πολέμους, τους τυχοδιωκτισμούς και βρίσκεται η χώρα μας, πλέον 8 χρόνια, στον ένατο πάμε, σε αυτή την κατάσταση και την πληρώνει ο λαός μας. Άρα, εκεί μπορούμε να συζητήσουμε. Πολιτική δύναμη, οργανωμένη, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, με θέσεις καθαρές, άσχετα αν διαφωνεί ή συμφωνεί κάποιος σε όλα ή σε επιμέρους ζητήματα μαζί τους σήμερα, είναι μόνο το ΚΚΕ. Αυτό η ίδια η πείρα και η πράξη το αποδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια με τη συνέπειά μας. Άρα, η στράτευση και η συμπόρευση πρέπει να γίνει με το ΚΚΕ.
Κ. Γραμματέα άκουσα πρόσφατα τον κ. Τσίπρα, τον πρωθυπουργό, να λέει ότι δεν αμφισβητείται η διακυβέρνησή του και να επικαλείται το ότι δε γίνονται κινητοποιήσεις. Το ότι δε βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους. Και ήθελα να σας ρωτήσω, κατά τη γνώμη σας ποιος είναι ο λόγος που δε βλέπουμε αυτή τη στιγμή τους πολίτες, που ξέρουμε ότι έχουν γονατίσει από σειρά μέτρων η έβδομη χρονιά, ο έβδομος χρόνος κρίσης, που δε βλέπουμε πραγματικά αυτές τις μεγάλες κινητοποιήσεις ή εκδηλώσεις αγανάκτησης και διαμαρτυρίας;
Κατ’ αρχήν δε θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ότι δεν παλεύει ο κόσμος ή δεν αντιστέκεται ή δεν συμμετέχει. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις που έγιναν για το νέο μνημόνιο ήταν μεγάλες κινητοποιήσεις. Απλά από αυτές έλειπαν οι πολιτικές δυνάμεις, τα κόμματα, μέλη και ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων που την προηγούμενη περίοδο έβγαιναν στους δρόμους. Θα σας θυμίσω ότι το ενάμιση εκατομμύριο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ή το ένα εκατομμύριο των ψηφοφόρων της ΝΔ δεν βρίσκεται στους δρόμους, ή η πλειοψηφία τους και με ευθύνη των ηγεσιών τους. Άρα, αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Θα μου πείτε γιατί μένει ακόμη εγκλωβισμένος ένας κόσμος σε αυτά τα κόμματα, είτε στο ΣΥΡΙΖΑ με τη μάσκα της αριστεράς, είτε στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ που το γνωρίσαμε. Και εδώ συζητάμε και αυτό του λέμε ότι «πρέπει να κάνει το βήμα». Θέλει τόλμη, θέλει κουράγιο να απεγκλωβιστεί από κατεστημένες αντιλήψεις, από παραδόσεις χρόνων που τον ήθελαν εγκλωβισμένο πότε στον έναν, πότε στον άλλον, απ’ «τον Άννα στον Καϊάφα» και άντε πάλι και φτου κι απ’ την αρχή. Να πάρει την απόφαση τώρα, αξιοποιώντας αυτή την τεράστια πείρα, που έχει συσσωρευτεί κυρίως την τελευταία δεκαετία. Άρα, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα είναι που πρέπει να ανοίξουμε και να συζητήσουμε. Γιατί κάθε μέρα και σήμερα αν δείτε το απεργιακό δελτίο έχει αρκετές κινητοποιήσεις σε εργασιακούς χώρους, σε εργοστάσια, σε συμβασιούχους, σε ανέργους, σε νέους που κινητοποιούνται και δρουν. Και όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συνενωθούν και να αποκτήσουν συγκεκριμένο προσανατολισμό. Να το πω και πιο καθαρά τώρα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται και από Ευρωπαίους και από εγχώριους του μεγάλου κεφαλαίου, διότι, και τον κρατάνε με τα νύχια και με τα δόντια ακόμα, διότι τους κάνει τη βρώμικη δουλειά, με αριστερό μανδύα, με αριστερή μάσκα, με ένα γαρύφαλλο στην Καισαριανή, με μία επίσκεψη σε ένα τόπο θυσίας κομμουνιστών, αριστερών, πραγματικών πατριωτών και αγωνιστών στο παρελθόν. Προσπαθεί να πείσει ότι είναι αριστερή δύναμη, ότι κάτι παλεύει να κάνει κλπ. Θεωρούμε ότι η κοροϊδία αυτή πρέπει να πάρει τέλος και αυτό επαφίεται μόνο στην απόφαση που πρέπει να πάρει ο ελληνικός λαός. Και πρέπει να την πάρει πλέον καθαρά, γιατί και η ατομική ευθύνη είναι μεγάλο ζήτημα.
Εκεί ήθελα να καταλήξω κ. Κουτσούμπα ότι μέχρι τώρα και από τις δημοσκοπήσεις που έχουμε δει όλο το τελευταίο διάστημα, ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί να φύγει από την Ευρώπη.
Δεν ξέρω αν επιθυμεί. Συνήθως οι δημοσκοπήσεις αυτές μιλάνε για ένα 30% ή 40%, μπορεί το πλειοψηφικό ρεύμα να μην είναι ακόμα ισχυρό. Αλλά αυτό το 30% που εγκλωβίζεται σε δυνάμεις που είναι με τα μπούνια μέσα στην ΕΕ, που ευθύνεται για την κατάσταση και η ΕΕ, χωρίς να είναι μόνο η μοναδική υπεύθυνη γι’ αυτό ως καπιταλιστική ένωση, θα πρέπει να πάρει την απόφασή του και να ενισχύσει το ΚΚΕ.
Και μία τελευταία ερώτηση κ. Γραμματέα, είδαμε τον κ. Καζάκο που υπήρξε και βουλευτής του ΚΚΕ να κάνει μια δήλωση, η οποία πραγματικά προκάλεσε σάλο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε ότι είναι «προδότες» οι νέοι που φεύγουν στο εξωτερικό. Εσείς πώς ακούσατε αυτή τη δήλωση; Πραγματικά προκάλεσε αίσθηση.
Δε νομίζω ότι το εννοούσε. Τα παιδιά μεταναστεύουν από ανάγκη, οι νέοι μας φεύγουν προς αναζήτηση εργασίας, άλλοι για λόγους εκπαίδευσης – μόρφωσης, δηλαδή αυτό που δεν μπορεί να προσφέρει η χώρα μας πάνε να το βρουν αλλού κι αυτό γίνεται και είναι αντικειμενικό. Φυσικά κι εκεί πολύ χειρότερα, όπως κι εδώ, οι νέοι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Μισό εκατομμύριο Έλληνες μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης. Αυτό είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού, αυτών που έχουν την εξουσία και που φέρνουν φτώχεια, ανεργία και οδηγούν στη μετανάστευση και στην προσφυγιά. Και μάλλον αυτούς θα εννοούσε ο Κώστας ο Καζάκος από όσο τον ξέρω, δε νομίζω ότι θα εννοούσε τα παιδιά που μεταναστεύουν. Γιατί όλοι μας έχουμε στις οικογένειες μας παιδιά, γνωστών μας, φίλων μας, γειτόνων που μεταναστεύουν από ανάγκη.
Δηλαδή, υποστηρίζετε ότι ο κ. Καζάκος εννοούσε αυτούς που ωθούν τα παιδιά να φύγουν στο εξωτερικό;
Ε, ναι αυτό φαντάζομαι από όσο τον ξέρω και ποιες είναι οι απόψεις του.
Πάντως εγώ τον άκουσα να επανέρχεται στο θέμα και να λέει ότι το φαινόμενο της φυγής των νέων λέγεται «εξανδραποδισμός», ας βάλει ο καθένας όποια λέξη θέλει μπροστά…
Ε, καλά αυτός ο ορισμός στην ελληνική γλώσσα σημαίνει ότι τον αιχμαλωτίζει κάποιος, τον καταπιέζει, βιαιοπραγεί σε βάρος του κλπ. Ε, αυτό δεν το κάνει ο νέος, κάποιοι άλλοι τα κάνουν στους νέους αυτά, φαντάζομαι. Με αυτή την έννοια. Όσο κι αν δεν είναι δόκιμες αυτές οι εκφράσεις, εγώ δε συμφωνώ μαζί τους. Όμως η ουσία αυτό πρέπει να είναι, γιατί το ΚΚΕ το ξέρετε πολύ καλά έχει εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη του σε όλους αυτούς που έχουν μεταναστεύσει και θεωρεί ότι ο αγώνας μας είναι κοινός. Είναι και αγώνας δικός μας, ο αγώνας που κάνουν και στις χώρες που βρίσκονται είτε είναι εδώ οι νέοι, είτε βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο.