Τρόμος για τους τραπεζίτες η μείωση των καταθέσεων
Φόβο και τρόμο προκαλεί στους τραπεζίτες η μείωση των καταθέσεων. Κι αυτό γιατί φοβούνται μήπως πρέπει να βάλουν δικά τους χρήματα στα ταμεία των τραπεζών για να φαίνονται υγιείς, όπως θέλουν να λένε. Η νέα μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα τον περασμένο Απρίλιο, προκάλεσε νέο τρόπο στους τραπεζίτες, κι ακόμα μεγαλύτερο στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ.Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δείχνει έτσι στα αφεντικά του της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, παρά του ότι έχει περάσει τόσες και τόσες αποφάσεις υπέρ των τραπεζιτών, απέτυχε να ελέγξει τη χασούρα και τη κατηφόρα που παίρνουν οι τράπεζες.
Και πώς όμως να μην φεύγουν οι καταθέσεις από τις τράπεζες, όταν από αυτά τα χρήματα μπορούν μόνο να αντλήσουν οι φορολογούμενοι για να ανταπεξέλθουν στα σκληρά φορολογικά μέτρα και να αποφύγουν κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων από την εφορία;
Βλέπουμε λοιπόν ότι μείωση κατά 139 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2017, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 278 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 3,1%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση οφείλεται στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες υποχώρησαν κατά 583 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, έναντι αύξησης κατά 590 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ανοδικά κινήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών, οι οποίες εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 444 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, έναντι μείωσης κατά 312 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας, τον Απρίλιο του 2017, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,6% από -1,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1.029 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 361 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 4,7% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 399 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2017.
Παρά την οικονομική κατάσταση όμως που επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά που, όσα έχουν ακόμα, μειώνουν τις καταθέσεις τους για να ανταπεξέλθουν στα σκληρά φορολογικά μέτρα και στην ακρίβεια, η εφορία διαλύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώνονται συνεπεία των πολλαπλών φόρων που επιβάλλονται σχεδόν σε ετήσια βάση, οι κινήσεις που γίνονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Και αντί να ληφθούν μέτρα για την περιστολή της, λαμβάνονται νέα σκληρά φορολογικά μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ αρχής γενομένης από το 2018. Και δυστυχώς μήνα με τον μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται με την εφορία να δείχνει το χειρότερο της πρόσωπο σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους επειδή έμειναν άνεργοι ή τους μειώθηκε η σύνταξη. Είναι ενδεικτικό ότι το προσεχές διάστημα θα βγουν στο σφυρί 27 ακίνητα και μάλιστα στην εμπορική τιμή που είναι χαμηλότερη έως και 60% από τις αντικειμενικές αξίες. Συνολικά για το 2017 περισσότεροι από 1,6 εκατ. πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις φορολογικές αρχές υφιστάμενοι κατασχέσεις που αφορούν ακόμη και τις συντάξεις τους. Όπως φαίνεται η χώρα μας υιοθετεί ό,τι πιο σκληρό μπορεί να εφαρμόζεται στις ξένες χώρες αλλά όχι τα καλά τους. Για παράδειγμα στην Αμερική όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει αναστέλλεται η οφειλή του μέχρι να αποκτήσει την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του. Το IRS εξετάζει τα οικονομικά στοιχεία , βλέπει τί ακριβώς μπορεί να πληρώσει ο φορολογούμενος από το πρόστιμο που του έχει επιβληθεί, το καταβάλει και τελειώνει το χρέος. Εν συνεχεία ο φορολογούμενος βρίσκεται σε επιτήρηση για 5 χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων δεν θα πρέπει να υποπέσει σε άλλη φορολογική παράβαση. Εάν «σπάσει» η επιτήρηση τότε το πρόστιμο επανέρχεται ολόκληρο. Υπάρχει και ένας ακόμα τρόπος. Αφορά τις περιπτώσεις απόρων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τίποτα. Σε αυτή τη περίπτωση το IRS εξετάζει τα οικονομικά τους στοιχεία και εφόσον διαπιστώσει αδυναμία δεν ζητάει τίποτα. Ανά δύο χρόνια επανελέγχει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη , ώστε σε περίπτωση που αυτή βελτιωθεί, να εισπράξει μέρος της οφειλής.
Στη χώρα μας είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί η εφορία οικονομική αδυναμία. Θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ξεζουμίσει τον φορολογούμενο για να εισπράξει όσα του οφείλονται. Αντί λοιπόν να επιχειρήσει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, χτυπά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με το χειρότερο τρόπο. Καμία σημασία δεν έχει για την εφορία το γεγονός ότι κάθε χρόνο κλείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις. Στα χαρτιά έχουν μείνει, προς το παρόν τουλάχιστον, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για εφαρμογή του Περιουσιολογίου (υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019) τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και η διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα συστήματα του υπουργείου. Τα ανωτέρω μέτρα προφανώς θα βοηθούσαν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά για άγνωστους λόγους ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Το χειρότερο, πάντως, είναι ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που αναφέρονται στα προαναφερθέντα μέτρα ως εργαλεία που θα εφαρμοσθούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, χωρίς ωστόσο ουδείς εξ αυτών να κάνει αναφορά στον χρόνο υλοποίησής τους.
Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση θα έπρεπε:
– Να έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Αν και οι συζητήσεις ξεκίνησαν το 2014, ωστόσο ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί. Με το ηλεκτρονικό τιμολόγιο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις επιχειρηματικές συναλλαγές, περιορίζοντας σημαντικά τα πλαστά τιμολόγια και τη φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο μειώνονται και τα κόστη των επιχειρήσεων. Εφόσον λειτουργήσει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, αυτό θα αποστέλλεται από τον εκδότη του –κατά κύριο λόγο μέσω μιας εταιρείας παρόχου η οποία θα αναλαμβάνει και την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του τιμολογίου– σε ειδική ηλεκτρονική βάση της διατραπεζικής εταιρείας «ΔΙΑΣ». Ο λήπτης του τιμολογίου θα ενημερώνεται για την έκδοσή του και θα επιλέγει πότε θα προχωρήσει στην εξόφλησή του. Η εξόφληση θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω e-banking, Η μαζική χρήση μιας τέτοιας υπηρεσίας, επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση στις επιχειρηματικές συναλλαγές.
– Να έχει εφαρμοσθεί το περιουσιολόγιο. Και αυτό θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2016. Η καθυστέρηση στην κατάθεση των σχετικών διατάξεων αλλά και το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα taxis καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία του περιουσιολογίου στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.
– Ο νόμος υπάρχει, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη να υποδεχθεί δεδομένα, αλλά αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει παραπέμψει στο μέλλον και σε κάθε περίπτωση μετά το 2018 τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Τaxis. Από το 2011, όταν και ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος (3943/11) το μέτρο αναβάλλεται διαρκώς εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Στελέχη της φορολογικής διοίκησης λένε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή υλοποίηση του μέτρου, το οποίο όπως υποστηρίζουν θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ και θα διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους και τις διασταυρώσεις. Αλλά τίποτα δεν γίνεται.