Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: «Η ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»

Genoktonia1

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έχει οριστεί η 19η Μαΐου, τίμησε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στην κεντρική ομιλία του, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι ο αγώνας για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας και τη δικαίωση 353.000 θυμάτων, Ελλήνων του Πόντου, είναι ευθύνη όλων των Ελλήνων κι όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Έστειλε επίσης σαφές μήνυμα προς την Τουρκία τονίζοντας ότι «οφείλουμε να αγωνιστούμε για τη δικαίωση του αιτήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας διεθνώς. Δεν επιδιώκουμε το ρεβανσισμό, όμως σταθερή και αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη μας, είναι η αναγνώριση και ένα ‘ειλικρινές συγγνώμη’ από την Τουρκία, που ευθύνεται για το φρικτό θάνατο, χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Η Γενοκτονία είναι το πιο στυγερό και απάνθρωπο έγκλημα. Η μη αναγνώρισή της όμως, ειδικά από εκείνους που ευθύνονται, συνιστά ένα δεύτερο έγκλημα, το ίδιο απάνθρωπο και το ίδιο καταδικαστέο. Επιτέλους, πρέπει να καταλάβει η Τουρκία, ότι με την παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και την τυφλή αντίδραση και άρνηση της ιστορικής αλήθειας, ναρκοθετεί το δρόμο προς το μέλλον. Η Τουρκία πήρε ένα δρόμο, σκοτεινό και τραχύ, με νέα κηρύγματα μίσους και επεκτατισμού, με ανιστόρητες και υπονομευτικές δηλώσεις, με αμφισβήτηση των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτά. H Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα. Υποστηρίζει την εφαρμογή των αρχών και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, το απαραβίαστο των συνόρων και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, καθώς και την προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών. Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτά».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι το ελληνικό κράτος επί πολλά χρόνια έμεινε αμέτοχο στο δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού και η καθυστέρηση στην αναγνώριση της Γενοκτονίας, που έλαβε χώρα μόλις το 1994 είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Είναι πράγματι βαρύ το χρέος που φέρουμε στους ώμους μας, εδώ όμως θα δείξουμε την ψυχή μας, που πρέπει να είναι αντάξια τον αδερφών μας, Ελλήνων του Πόντου. Οι Έλληνες του Πόντου, με βαρβαρότητα ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, όμως κατάφεραν να ξαναστήσουν τις μνήμες, τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Όπου και αν ρίζωσαν οι Πόντιοι, στη Μητροπολιτική Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, με εφόδια την εργατικότητα, το φιλότιμο, τη θέληση και το πείσμα να προκόψουν, κατάφεραν να μεγαλουργήσουν. Όπως και εδώ, στον τόπο μας, την Κεντρική Μακεδονία, ο Ποντιακός Ελληνισμός προσέθεσε τεράστια δυναμική στην ανάπτυξη, τη δημιουργία και την ευημερία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι οι ημέρες μνήμης όπως η 19η Μαΐου, λειτουργούν ως κάλεσμα εθνικής περισυλλογής και ομοψυχίας, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν ως υπενθύμιση, προς όλες τις κατευθύνσεις, εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας, ότι ο Ελληνισμός ποτέ δεν το βάζει κάτω, ποτέ δεν παραδίδει τα όπλα, όποιες δυσκολίες και αν συναντήσει στο διάβα του, όσο μεγάλα και αν είναι τα εμπόδια.

«Γι’ αυτό μην κάνουν κάποιοι το λάθος να υποτιμήσουν τη δύναμη της ψυχής αυτού του Έθνους», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.