ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ- Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
Μήνυμα του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Αριστείδη Φωκά για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
«Ημέρα πόνου η σημερινή, ημέρα που οι μαρτυρικές ιστορικές μνήμες ζωντανεύουν, υπενθυμίζουν την τουρκική βαρβαρότητα, τα ανατριχιαστικά γεγονότα που συνδέονται με ένα κορυφαίο έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
98 χρόνια από την έναρξη της φονικής καταιγίδας που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορική πορεία του Νεότερου Ελληνισμού, καλούμαστε να είμαστε συνεπείς απέναντι στη συνείδηση μας, να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στις στρατιές των σφαγιασμένων και των εκτοπισθέντων, στα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα του «πιο διαβολικού σχεδίου που όμοιό του δεν είχε στοιχειώσει ποτέ τη φαντασία του ανθρώπου», όπως εύστοχα έχει γραφτεί.
Εμείς οι Πόντιοι παραμένουμε στις επάλξεις του πιο τίμιου και ευλογημένου Αγώνα, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν διαγράφουμε τις μαρτυρικές ιστορικές μνήμες, αρνούμαστε την εθνική αμνησία, προσδοκούμε δικαίωση. Και θα αγωνιστούμε, όλοι μαζί, ενωμένοι, μια γροθιά, μέχρι να σημάνει η ευλογημένη αυτή ώρα.
Στις 19 Μαΐου του 1919 το ρολόι του χρόνου σταμάτησε. Μπήκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο εθνοκάθαρσης που είχε ήδη δοκιμαστεί στη Γενοκτονία των Αρμενίων μερικά χρόνια πριν, ένα αριστοτεχνικά δομημένο σχέδιο που βρήκε δύο δεκαετίες αργότερα διεστραμμένους μιμητές στα πρόσωπα των ναζιστών της φασιστικής Γερμανίας.
Η Γενοκτονία των προγόνων μας είναι μία πληγή που θα παραμένει ανοικτή όσο η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την πραγματικότητα, να αρνείται να συμβιβαστεί με το παρελθόν της, να αρνείται τις ιστορικές ευθύνες της. Και η άρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δεύτερη γενοκτονία.
Ας καταλάβουν οι γείτονες μας, πως την ψυχή των Ποντίων δεν μπορούν να την ξεριζώσουν. Προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Και προσπαθούν ακόμη, όπως απεδείχθη από την απόφαση τους να μετατρέψουν πριν μερικά χρόνια, το 2013, σε τζαμί μια εκκλησία-σύμβολο για τον Ελληνισμό του Πόντου, την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας. Μια εκκλησία που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1964…
Κανένας λαός που στηρίζεται πάνω σε γερές ρίζες, στον πολιτισμό του, στις αρχές και στις αξίες του, στις παραδόσεις του, στην πνευματική ταυτότητα και στην κληρονομιά των Πατέρων του δεν έσβησε ποτέ.
Ο Πόντος έπεσε, αλλά δεν χάθηκε.
Έπεσε, αλλά δεν πέθανε.
Παραμένει το διαχρονικό, αιώνιο σύμβολο, ολοζώντανο, σημείο αναφοράς στην ψυχή κάθε Πόντιου, στην ψυχή κάθε Έλληνα.
Αιωνία η μνήμη των 353.000 και πλέον αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας, ο Θεός ας αναπαύει αιώνια τις ψυχές τους».