Η κυβέρνηση αφήνει άπορη και άστεγη …τη μάθηση, στη δυτική Θεσσαλονίκη
Να επανεξετάσει από μηδενική βάση τον προγραμματισμό διάθεσης πόρων για σχολική στέγη, όσον αφορά στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, καλεί την κυβέρνηση ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με μια ακόμα ερώτηση που κατέθεσε προς τους συναρμόδιους υπουργούς στη Βουλή.
Τη δυσαναλογία διαθέσιμων πόρων και όγκου αναγκών και προβλημάτων σχολικής στέγης για το σύνολο της κεντρικής Μακεδονίας, τη δυτική Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα για το Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, είχε επισημάνει ο κ. Καλαφάτης με προηγούμενη ερώτηση, ήδη από το Νοέμβριο τους 2016, για να λάβει το Δεκέμβριο απάντηση, περί «αναγκαίων ενεργειών εφόσον υπάρχει αίτημα του ενδιαφερόμενου Δήμου».
«Το αίτημα είναι πάγιο και επαναλαμβανόμενο, ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό που δεσμεύτηκε για λύσεις, σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο, αλλά έκτοτε δεν έχει αναληφθεί καμία σχετική πρωτοβουλία» δήλωσε σήμερα ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την κατάθεση νέας ερώτησης και πρόσθεσε: «Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δημοπράτηση σχολικών μονάδων σταμάτησε, οι εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί των συναρμόδιων υπουργείων δεν προβλέπουν σχετικές δαπάνες, το πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης Δημοτικών Σχολείων έχει εγκαταληφθεί. Στη δυτική Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Η μάθηση μένει …άπορη και άστεγη, με ευθύνη της κυβέρνησης, που για να επιτύχει ένα λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα, πνίγει την κοινωνία στο πλεόνασμα της αδιαφορίας της.»
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
ΠΡΟΣ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Α.Π. 4530/28/03/17
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Εσωτερικών
Υποδομών και Μεταφορών
Παιδείας και Έρευνας
ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη η κατάσταση της Σχολικής Στέγης στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου της Δυτικής Θεσσαλονίκης»
Με την υπ’ αριθμ. 1149/14/11/2016 ερώτηση που καταθέσαμε, λόγω της δραστικής μείωσης πολύτιμων πόρων κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020) για την Σχολική στέγη για την Κεντρική Μακεδονία σε συνδυασμό ιδίως με τις τεράστιες ανάγκες που υφίστανται στη Δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, είχαμε εκφράσει δραματική έκκληση δυναμικής κινητοποίησης των υπεύθυνων κρατικών υπηρεσιών και αρμόδιων φορέων για την εξεύρεση άμεσης λύσης.
Η κρατική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης και της αναπροσαρμογής του προγραμματικού σχεδίου δαπανών για τη σχολική στέγη με βάση τις τεράστιες ανάγκες του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη και να πραγματοποιηθεί άμεσα.
Η με αρ.πρ.652-666 απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επισυνάπτουσα το με αρ.πρ.Π112-ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ/28-12-2016 σχετικό έγγραφο των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε προς ενημέρωσή μας, η εταιρία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη μελέτη, κατασκευή και δημοπράτηση των έργων σχολικών υποδομών εφόσον υπάρχει αίτημα του ενδιαφερόμενου Δήμου. Χρόνιο είναι το αίτημα της Δημοτικών Αρχών του οικείου δήμου για δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών, αποδέκτης του οποίου έγινε και ο κ.Πρωθυπουργός σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκης στις 14/12/2016 στην οποία και δεσμεύτηκε.
Ωστόσο, ουδεμία πρωτοβουλία έχει αναληφθεί, η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δημοπράτηση σχολικών μονάδων έχει σταματήσει, οι εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί των συναρμόδιων υπουργείων δεν προβλέπουν δαπάνες για την επίλυση του προβλήματος, το πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης Δημοτικών Σχολείων έχει εγκαταληφθεί.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Προτίθεστε να επανεξετάσετε από μηδενική βάση τον προγραμματισμό δαπανών και δράσεων για τη σχολική στέγη στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλήρους αδυναμίας ικανοποίησης των υφιστάμενων τεράστιων αναγκών;
Έχει υποβληθεί στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων ολοκληρωμένη πρόταση από αρμόδιο φορέα υλοποίησης για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς έγκριση και χρηματοδότηση της σχολικής στέγης στη Δυτική Θεσσαλονίκη;
Προτίθεστε να προκηρύξετε προγράμματα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ) για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών;
Γιατί η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για αυτόν το σκοπό δε συνεχίστηκε;