Συνεχίζεται η μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων
Όχι μόνο δεν σταματάει η καταλήστευση του εισοδήματος των Ελλήνων εργαζομένων – όσων απέμειναν τουλάχιστον – αλλά την ίδια στιγμή οι εργοδότες αρνούνται να δώσουν και τα επιδόματα που απέμειναν, ενώ οι θεσμοί συνεχίζονται οι πιέσεις για ακόμη περισσότερη μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ήδη αναμένεται να μειωθούν για μια ακόμα φορά, το επίδομα γάμου, η άδεια μητρότητας και ελάχιστα ακόμα θεσμικά δικαιώματα που έχουν παραμείνει «όρθια», καθώς στις 31/3 εκπνέει η «μετενέργεια» της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ). Με τη «μετενέργεια» κατοχυρώνονται τα 4 επιδόματα που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό (ωρίμανσης – πολυετίας το οποίο έχει σταματήσει να ωριμάζει από 14.2.2012, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας). Η ΓΣΕΕ κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα για να υπογράψουν νέα ΕΣΣΕ. Αλλά κι αυτό να γίνει, οι εργοδότες καταστρατηγούν και καταπατούν τις υπογραφές τους. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζόμενων, πολυεθνικές και άλλες επιχειρήσεις καταργούν αυθαίρετα το επίδομα γάμου (10% του κατώτατου μισθού) ισχυριζόμενοι πως από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση του εργοδότη να το καταβάλλει. Κι αυτό τη στιγμή που τα εργασιακά έχουν αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Οι τελευταίοι ζητούν πολύ περισσότερα από όσα είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Η ελληνική πλευρά βρίσκει απέναντί της «τοίχο», καθώς οι δανειστές αρνούνται να μεταθέσουν για αργότερα το πακέτο των εργασιακών και επιμένουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ άουτ, την αλλαγή του απεργιακού νόμου και την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Επιπλέον αρνούνται την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και αύξηση της μετενέργειας από 3 σε 6 μήνες.
Όπως προκύπτει λοιπόν, οι Έλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται απέναντι σε μια συντονισμένη προσπάθεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους, λες και φταίνε αυτοί για την κατάσταση στην οποία έφτασε η ελληνική οικονομία και πρέπει να τιμωρηθούν. Και από την άλλη πλευρά, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι και δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, έχουν και τις τράπεζες που τους κυνηγούν, χωρίς να ενδιαφέρονται για το ότι μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα των δανειοληπτών και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όσο κι αν το ήθελαν. Αλλά οι τράπεζες δεν τα βλέπουν αυτά. Δεν τους ενδιαφέρουν αυτές οι εξελίξεις. Δεν τους ενδιαφέρει οι πραγματικότητα. Απαιτούν εδώ και τώρα τα σπίτια των δανειοληπτών για να καλύψουν τα λεφτά που χάθηκαν από τα ταμεία των τραπεζών εξαιτίας των δικών τους παρανομιών. Αλλά πότε αποδόθηκε δικαιοσύνη στην Ελλάδα για να αποδοθεί και τώρα;