Ξαναμοιράζεται η τράπουλα των τραπεζών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πάει απ’το κακό στο χειρότερο. Οι 18 τράπεζες του παρελθόντος έγινε τέσσερις και τώρα, νέοι παίκτες ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι. Αλλά δεν είναι όποιοι κι όποιοι. Αυτό μας έλειπε τώρα, να αφήσουμε να μπουν στο χώρο άνθρωποι που δεν είναι δικά μας παιδιά, με τα οποία δεν έχουμε καμία σχέση. Άσε που μπορεί να είναι τίποτα σοβαροί άνθρωποι που θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους και μπορεί να πάρουν με το μέρος τους τούς καταθέτες. Αν γίνει αυτό, το ήδη υπάρχον τραπεζικό κατεστημένο θα σταματήσει να ελέγχει την οικονομία, κι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουν κάποιοι, όπως πχ κάποιοι Έλληνες τραπεζίτες, ή και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Έτσι, πολύ σύντομα αναμένεται να δούμε να προστίθενται τρεις νέες τράπεζες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Προαπαιτούμενο βέβαια για την τραπεζική άδεια που είναι τόσο πολύτιμη είναι να μπουν νέα κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα.

Έτσι, αναμένεται να λάβει τραπεζική άδεια η Credicom καθώς ο SSM τις προσεχείς ημέρες – ίσως 6/2/2017 – θα ανάψει το πράσινο φως. Στην Credicom, η Altas Capital θα καταβάλλει 110 εκατ. ευρώ  ενώ το 7μελές διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από Άνθιμο  Θωμόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο και Co-CEO της Τράπεζας Πειραιώς με 70.104 μετοχές Τράπεζας Πειραιώς συνολικής αξίας 119.176,80 ευρώ), την Αναστασία Σακελλαρίου (την … αγαπημένη τραπεζίτη του Στουρνάρα και του Bloomberg) και 5 μέλη από την Atlas Capital. Με λίγα λόγια, όλα τα καλά παιδιά του Γ.Στουρνάρα και της Πειραιώς. Η Credicom που θα λάβει γενική τραπεζική άδεια θα επικεντρωθεί κυρίως στην αναδιάρθρωση εταιριών και στην χρηματοδότηση υγιών project.

Η δεύτερη τράπεζα είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία έχει τραπεζική άδεια αλλά είναι πολύ πιθανό με την παρουσία του Μιχάλη Σάλλα να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Υπάρχουν πολλά σχέδια για την Παγκρήτια και σίγουρα ακόμη μεγαλύτερα σχέδια από τον Μιχάλη Σάλλα.

Η τρίτη τράπεζα που ετοιμάζεται να πατήσει πόδι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η Τράπεζα Κύπρου που πουλάει την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος και η τραπεζική της άδεια μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό όχημα για ευρύτερες εμπορικές και επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες.

Αν σε αυτές προστεθεί και η Attica bank, που θα εξυγιανθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο, θα υπάρχουν τέσσερις  τράπεζες στην Ελλάδα που δεν θα είναι συστημικές, θα ελέγχονται από την ΤτΕ και θα έχουν ειδικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα.

Το θέμα είναι όμως ότι ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να ελέγχει όλες τις τράπεζες. Αλλά τι έχει να επιδείξει στον τομέα αυτό ο Γ.Στουρνάρας, πέρα από το ότι έκανε πάντα αυτό που ήθελαν οι τράπεζες και γι αυτό οδηγηθήκαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα με την ασυδοσία των τραπεζών εις βάρος των δανειοληπτών;

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι, από τη μία το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, όπως αναφέρει το mignatiou.com, το οποίο έχει στην διάθεση του την έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία, η οποία θα παρουσιασθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτή το Ταμείο θεωρεί πως το μέτρο αυτό θα συμβάλει στη μείωση των “κόκκινων” δανείων. Από τη άλλη, αύριο είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή στο Λονδίνο των προσφορών για την AVIS, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι η στιγμή της αλήθειας, καθώς θα πληροφορηθούμε σε ποιο βαθμό όλοι αυτοί που ζήτησαν και πήραν πληροφορίες (Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, funds κλπ) ενδιαφέρονταν πραγματικά, ή απλώς ήθελαν να ρίξουν μια ματιά στα στοιχεία της εταιρείας. Θα μπουν κι άλλοι παίκτες λοιπόν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Και που θα πηγαίνουν οι καταθέσεις των Ελλήνων φορολογούμενων; Ποιοι θα ελέγχουν μετά την ελληνική πραγματική οικονομία;