Ιμια: Σκηνικό διαρκούς έντασης οικοδομεί η Τουρκία
Χαμηλούς τόνους για το περιστατικό στα περίχωρα των Ιμίων τηρεί η Αθήνα, ενώ καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση ώστε να αποφευχθεί πιθανή κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Η στάση της Αθήνας υπαγορεύεται εν πολλοίς από τις σαφείς ενδείξεις που εκπέμπονται και υποδηλώνουν ότι η Αγκυρα επιθυμεί να ανεβάσει περισσότερο τους τόνους στο Αιγαίο για διάφορους λόγους. Η σαφής απόσταση που τηρεί από τον πλου του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ το κατ’ εξοχήν κεμαλικό κόμμα CHP υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, τη στενή σχέση ανάμεσα στο προχθεσινό περιστατικό και το προεδρικό μέγαρο του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η διαρροή βίντεο και φωτογραφιών «νέας έντασης χθες στα Ιμια», μέσω της προεδρικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», είναι ακόμη μία λεπτομέρεια που εμμέσως αναδεικνύει ότι πηγή της έντασης των τελευταίων ημερών είναι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν. Διπλωματικές πηγές θύμιζαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά ΜΜΕ επιχειρούν να ανεβάσουν τους τόνους στην περιοχή των Ιμίων, παραπέμποντας στα σχετικά δημοσιεύματα για τον λεγόμενο «πόλεμο της τσιπούρας».
Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν γίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες (υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας) η ξαφνική ένταση στα Ιμια έχει δύο βασικές αιτίες. Πρώτον, ότι ο κ. Ερντογάν έχει πάρει προσωπικά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία. Η βασική ανησυχία της Αθήνας εδράζεται στο γεγονός ότι η Αγκυρα δεν αντιλαμβάνεται πως ακόμη και το νέο αίτημα για έκδοση των οκτώ είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία, άλλωστε, δεν εκδίκασε τις πράξεις των φυγάδων στρατιωτικών, αλλά το αν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο τριβής αρκετό καιρό ακόμα με την Τουρκία του κ. Ερντογάν. Η ίδια η επέτειος των Ιμίων (συμπληρώνονται 21 χρόνια από την πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου και τον θάνατο στο καθήκον του υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Εκτορα Γιαλοψού), είναι πάντα μία αφορμή για επίδειξη ισχύος από την πλευρά της Αγκυρας και γι’ αυτόν τον λόγο η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.
Σήμερα αναμένεται, επίσης, η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα (ο οποίος θα βρίσκεται στο Βελιγράδι) και την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ, που την Πέμπτη μεταβαίνει στην Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει στην κ. Μέρκελ την απότομη επιθετικότητα της Τουρκίας τόσο σε όρους ρητορικής (απειλές ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ακύρωση της ελληνοτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό) όσο και για την πρόσφατη «περιοδεία» του Τούρκου ΑΓΕΕΘΑ στα περίχωρα των Ιμίων. Η Αθήνα αναμένει με ενδιαφέρον τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στην Αγκυρα. Ο κ. Ερντογάν έχει ασκήσει κριτική στην κ. Μέρκελ, για το γεγονός ότι δεν παραδίδει περίπου 40 αξιωματικούς του τουρκικού στρατού οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Γι’ αυτό και στην Αθήνα αναμένουν αν ο κ. Ερντογάν στις δηλώσεις του με την κ. Μέρκελ θα κάνει κάποια αναφορά και για τους οκτώ και την Ελλάδα.
Από την ανάλυση των διπλωματών δεν διαφεύγει η γενικότερη ατζέντα του κ. Ερντογάν. Στο εσωτερικό της Τουρκίας η ατζέντα του κ. Ερντογάν περιστρέφεται κατά κύριο λόγο γύρω από το συνταγματικό δημοψήφισμα του Απριλίου και την ανάγκη προσέλκυσης εθνικιστικών ψήφων. Η ατζέντα του εξωτερικού είναι σαφώς στραμμένη στη Βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία διεξάγει πόλεμο, ο οποίος, μάλιστα, έως αυτή τη στιγμή δεν έχει επιφέρει σημαντικά κέρδη για την Αγκυρα. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι αν ο κ. Ερντογάν, πέρα από την οφθαλμοφανή ατζέντα στα ανατολικά της Τουρκίας, διαθέτει και μία εφεδρική, με επίκεντρο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Έντυπη