Παράνομα ήταν όλα τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών
Θα ασχοληθεί κανείς κάποια στιγμή με την παρανομία όλων των βουλευτών που υπέβαλαν δηλώσεις «πόθεν έσχες»; Οι οποίοι δήλωσαν το «έσχες», αλλά όχι το «πόθεν», ενώ εξαφάνισαν και καταθέσεις εκατομμυρίων. Αλλά ποιοι να ασχοληθούν; Οι δικαστές που οι ίδιοι αποφάσισαν την εξαίρεσή τους από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» ή οι μεγαλοδημοσιογράφοι των καναλιών και των εφημερίδων που εξαρτώνται από τους πολιτικούς για την επιβίωσή τους καθώς θέλουν από τους βουλευτές να ασκήσουν πίεση προς τις τράπεζες για να συνεχίσουν να τους χρηματοδοτούν;
Ο νέος νόμος για το «πόθεν έσχες», ο 4389/2016, απαιτεί ρητά και κατηγορηματικά δηλώνονται τα δάνειά των
Βουλευτών. Αλλά ούτε αυτό έγινε. Οι βουλευτές όχι μόνο δεν δήλωσαν που βρήκαν τα χρήματα που δηλώνουν, αλλά δεν δήλωσαν και τα δάνειά τους. Το απέκρυψαν. Παρέβησαν το νόμο, αλλά κανείς δεν έχει κάνει ούτε μισό σχόλιο γι αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Κι από την άλλη, απαιτείται από τους φορολογούμενους, όχι μόνο να δηλώσουν τα εισοδήματά τους, αλλά και από πού προέρχονται αυτά τα εισοδήματα. Και έτσι πρέπει. Για να παταχτεί – αν γίνει ποτέ αυτό – η φοροδιαφυγή. Κι αν κάποιος φορολογούμενος δεν το κάνει, αντιμετωπίζει, και πολύ σωστά, τις συνέπειες του νόμου. Αλλά γιατί δεν ισχύει το ίδιο για τους βουλευτές; Γιατί αποφασίζουν οι ίδιοι όχι μόνο να είναι υπεράνω του νόμου, όπως προκύπτει ότι δεν δηλώνουν το «πόθεν», αλλά παρανομούν κιόλας ξεδιάντροπα, καθώς παραβαίνουν το νέο νόμο για το «πόθεν έσχες» που ορίζει ότι πρέπει να δηλώνουν και τα δάνειά τους. Αλλά δεν το κάνουν.
Και δεν το κάνουν γιατί ο λαός θα εξοργιστεί όταν δει τι δάνεια έχουν πάρει και με ποιους όρους, πόσο υψηλές δόσεις πληρώνουν και από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Γιατί τα συμπεράσματα που θα προέκυπταν από την εμφάνιση και του τραπεζικού δανεισμού με το νέο πόθεν έσχες θα προκαλούσαν ισχυρό «σεισμό» στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Το πόθεν έσχες των βουλευτών αποτελεί όνειδος για το πολιτικό σύστημα της χώρας, καθώς ο αρχικός νομοθέτης άφησε στην πράξη πολλά… παράθυρα, έτσι ώστε να μην εκπληρώνεται ο αντικειμενικός σκοπός του, δηλαδή η πλήρης διαφάνεια. Γιατί το σύνολο σχεδόν των βουλευτών έχει φορτωθεί με τραπεζικά δάνεια. Κάποιοι πήραν δάνεια πριν γίνουν βουλευτές, κάποιοι πήραν δάνεια αφότου έγιναν βουλευτές. Και τα πόθεν έσχες θα έπρεπε να καταγράψουν και τον τραπεζικό δανεισμό, διότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ορισμένοι δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την αποπληρωμή τους. Αρκετοί βουλευτές – όπως μαθαίνουμε – έχουν βρεθεί στις λίστες των εισπρακτικών εταιρειών, διότι καθυστέρησαν την αποπληρωμή μίας μηνιαίας δόσης και δέχθηκαν τηλέφωνα για την τακτοποίηση της οφειλής. Πρόκειται για μηνιαία ποσά που φθάνουν ακόμη και τα 2.000 ευρώ το μήνα.
Το πόθεν έσχες των βουλευτών ήρθε ως υποχρέωση για πρώτη φορά με το νόμο 3213 του 2003, ο οποίος, όμως, δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις, αλλά χωρίς αν αλλάζουν τα δεδομένα, για να φθάσουμε στο νόμο 4389 του 2016 που βάζει στο «παιχνίδι» και τα δάνεια. Όμως και αυτή τη φορά, οι βουλευτές δήλωσαν ότι ήθελαν και απέκρυψαν ότι ήθελαν. Γιατί γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται κανείς να τους ελέγξει. Και μετά σφάζονται υποτίθεται στη Βουλή για το ποιος θα μας σώσει από αυτή την οικονομική κρίση που ζούμε. Μια κρίση στην οποία οι ίδιοι μας έβαλαν. Γιατί γνώριζαν τι έρχεται στη ζωή των Ελλήνων, αλλά δεν είπαν τίποτα. Φρόντισαν μόνο να σώσουν τα χρήματά τους σε θυρίδες και σε τράπεζες του εξωτερικού, τη στιγμή που τιμωρούν οποιονδήποτε φορολογούμενο θελήσει να πράξει το ίδιο. Παρανομούσαν και συνεχίζουν να παρανομούν εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών και παίζουν θέατρο ότι δήθεν φροντίζουν για τον ελληνικό λαό. Όταν φροντίζουν μόνο για την τσέπη τους και πώς θα αυξήσουν την ήδη τεράστια περιουσία τους.